Foto: Simon Urup

Unikke Drappier

I september måned var vi et smut i Champagne. Her fik vi blandt andet muligheden for at besøge det fantastiske champagnehus Drappier. Læs om vores oplevelse og anbefalinger til champagner.

Champagneområdet har siden starten af det 19. århundrede været et beskyttet område, en såkaldt Appellation d’Origine Controlée (AOC), når det kommer til produktionen af vin. Til at starte med var det herunder ikke muligt at bruge druer fra det Sydlige Champagne. Efter 15 års hård kamp blev loven dog ændret, hvilket rykkede grænserne for Champagne i mere end én forstand. Men dette historiske forhold gør stadigvæk, at champagner fra vinbyerne i eksempelvis det mest sydlige område Côte de Barr af og til bliver set ned på. Det på trods af, at kvaliteten på druerne og producenterne er virkelig høj. Det er også i dette område, at man finder det familieejede champagnehus Drappier. På en kæmpe ejendom i byen Urville finder man huset Drappier. Udenfor i den store og velholdte gård holder der to gamle biler af mærket Citroen, som vil gøre de fleste bilentusiaster med hang til det franske misundelige. Således kan man også fortælle, at deres ”Carte d’Or” champagne var selveste Charles de Gaulles yndlingschampagne.

Til at tage imod os var Eric Maillot, som til dagligt er eksportchef for Drappier.

Champagnes ’underdog’

Området omkring Urville, hvor Drappier ligger, anses af nogen for ikke at være et så prestigefyldt område som eksempelvis Montagne de Reims. Det skyldes den historie, som vi nævnte tidligere, men det er måske også med til at gøre champagnerne i området endnu bedre. Det faktum har i hvert fald været med til at øge ambitionsniveauet hos Drappier. Her er en del af stedets DNA nemlig, at man vil vise de ”finere” områder nordpå og de store producenter, at man sagtens kan lave kvalitetschampagner længere sydpå. Det er altså med rollen som ’underdog’, at Drappier producerer deres unikke Champagner.

Den unikke historie

Hos Drappier bruger man primært druen Pinot Noir, og det er ikke uden grund. For stedets kældre stammer helt tilbage fra 1100-tallet, hvor kældrene blev gravet af en munk. Den selv samme munk plantede den drue, der skulle vise sig at blive forfader til det, vi kender som Pinot Noir. Druen er også den dominerende drue i hele området omkring Urville, og derfor bruges den selvfølgelig også hos Drappier. Drappiers champagnehistorie stammer dog ”kun” tilbage fra 1808, hvor familien startede som ’winegrower’ og solgte deres druer til mere berømte huse. Siden da har seks generationer af Drappier-familien drevet huset og skabt store forandringer og innovationer, som tydeligt oplevedes under vores besøg.

De fantastiske fade

Nede i kældrene under ejendommen finder man en masse flasker, som lige nu venter på at blive klar til at komme ud til forbrugerne. En proces, der tager flere år. Derudover finder man nogle af de smukkeste fade, jeg nogensinde har set hos et champagnehus. For hos Drappier gør man lidt ekstra ud af fadene. Udover nogle flotte fade, som har den traditionelle form, man kender fra vinfade, så har man også nogle helt særlige fade. For hos Drappier-familien fik man den idé, at de klassiske æggeformede amforakrukker, som man har brugt siden romertiden, måske ikke blot kunne noget på grund af materialet, men også på grund af selve formen. Tanken var, at et æggeformet fad ville give en anden cirkulation til vinen, som muligvis ville påvirke smagen. Nu havde man idéen, men så skulle man også finde en, der kunne producere tønden. Man kontaktede dernæst en af Champagneområdets allerbedste producenter af fade og spurgte, om de kunne skabe et fad, der var æggeformet. Først blev de egentlig afvist, men efter lang tids vedholdenhed fik de dem overtalt. Fadet er i dag at finde i produktionen, og en af deres champagner bliver nu lagret i det smukke fad. Selve fadet endte også med at vinde en pris for sit flotte ydre.

Populær ved et tilfælde

Hos Drappier er champagnestilen Brut Nature Zero Dosage, en champagne uden tilsat sukker, nærmest et hjertebarn. Men den kom faktisk ud til offentligheden, før det var planen. Drappier havde eksperimenteret med at lave en champagne uden dosage, og i 1980’erne havde man så opnået det i al hemmelighed. En dag, hvor Drappier-familien var ude af huset, kom en af Paris’ bedste sommelierer forbi. Han spurgte medarbejderen, der var tilbage ved champagnehuset, om han måtte smage noget forskelligt. Ved en fejl fik han serveret den endnu hemmelige Brut Nature. Det endte med, at han var helt vild med den og ønskede at servere den i sin restaurant i Paris. Det var startskuddet til deres Brut Nature-champagne.

Innovationen stoppede dog langt fra dér, da man senere, også som de første i verden, lykkedes med at undgå at bruge sulfitter i champagnen og dermed lave den mest naturlige version muligt.

Sådan smagte de

Vi smagte i alt seks forskellige champagner i deres fine smagelokale i det enormt flotte hus i Urville. Champagnerne, vi smagte, var deres Brut Nature, Clarevallis, Carte d’Or, Rosé Nature, Grande Sendrée og Rosé de Saignée Brut.

Champagnen, vi startede med, var deres Brut Nature. Selvom den ikke er tilsat sukker, så har den en fremragende naturlig sødme, der kommer fra druernes frugtsukker. En rund champagne med en pæn syre, der ville gøre det godt som en aperitif. Hvis du godt kunne tænke dig at prøve en Brut Nature champagne uden tilsat sukker, så er det her et rigtig godt bud.

Næste champagne var deres Clarevallis, som Eric Maillot beskrev som smagen af Urville. Og det er ikke uden grund. For alle druerne er høstet lokalt i området, og markerne er plantet af fortidens cisterciensermunke. Derudover pløjer man markerne med heste og dyrker druerne med hænderne. Druesammensætningen er også interessant, da den indeholder 75 procent Pinot Noir, 10 procent Pinot Meunier, 10 procent Chardonnay og så 5 procent Pinot Gris, som meget sjældent ses i champagne. Den har en interessant syre, og smagen er næsten blomstret. En meget vellavet champagne, som er perfekt til champagneentusiasten.

Næste champagne var deres Carte d’Or champagne. Det er klart den, de sælger flest af, og den har også et yderst fornuftigt prispunkt. Den er lidt sødere end de to første champagner, men har en fin afrundethed, en perfekt syre og mild smag. En champagne, de fleste ville kunne lide.

På næste champagne skifter vi farven og bevæger os over i en rosé. Denne rosé er lavet ved at blande hvidvin og rødvin. Champagne er det eneste sted i verden, hvor det er velanset at blande hvidvin og rødvin og så kalde det en rosé. Det er ligeledes en Brut Nature, så sødmen kommer naturligt fra druernes frugtsukker. Farven er utroligt flot, den har en god syre og en dejlig sødme. Perfekt til terrassen en sommerdag.

Som næstsidste champagne fik vi Grande Sendrée 2010, som er husets prestige-champagne.
Den består af 55 procent Pinot Noir og 45 procent Chardonnay. I denne er det tydeligt at smage, at der er kommet noget alder på, og fadlagringen er tydelig på den gode måde. Den har dog stadig en virkelig god balance mellem syren og sødmen. En god champagne til champagneentusiasten, der vil gøre lidt mere ud af det. Jeg tror, at den ville være god til forretter med fisk og skalddyr eller til en lækker ret med kylling og en sauce på morkler.

Til sidst smagte vi deres Rosé de Saignée Brut. Saignée betyder, at den ikke er blandet imellem hvidvin og rødvin som i den første Rosé, men at farven er kommet, ved at man har ladet de røde drueskaller fra Pinot Noir gære længere med mosten. Det giver en utrolig fin farve, som vil imponere de fleste. Den har lidt mere karakter end den første Rosé og virker virkelig afbalanceret. Et super glas og en rosé champagne, man sagtens kan drikke til maden.

Dermed var vores besøg hos Drappier slut, og jeg kan virkelig anbefale at svinge forbi, hvis man er i Champagneområdet. Drappier importeres af Philipson Wine og har haft et tæt samarbejde med importøren i over 30 år. Champagnerne kan købes online på Philipsonwine.com samt ved forhandlere i Aarhus, der har et samarbejde med Philipson Wine.

Gastronomi

Se alle