Denne artikel er tidligere blevet bragt i Mærk Aarhus
und Butter er en af byens mange nye bagerier. Vi Har besøgt stedet og har taget en snak med folkene bag.
I Aarhus har der det seneste år været en stor opblomstring af bagerier. Og det er ikke bare de klassiske standardbagerier, som mange kender. I stedet er det bagerier med fokus på det ekstraordinære håndværk, hvor især brugen af surdej er i fokus. En dej, som virkelig blev en del af danskerne bevidsthed under Corona, hvor mange kastede sig ud i deres egne surdejsprojekter og også fandt ud af, hvor svært det egentlig er at holde en surdej i live.
En af de bagerier, der virkelig har mestret surdejen, er bageriet und Butter. De har fuld knald på efter åbningen, og det kom faktisk lidt uventet.
”Vi åbnede i sommerferien, da vi troede, vi så kunne få en blød start. Men der tog vi fejl,” griner den ene af de to indehavere, Torben Kiel Hviid.
For det tog hurtigt fart for det lille bageri, som næsten hver dag siden åbningen har oplevet at få udsolgt.
Læs også: Nyhed: Brunchklub for singlekvinder
Ambitioner om mere
Torben er den ene halvdel af det makkerpar, der har åbnet und Butter. Den anden er Jan-Ole Herfurth, og de to mødte hinanden, da de begge arbejdede på Kähler Spisesalon. Her arbejdede Torben i køkkenet, og Jan-Ole var på gulvet. De ønskede at skabe en forretning sammen, hvor de kunne udtrykke deres kærlighed for brød.
Men selvom man lige nu har kæmpe succes med at sælge brød, så er idéen ikke, at man ’kun’ skal være et bageri.
”Vi vil gerne være et sted, man kan være hele dagen. Vi vil gerne kunne servere vores hjemmelavede charcuteri, have et udvalg af hjemmelavede pestoer, kunne sælge grønt, der er i sæson og generelt bare udvide vores mad-del,” fortæller Torben Hviid.
Gennemsyret af håndværk og nærhed
For Torben og Jan-Ole betyder håndværket utroligt meget. Ikke blot i bageriet, men også i kontakten med kunderne, som for mange er et glemt håndværk, synes de hos und Butter. Man vil gerne have en nærhed til kunderne, som skal føle sig velkomne, så de gerne vil komme tilbage.
Det samme gælder i forhold til produkter, man køber hos und Butter. Her er alt økologisk, og man forsøger kun at handle lokalt. Det er også derfor, at und Butter selv laver deres smør og engang i fremtiden vil sælge deres eget hjemmelavede charcuteri samt andre lækre økologiske og lokale produkter. For at have helt styr på, hvad de sælger til deres kunder.
”Jeg synes, at vi har tabt en nærhed til de produkter vi spiser. Vi er blevet for vant til at spise ting, hvor vi ikke ved, hvad der er i dem. Det vil jeg gerne gøre op med,” slutter Torben Hviid.