BILLEDREPORTAGE St. Pauls Apothek havde for nylig besøg af bartender Antonio Lai, der sammen med køkkenchef Rene Hansen skabte en dosis gastronomisk medicin til alle sanser.
Af Lasse Jakobsen
Vi var for nylig inviteret til arrangementet Hong Kong Deluxe Dinner, hvor kokkene på St. Pauls Apothek sammen med den eksperimenterede Hong Kong-bartender Antonio Lai ville udfordre og gentænke måden, vi drikker cocktails på. Og det kan vi roligt konkludere, at de gjorde denne aften.
Antonio Lai kommer fra cocktailbaren Quinary, der ligger på top 50-listen over verdens bedste cocktailbarer. Han har udviklet en såkaldt multisensorisk og molekylær cocktailfilosofi, hvor alle sanser bringes i spil. Sammen med køkkenchef Rene Hansen skabte han en unik gourmetoplevelse, hvor futuristiske og innovative drinks blev sat sammen med en gennemført asiatisk menu.
Under middagen duftede vi røg, følte skum, smagte flydende skumfiduser og hørte Jørgen Leths stemme i toilethøjtalerne. Det lyder syret, og det var det også, men serveringerne smagte fremragende og de mange cocktails sendte os hjem halvbeduggede og sansemættede. Tak for medicinen!
I galleriet nedenfor kan du se billeder og læse mere om de mange syrede serveringer. Klik på galleriet for at se billederne i stor størrelse og læse billedteksterne.
Menuen lå klar på bordet. Den samlede menu var udformet ud fra en sparring mellem Antonio Lai og køkkenet på Sct. Pauls Apothek.
Bartenderen udfører sin cocktailmagi bag apotekerdisken.
Som snacks blev der serveret rejechips og forårsruller med en sødlig agurkedip. Den krydrede og komplekse smag fra champagnedrinken gik fortrinligt til den søde dip, de sprøde chips og de fede forårsrulle.
Sushitequila! Bare uden tequila. Cocktailen bestod af wasabivodka og tangsirup. På glasset var der tørret tang, som man først skulle bide af, herefter tog vi en slurk og slutteligt spiste vi af den medfølgende ret med tun.
Denne ferske ret passede fremragende til sushicocktailen. Et nødvendigt match. Takaki tunen var rå i midten og med en god stegeskorpe. Til den perfekte tun var der advocadocreme og bokchoy. Det var tydeligt, at cocktail og forret behøvede hinanden og sammen kulminerede de med smagen af sushi.
De mange cocktails krævede hjælp til Antonio Lai og mon ikke stjernebartenderen var glad for den kompetente assistance fra sin ven Hasse Bank Johansen, som selv har været med til VM for bartendere.
Den næsten honningsøde longdrink var konventionel i forhold til de første to cocktails, men den smagte fremragende. Et miks af gin, kinesisk oolong te og soda. Velsammensat til forretten.
Kalvebrissel og hummer udgjorde aftenens bedste servering. Til de to hovedelementer var der en salat, limemayo, saltcrumble og vild karse. Ren harmoni i kobling med den søde cocktail.
Potent og råt. Rød Ribeye fra Uruguay, stykker af marv og brændte løg. Drinken hertil hed The Smoke Black Pearl og skulle opleves efter devisen ”Open, Smell and Drink”. Chivas Regal Whisky, Martini Rosso, Chambord (hindbærlikør), hjemmelavet bitter på blommer og med JD Woodsmoke tilsat. Når papirlåget ovenpå glasset blev løftet, spredtes røg med duften af bål og ild sig. Smagen var potent og med en ekstra dybde til herreretten.
Den hjemmelavede bitter på blommer og woodsmoke gik rundt i lokalet, hvor gæsterne kunne smage den hver for sig. Det var tydeligt, hvor den bålagtige cocktail fik sin dybde fra. Bitteren gav en anden dimension til drinken.
Et lille break i middagen, hvor Antonio Lai fortalte om sin cocktailfilosofi, der primært går ud på at pirre sanserne så meget som muligt. Antonio Lais cocktails skal ikke bare være instagram-flotte, men også give kunden en oplevelse når de nyder deres cocktail.
Menuen havde lovet en Hong Kong Dream, men vi fik i stedet serveret en anden innovativ og meget sjov cocktail. En skumdrink med udgangspunkt i fænomenet bubbletea – denne cocktail havde mange forskellige teksturer: Skum på toppen, vodka, limejuice og hyldeblomstsirup, samt caviarkugler lavet på Earl Grey te, som flød under det flotte skum.
Yoghurtsorbet, saltet mandel crumble og brændt marengs. En suveræn dessert med den brændte marengs som absolut højdepunkt. Ikke det store sammenspil mellem drink og servering, men det gjorde ikke meget, da de begge to fungerede fremragende hver for sig.
Rene Hansen i gang med forberedelsen af næste ret. Et lille køkken til den store gæstemængde, men de klarede det upåklageligt.
Slikagtig cocktail, som næsten var en dessert i sig selv. Milkshakecocktailen var en blanding af langsomt tilberedt vaniljevodka med skumfiduser, evaporeret mælk (anderledes en kondenseret mælk), fløde kogt med te, vanilje sirup og æggehvider. Det blev mikset sammen med nitrogen og sprøjtet i små mælkeflasker med en sifonflaske. Æggehviderne udvidede sig i mødet med nitrogenen og skabte en cremet og lækker cocktail.
Til den dessertagtige milkshake blev der serveret en lidt anonym dessert, som bestod af usødet cremefraiche, æbler og svesker, makroner og ingefær. Velsmagen var på plads, men den blev lidt overskygget af den fremragende cocktail..
Tak for en god aften. Mon ikke vi vender tilbage.
Disclaimer: Smag Aarhus var inviteret af St. Pauls Apothek. Restauranten har haft mulighed for at rette faktuelle fejl i artiklen, men har ikke haft indflydelse på vinkling, ordlyd eller vurderinger.