Efter 14 år på Åboulevarden rykker Restaurant ET ind i nyrestaurerede lokaler på Mindegade 8, hvor den gamle århusianske købmand i sin tid skabte sit handels-imperium.
Ny lokation i Hans Broges lokaler
Den kan ses i bindingsværket og mærkes til fulde, når du bevæger dig rundt i de istandsatte lokaler i Mindegade 8, som snart skal danne rammerne om det populære århusianske spisested, Restaurant ET som efter 14 år på Åboulevarden flytter til nye lokaler.
Det fransk inspirerede brasserie skal dog ikke særligt langt. Antallet af skridt fra baglokalet af deres gamle lokale til den nye lokation er ganske få. Til gengæld er sceneskiftet ganske markant. Her flytter de to ejere Morten Sandvej og Lars Eiskjær og deres ansatte nemlig ind i den århusianske købmand Hans Broges gamle pakhus.
Hans Broge skabte i 1800-tallet en forretning på at eksportere smør og landbrugsvarer til England.
Igennem det seneste halvandet år er den gamle bygning i Mindegade blevet renoveret fra top til tå og sat i stand på en smagfuld måde, hvor historik og detaljer skinner igennem og skaber de perfekte rammer for den hyggelige atmosfære, som restauranten er kendt for.
Læs også: Nyt restaurant og vin- og cocktailbar i toppen af Nicolinehus
Det grønne pengeskab med ny funktion
Udover et splinternyt køkken er der tre større rum, som kan rumme omkring 25 gæster i hver.
Et af lokalerne er Hans Broges gamle kontor, hvor det gamle grønne pengeskab er bevaret som en del af interiøret. Pengeskabet kommer til at fungere som vækstskab i restaurantens fremtidige rammer.
Det er dog ikke kun indvendigt, at historien følger med. I det kommende gårdmiljø kan gæsterne se over på det tidligere lygtehus, hvor vægterne i gamle dage mødtes efter de havde patruljeret rundt i byens gader.
Lygtehuset er i samarbejde med Den Gamle By blevet pillet ned og restaureret på ny med helt uhørt præcision.
Restaurant i charmerende omgivelser
Under nedtagelsen af huset blev hver eneste mursten nummereret og arkiveret, så den kunne få plads på nøjagtigt samme sted, som det havde dengang.
Lygtehuset kommer til at fungere som anneks for restauranten. 24 kvadratmeter med plads til 20 gæster, som blandt andet kan bruges til vinsmagninger eller andre private sammenkomster.
Ude foran restauranten og annekset vil der blive anlagt et hyggeligt og grønt gårdmiljø med et stort springvang i to meters højde og en petanquebane.
Ideen om flytning til historiske lokaler
Ejer og kok Lars Eiskjær har også svært ved at tæmme sin egen begejstring, mens han viser rundt blandt håndværkerne, der gør deres allerbedste for at have rammerne klar til 6. april, hvor restauranten åbner igen.
Det var en af restaurantens stamgæster, Finn Bach Pedersen, der i sin tid præsenterede ham for ideen om at flytte ind i de historiske lokaler i Mindegade. En tanke, der hurtigt gav mening for kokken.
Efter at have talt med sin medejer og samarbejdspartner, Morten Sandvej, blev de hurtigt enige om, at det var den rigtige vej at gå. Processen begyndte for halvandet år siden, og siden har ejerne og udlejer Finn Bach Pedersen kørt et parløb gennem restaureringsprocessen.
– Vi har været 14,5 år på Åboulevarden, og dette var en oplagt mulighed for at give os selv et spark i røven og komme med vores sidste take på en restaurant. Det synes vi også, at vores pålidelige stamgæster har fortjent at opleve, siger Lars Eiskjær.
Samme koncept, større køkken
Bygningen i Mindegade 8 er ikke fredet, men er erklæret for bevaringsværdig. Derfor har alle ændringer skulle igennem Slots- og Kulturstyrelsen for at blive godkendt.
– Konceptet er, som du kender det fra Åboulevarden. Vi tager restauranten og dens ånd med over i de her historiske rammer. Det er ikke meningen, at vi skal til at være en fisefornem gourmetrestaurant. Det er ikke vores stil. Det er brasseriestil i historiske lokaler, siger Lars og tilføjer, at han undervejs i processen har været i dialog med naboerne fra Villa Provence om indretning og gårdmiljø.
– Vi vil gerne have, at det er lidt underspillet, når du ser restauranten udefra, men når du kommer ind, så er der den hyggelige og historiske stemning, hvor der bliver serveret mad og vin af en god kvalitet til fornuftige priser, siger Lars og tilføjer, at det var vigtigt for makkerparret at skifte rammer.
Læs også: Ny ramen restaurant I Ceresbyen, Shima
Mere tid til gæsterne
– Vi kendte alt i de gamle lokaler. Hvis vi kom i modvind, kunne vi hejse sejlet på to sekunder, siger Lars og fortsætter:
– I de nye omgivelser får vi plads til 60-70 siddende gæster, hvor vi tidligere kunne have 130 gæster. Vi kommer til at kunne fokusere endnu mere af vores tid på gæsterne og på den oplevelse og stemning, vi gerne vil give videre. En ny version af os selv. Hele processen omkring flytningen har handlet om at få mere tid. Vi er efterhånden blevet 45 år. Vi er hverken ejet af andre eller indgår i en stor kæde. Vi er vores egen, og det her var en måde, hvor vi også kunne indgå mere i den daglige drift på og have fokus på håndværket, siger Lars og tilføjer, at han og Morten er blevet kontaktet af folk, som gerne vil købe sig ind i restauranten. Det har dog ikke været en mulighed.
De vil gerne være sig selv. Derfor sprang de også til med det samme, da Finn Bach Pedersen lancerede ideen om en ny adresse til det populære spisested.
En adresse, som århusianerne kan blive endnu klogere på, når Restaurant ET åbner i sit nye hjem 6. april.