Det, du lærer, kan rent faktisk bruges i virkeligheden

Reklame: Fag målrettet fødevarebranchen og muligheden for praktik. Det er nogle af årsagerne til, at 24-årige Julie Elmann er glad for at læse en professionsbachelor i fødevareteknologi og applikation på Erhvervsakademi Aarhus.

”Alle vores fag er målrettet fødevarebranchen, og alt, vi lærer, bliver afprøvet i praksis efterfølgende. Det gør det så meget nemmere at bruge teorien, når vi også står med noget i hænderne.”

Sådan beskriver 24-årige Julie Elmann professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation på Erhvervsakademi Aarhus, hvor hun lige nu er studerende på 6. semester. Her lærer hun blandt andet om produktion af fødevarer og fødevaresikkerhed, og netop koblingen af teori og praksis er noget af det bedste ved uddannelsen, mener Julie.

”Vi samarbejder løbende med forskellige virksomheder om rigtige problemstillinger. Vi har for eksempel arbejdet med at optimere en færdig pizzadej og testet, hvordan man ved hjælp af emballage kan forlænge holdbarheden på forskellige produkter. Det gør undervisningen ’virkelig’, når du kan se, at det, du lærer, rent faktisk kan bruges i en virksomhed,” fortæller hun.

Læs mere om professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation her.

Vildt spændende praktik

Julie har altid været glad for mad og vidste, at hun en dag gerne ville arbejde inden for fødevarebranchen. Da professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation blev oprettet på Erhvervsakademi Aarhus for godt tre år siden, valgte hun derfor at sige farvel til sit tidligere studie, diplomingeniør i bioteknologi.

”Det her var en mere direkte vej til lige præcis det, jeg gerne vil arbejde med,” forklarer hun.

I foråret 2020 har Julie været i praktik i kvalitetsafdelingen hos Lantmännen Unibake i Hasselager, som producerer friskbrød- og bake-off-produkter. Her fik hun lov at være med til kvalitetsopgaver og lærte, hvad der sker i et produktionsmiljø, hvad der kan gå galt, og hvordan man så håndterer det.

”Det halve år gik alt for stærkt, for det var vildt spændende at se den anden side af det, vi lærer på uddannelsen. Jeg har altid gerne villet arbejde i en kvalitetsafdeling, så det var oplagt at prøve det af under praktikken – og jeg synes stadig, det er vildt interessant,” siger Julie.

Bachelorprojekt om en virkelig problemstilling

Til efteråret skal Julie skrive sit bachelorprojekt i samarbejde med Lantmännen Unibake, hvor hun skal undersøge emballage til pitabrød. Aftalen kom i stand, mens Julie stadig var i praktik hos virksomheden.

”Det spændende ved at samarbejde med mit praktiksted om bachelorprojektet er, at det ikke er en opfundet problemstilling, jeg skal løse. Det er en virkelig problemstilling, som virksomheden står i netop nu,” forklarer hun.

Når bachelorprojektet er afleveret, og professionsbacheloren afsluttet, vil Julie gerne direkte ud på arbejdsmarkedet.

”Jeg vil rigtig gerne arbejde i en kvalitetsafdeling, hvor der samtidig er en produktion. Her er ingen dage ens, for der sker altid noget nyt, og jeg kan bruge min viden på mange forskellige måder. Og så synes jeg, det er meget relevant og vigtigt at arbejde for at sikre fødevaresikkerheden, så forbrugerne ikke bliver syge.”

Læs mere om professionsbacheloren i fødevareteknologi og applikation her.