I september måned var Smag Aarhus på besøg i Champagne. Her fik vi muligheden for at besøge en af Champagnes allerbedste champagnehuse, Pol Roger.
Pol Roger er nok en af de mest kendte og anerkendte champagneproducenter i verden, og det er bestemt ikke uden grund. Pol Roger har nemlig en unik og lang historie, og så laver de champagner på et utroligt højt niveau. I september var vi så heldige, at vi fik lov til at komme forbi og høre deres historie om, hvordan de producerer champagnen, og selvfølgelig også smage lidt. Champagnen kan købes flere steder i Aarhus og nydes på forskellige restauranter.
Overdådige bygninger
Midt på hovedgaden, Avenue de Champagne, i Epernay finder man Pol Roger. Jeg har selv gået forbi den flotte bygning flere gange, men har desværre ikke haft mulighed for at besøge dem. Det er ikke uden grund, for normalt er der ikke åbent for besøgende. Derfor var det helt unik, at Smag Aarhus kunne få lov til at kigge forbi. Pol Roger har to bygninger. En kæmpe villa, hvor de kontoransatte holder til, og hvor man tager imod gæster, samt en enorm bygning få meter derfra, hvor produktionen er. Til at tage imod os var Axel Gillery, som er eksportmanager for Pol Roger.
Familien er vigtig
Hos Pol Roger går man meget op i historien. Champagnehuset begyndte at lave champagne i 1849, og siden da har virksomheden været drevet af Roger-familien. Således er Pol Roger 100 procent familieejet, og lige nu er 6. generation startet. At man er en del af familien, er ikke ensbetydende med, at man får en plads hos Pol Roger. Kun dem, der er dygtige nok og har passionen, får lov til at være en del af forretningen. Det er dog ikke kun i ejerskabet, at man fornemmer en form for familiefølelse. Uanset hvilke medarbejdere vi møder, virker de glade, de hilser begejstret på hinanden, og man kan tydeligt mærke passionen.
’Vi går meget op i at ære historien og i at bevare Pol Rogers sjæl. For Pol Roger består, når vi ikke er her mere,’ som Axel Gillery så rammende siger det.
Stor produktion og høj kvalitet
Pol Roger er en af Champagneområdets helt store producenter. Man producerer årligt lige knap 2 millioner flasker, hvor 80 procent er deres ’non vintage’. Man sælger store mængder til verdens restauranter, men salget til private er steget ekstremt meget under Corona. Faktisk er efterspørgslen steget så meget, at man sagtens kunne have solgt mange flere flasker. Man har dog valgt ikke at øge produktionen, fordi man hellere vil have fokus på at bevare den høje kvalitet i champagnen. Man producerer alt champagnen på ståltanke for at bevare renheden i smagen, så man kan smage den høje kvalitet. Druerne bliver presset lokalt hos bønderne og kommer så ind i de store tanke.
Kvalitet tager tid
I Champagne har man mange regler. Det gælder for eksempel, hvilke druer man bruger, hvilke fade man anvender, og hvor lang tid champagnen lagrer. I forhold til lagringen af champagnen så skal den lagre på flaske i minimum 12 måneder inden degorgering (hvor man tilsætter den mængde sukker, man ønsker) og yderligere 3 måneder inden frigivelse. Hos Pol Roger har alle champagner ligget i minimum 4 år. Det gør de i kældrene under den store produktionsbygning. Indgangen til kælderen er en lang mørk trappe og minder mest om noget fra Alice i Eventyrland. Kælderen hos Pol Roger er den dybeste i Epernay og ligger 33 meter under jorden. Det er en overvældende følelse at gå rundt i de dybe kældre og se de mange flasker. Jeg har været i en del champagnekældre, men det var klart den med den reneste duft, og den var utroligt velholdt.
I løbet af de fire år i kælderen får champagnen ikke lov til at ligge stille. Champagneflaskerne er placeret med bunden opad i en 75 graders vinkel, og hver dag skal flasken drejes en ottendedel, hvilket får de døde gærceller til at søge mod flaskehalsen, hvor de til sidst fjernes fra. Gæren er med til at give champagne karakter, og det er det, der giver smagen af brioche, som mange måske kender. Til forskel fra de fleste champagnesteder, så er det ikke en maskine, der vender flaskerne. I stedet bliver de vendt af en såkaldt ’ridler’. Ridleren er en person, der vender champagnen hver dag med en stor præcision. Der er ti ridlere tilbage i Champagne. Og fem af dem arbejder for Pol Roger. Det er noget, de er meget stolte af.
Winston Churchills yndlingschampagne
Pol Rogers historie er faktisk også flettet ind i den engelske historie. Pol Roger var nemlig selveste Winston Churchills yndlingschampagne. Af den grund har man både indrettet et rum med en masse klenodier til ære for den tidligere engelske premiereminister og lavet en champagne til ære for ham. Således er Winston Churchill deres Prestige Cuvée, som er deres top champagne. En champagne, vi heldigvis fik lov at smage.
Smagning i smukke lokaler
Efter rundturen præsenterede Axel Gillery os for tre af Pol Rogers champagner i et smukt lokale i villaen. Vi skulle smage deres Brut Reserve, Vintage Brut 2013 og deres Winston Churchill 2012.
Vi begyndte med deres Brut Reserve, som har lagret i 4 år og består af lige dele Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Menuier. Den fremstår frisk med en dejlig smag af æble og har en rigtig fin kompleksitet. Den passer fremragende til en aperitif eller til lette forretter. En dejlig champagne til begynderen, som gerne vil smage kvalitetschampagne.
Den næste, vi smagte, var deres Vintage Brut 2013. Denne årgang er særligt interessant, og det er ikke nødvendigvis en god ting. For ifølge Axel Gillery er det muligvis den sidste årgang, hvor klimaforandringerne ikke for alvor kan smages. Det vil sige, at champagnen er lavet i køligere temperaturer og derfor ikke fremstår så kraftig, som fremtidige årgange måske kommer til. Denne champagne er lavet med Pinot Noir og Chardonnay. Druerne kommer fra Premier og Grand Cru marker, og champagnen har lagret i 6 år. Her stiger vi i kompleksitet. Smagen minder om brioche og friske æbler, og det er især den fantastiske syre, der afbalancerer vinen.
Den sidste er også den klart største oplevelse. Winston Churchill 2012 fremstår helt fantastisk på trods af den unge alder. Det er nemlig en champagne, der sagtens kan gemmes i mange år. Druerne er primært Pinot Noir med en smule Chardonnay, og alle druerne kommer fra Grand Cru marker. Her bliver smagen af brioche meget tydelig, men det er uden, den bliver tung. Man får næsten en cremet fornemmelse i smagen, som jeg synes, man får i de helt store champagner. Den er utrolig kompleks, dog uden at være kompliceret. For selvom den har mange nuancer, så tror jeg, det er en champagne, de fleste ville elske.
Alle champagnerne forhandles af Sigurd Müller Vinhandel i Danmark. Her har man ingen webshop, men man kan sende en mail og bestille sin vin. Derudover kan den findes i enkelte vinhandlere og restauranter i Aarhus.
Pol Roger Brut Reserve
375 kroner inklusiv moms
Pol Roger Vintage Brut 2013
535 kroner inklusiv moms
Winston Churchill 2012
1795 inklusiv moms (desværre er den udsolgt pt)