Foto: Great Coffee

Great Coffee brygger i 10 kilometers højde

KAFFEBAR Ejer Søren Stiller Markussen fra Great Coffee i Klostergade havde for nylig en af karrierens vildeste oplevelser, da han bryggede frisk kaffe i 10 kilometers højde på et SAS-fly.

Den aarhusianske stjernebarista Søren Stiller Markussen fra kaffebaren Great Coffee er kaffemand ind til knoglerne, og det er ikke kun kunderne i Klostergade, der får smagsløgene op at flyve. For nylig lykkedes det ham at få den sidste godkendelse fra hele 29 instanser for at få lov til at servere friskbrygget kaffe om bord på en flyvning med SAS fra København til London.

“Der er mange parametre der spiller ind for at lave god kaffe på et fly. Det kan være vandkvalitet, tid og personale, og med forsøget ville jeg vise, at det var muligt. Heldigvis er en af mine største forcer, at jeg kan tilrettelægge ristestilen efter vandkvaliteten, så jeg ved med næsten 100 procents sikkerhed, at kaffen kommer til at smage godt,” fortæller Søren Stiller Markussen.

Den hjemmeristede kaffe har han udviklet i samarbejde med Farmen Finca San Petrona i El Salvador, som han har besøgt jævnligt de seneste to år. Han har også har vundet DM for baristaer med kaffen.

Klapsalver fra passagerne
En af de vigtigste faktorer ud over vandkvaliteten var at tage hensyn til risteprofilen, hvor målet var at fremhæve sødmen. Og sødme eller ej, det højtflyvende forsøg over Nordsøen var en succes. Selv inden kaffen var begyndt at brygge, fik baristaen klapsalver fra passagerne.

“Det mest fantastiske ved oplevelsen var, da kaptajnen trådte ud fra kabinen for at fortælle passagererne, at der er en barista fra Aarhus om bord for at servere kaffe. Da jeg tester kaffen, smager den bare helt vildt godt, og vi går i gang med brygningen. Herefter får vi lavet og serveret kaffe til 170 passagerer på 25 minutter,” siger Søren Stiller Markussen.

Endnu en flyvetur venter
Det er endnu uvist, hvordan det fremtidige samarbejde bliver mellem SAS og Great Coffee fortsætter, men ifølge den entreprenante barista er det absolut ikke udelukket, at kunder hos SAS på den ene eller anden måde kommer til at nyde kaffe fra Søren Stiller Markussens hånd.

Allerede i starten af det nye år skal han i øvrigt på endnu en flyvetur. Dog ikke for at brygge kaffe, men derimod for at besøge de kaffefarme, som Great Coffee får sine bønner fra i El Salvador. Her er det planen at lave en film om kaffe fra bønne til bryg med arbejdstitlen ”A Film About Great Coffee”.

NB: Med på turen var inviteret et par bloggere, hvis indlæg og fotos du kan se her. Du kan også se en lille video fra turen her – naturligvis med det fikse titel “Barista on Board”.

SPECS
Great Coffee
Klostergade 32H
8000 Aarhus C