Annonce: Streetfood er en betegnelse, der i løbet af de seneste år er blevet brugt utallige gange i Danmark. Det er nemlig blevet utrolig populært at sælge alverdens former for mad på gaden. Dette gælder alt fra pandekager og sandwichs til mere eksotiske retter fra udlandet. Har du en virksomhed, der sælger streetfood? Så er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Læs med i dette indlæg, og bliv klogere på, hvad du skal vide, hvis du ønsker at sælge mad fra en madvogn eller cykel.
Registrer dig hos Fødevarestyrelsen
Sælger du mad fra en madbod, skal du sandsynligvis registrere dig hos Fødevarestyrelsen. Dette gælder, så snart du sælger mad hver weekend eller en fast dag om ugen hele året rundt. Gør du dette, er du nemlig over bagatelgrænsen, som betegner, hvorvidt du skal registreres eller ej. Sælger du ikke mad så ofte, behøver du nemlig ikke at registrere dig hos Fødevarestyrelsen, fordi du er under den såkaldte bagatelgrænse.
Skal du registrere dig til Fødevarestyrelsen, må du ind på deres hjemmeside for at finde en digital blanket, der kan underskrives med NemID. Vær opmærksom på, at du ikke må sælge mad fra din bod, indtil du er registreret hos Fødevarestyrelsen.
Hav styr på hygiejne og indretning
Når du sælger mad til andre mennesker, er det naturligvis dit fulde ansvar, at dine kunder ikke bliver syge af den mad, som du sælger. Derfor er der en række strenge regler om hygiejne og indretning, som du bør have styr på, inden du starter salget.
Først og fremmest er det vigtigt, at madvognen kan placeres et sted, hvor den kan rengøres og er sikret mod forurening og skadedyr, når ikke den bliver brugt. Tilbereder du fødevarer i din madvogn, er det væsentligt, at du har de rigtige faciliteter til det. I så fald er det også meget vigtigt, at du har adgang til at kunne vaske hænder. Sørg desuden for, at din opbevaring af fødevarer overholder det regelsæt, som Fødevarestyrelsen har fastlagt.
Hav styr på din egenkontrol
Har du en virksomhed, der sælger fødevarer, er det også nødvendigt, at du overholder reglerne om egenkontrol. Dette betyder, at du selv sikrer, at de produkter og varer, som du sælger, overholder alle regler på området. Her kan du med fordel gøre brug af elektrisk egenkontrol, som er en nem og overskuelig måde at holde øje med de fødevarer, du sælger. Der findes virksomheder, som kan hjælpe dig med at få udarbejdet en egenkontrol, som giver dig adgang til et smart og overskueligt, elektronisk system. Hos SMV kan du eksempelvis vælge mellem tre forskellige pakker, alt efter dit behov. Læs mere her om egenkontrol.