Fitness, kost og ligevægtsindtag

Sponsoreret indhold

Ifølge Dansk Fitness og Helse Organisation (DFHO) var der i 2020 mere end 800.000 danskere, der var aktive medlemmer af et fitnesscenter i Danmark. Fitness er altså mange danskeres primære kilde til motion og fysisk træning.

Uanset om du dyrker fitness for at blive stærkere, tabe vægt eller komme i bedre form, så vil det være relevant at kende en smule til kostens betydning, samt hvad dit ligevægtsindtag er. Med et værktøj som ligevægtsindtaget kan du nemlig tilpasse din træning og kost efter både kort- og langvarige mål. 

Hvad betyder ligevægtsindtag?

Dit ligevægtsindtag er det præcise antal kalorier, du personligt skal indtage hver dag for at bevare din nuværende vægt. En udregning af dit ligevægtsindtag vil altså give dig et overblik over, hvor mange eller hvor få kalorier du skal spise per dag, for hverken at stige eller falde i vægt. Det giver dig på den måde også et overblik over det antal kalorier, du skal indtage HVIS du har som mål at stige eller falde i vægt.

Sådan beregnes dit ligevægtsindtag

Dit ligevægtsindtag beregnes oftest ved brug af en kalorieberegner, der tager udgangspunkt i officielle beregningsmodeller. Når dit ligevægtsindtag udregnes, er der flere forskellige faktorer, der spiller en rolle i udregningen. Det er for eksempel vigtigt at tage højde for din specifikke persons kropssammensætning, da personer med større muskelmasse end gennemsnittet forbrænder en smule mere per døgn.

Selvom diverse kalorieberegnere hævder at udregne dit personlige ligevægtsindtag, er det vigtigt at understrege, at dit ligevægtsindtag bliver udregnet ud fra gennemsnitstal. Siden der ikke findes fuldstændigt identiske mennesker, vil det beregnede kaloriebehov nok ikke passe helt perfekt på dig. Det vil dog i langt de fleste tilfælde være et rigtig godt bud.

Du kan finde en kalorieberegner og lære mere om dit ligevægtsindtag her.          

Hvad kan du bruge dit ligevægtsindtag til i din kost?

De fleste mennesker, der træner eller går op i fitness, vil have en eller anden form for mål. Hvad dette mål er, kan variere helt fra seriøs bodybuilding til den mere afslappede motionist, der blot ønsker at holde formen ved lige i en travl hverdag. I begge tilfælde vil det være relevant at kende til sit ligevægtsindtag.

Den seriøse bodybuilder vil med stor sandsynlighed gerne vide, hvor meget han eller hun skal indtage for at kunne tage muskelmasse på. Her kan ligevægtsindtaget med fordel bruges til at finde ud af, hvor mange kalorier der skal spises, for at ligge lidt over ligevægtsindtaget – altså i kalorieoverskud.

Den afslappede motionist vil ofte have interesse i at vide, hvor meget eller lidt han eller hun skal indtage for at vedligeholde den nuværende vægt eller måske tabe sig en smule. Her kan ligevægtsindtaget bruges som rettesnor og til at se, hvor mange kalorier der skal spises for at ligge lidt under det udregnede ligevægtsindtag – altså i kalorieunderskud.

Ligevægtsindtaget har altså en stor betydning i forhold til, hvilken kost og hvor meget eller lidt du skal spise på daglig basis for at nå dine fitnessmål.