Familier vælger madlavning fra og køber færdigretter

Rigtig mange danskere har svært ved at få tidspuslespillet til at gå op med både karrierer, huse, forældremøder, madpakker og indkøb. Derfor vælger mange at købe færdigretter og (delvist) droppe madlavningen. 

Danskerne vil have mad på under en halv time
Vi danskere er generelt et travlt folkefærd, og det er derfor også de færreste af os, der synes, vi har tid til at stå i køkkenet i flere timer hver eneste dag. Selvom vi gerne vil have god og sund mad på bordet, er det simpelthen for svært at få presset madlavningen ind i programmet, og derfor vælger mange ”den nemme udvej”.

Det vil sige kartoffelbåde fra frost, så man ikke selv skal skrælle kartofler, eller retter, som blot skal varmes op i for eksempel mikrobølgeovnen.

Generelt vil vi gerne have maden klar på under en halv time, fordi der er så mange andre ting at bruge tiden på, og derfor er der også flere og flere familier, som dropper madlavningen i den ene eller anden udstrækning til fordel for færdigretter.

Mange vælger også måltidskasser, som er helt eller delvist færdige retter, man får leveret lige til døren. Området er i kraftig stigning med stor vækst indenfor måltidskasser til unge familier.

De unge finder convenience helt naturligt
For den yngre generation er convenience – altså helt eller delvist færdiglavet mad – en helt naturlig del af madkulturen. De ser ganske enkelt ikke nogen grund til, at man skal bruge mange timer i køkkenet, når nu man har mulighed for at købe langt de fleste madvarer delvist tilberedt i et supermarked. Det sparer én for en masse tid i køkkenet, og det finder især den yngre generation utroligt attraktivt.

Det er straks sværere for den ældre generation at slutte fred med færdiretter, og mange vil for eksempel ikke servere denne slags mad for deres gæster, fordi de mener, at konceptet ikke rigtig kan forenes med kærlighed til maden og de gode råvarer.

Der ses dog – heldigvis – et skred i denne opfattelse, og i dag er der eksempelvis mange kvalitetsbevidste familier, som køber måltidskasser, som også til en vis grad må opfattes som convenience-mad.

Ødelægger convenience den gode madtradition?
Ifølge måltidskasseguiden.dk kan væksten indenfor sunde færdigretter have en positiv effekt på vores madkultur og vores generelle folkesundhed. Især den yngre generation og de travle familier vil nemlig gerne have hurtig mad, men de vil samtidig gerne leve sundt.

Med flere og flere convenience-muligheder på markedet bliver det nemmere netop at vælge sundere alternativer til frysepizzaer, kopnudler og spaghetti med ketchup til aftensmad, og det kan altså påvirke folkesundheden i en positiv retning.

Desuden kan eksempelvis de smarte måltidskasser give flere i den yngre generation blod på tanden i forhold til at prøve kræfter med madlavningen, fordi indkøbet eksempelvis er klaret for dem på forhånd.

Frem for at man både skal stå for at finde opskrifter, handle ind og tilberede maden, skal man med måltidskasser blot klare den sidste del, og det virker altså tiltalende for mange unge familier.