På Teatret Gruppe 38 smelter mad og scenekunst sammen i en helstøbt oplevelse, der nænsomt mætter både sjælen og maven.
9 epistler og en bolle med smeltet ost
Vi sidder i teatersalen, som lige nu minder mere om rummet omkring et intimt middagsselskab end om en klassisk teatersal. Jeg har lyst til at sætte mig ved bordet. Tale dæmpet. Sige ”skål”. Der er noget højtideligt, men også inviterende over borddækningen med de glødende lamper og den hvide, puffede dug.
Overfor mig sidder madkunstner Jakob Vinkler sammen med Bodil Alling, der er skuespiller og kunstnerisk leder på Teatret Gruppe 38. De har i fællesskab udviklet en helt særlig teateroplevelse i krydsfeltet mellem måltid og scenekunst, forestillingen 9 epistler og en bolle med smeltet ost.
En helstøbt og nænsom oplevelse
I stedet for en scene, er det bordet, der er centrum. Omkring dét, skal knap 30 gæster hver aften mellem d. 23. august og 9. september dele en fem-retters menu og vin akkompagneret af skyggespil, musik og oplæsninger.
Og uanset om du er vegetar eller spiser kød, er du velkommen til det fælles måltid. For Jakob Vinkler har det nemlig været vigtigt, at der ikke er nogen, der føler sig ekskluderet fra oplevelsen.
Stykket er delt op mellem nogle glidende overgange, hvor serveringerne læner sig op ad tekst, billeder eller lyd: ”Den ene tekst har skabt et måltid, og et andet sted er det et måltid, som har skabt en tekst,” fortæller Bodil mig. “Og det er ikke fordi, det handler om maden. Teksterne handler om noget helt, helt andet.”
Oplevelsen omkring maden forstærkes af længselsfulde fortællinger om livets faser og overgange – 9 epistler, der læses op under middagen. Men selvom teksterne kan være sorgfulde, skal man ikke være bange for at forlade teaterrummet knust og bedrøvet.
”Der er mange svære overgange i livet, og det er dem, vi et øjeblik ønsker at gøre mere nænsomme,” forklarer Bodil. ”Vi får et lille skub og kommer i tanke om, at alt kun er for en stund. Vi vil, at alle skal have det godt. Og fordi alt tager udgangspunkt i, at alle skal have det godt, så kan man også rumme svære ting. Man er i godt selskab på alle parametre. Det er en lykkelig aften.”
Samlet om bordet
Rummet omkring middagen er sirligt iscenesat, og det er derfor heller ikke nogen tilfældighed, at bordet er rundt.
”Alle skal kunne se hinanden, for vi spiser sammen,” forklarer Bodil Alling. ”Vi kan se udtrykkene i hinandens ansigter. Vi ser blikretninger, der flytter vores egen blikretning.”
Både Jakob Vinkler og Bodil Alling håber da også, at forestillingen vil give gæsterne en følelse af samhørighed: ”Sammensmeltningen af mad og tekster, lys og lyd, skærper sanserne og opmærksomheden på de andre,” siger Jakob Vinkler.
”Vi mærker os selv på en anden måde. For når alt er afstemt i rummet – det dramaturgiske, vinen – så tror jeg, at man mærker sig selv heftigere for en stund.”
Teateroplevelsen er både for unge, voksne og ældre, og man behøver ikke at være særligt teatervant for at være med. Selvom det er en interaktiv teateroplevelse, skal man ikke være bange for at blive udstillet: ”Man får også lov til at være i fred. Der er ingen, der vil forsøge at få noget fra dig,” forklarer Bodil Alling. Og du kan være sikker på at sidde sammen med dem, du har valgt at gå i teateret med.
Fra Smag til scenekunst
Jakob forklarer, at han ”snublede lidt” ind i madens verden. Det handlede nemlig i første omgang om at tjene penge, så han kunne gå på en kunstfotografisk skole og betale de udstillinger, han lavede.
Men efterhånden gik det op for ham, at installationskunsten slet ikke er så fremmed for restaurantrummet:
”Der var en udveksling over disken, og man arbejdede med at lave en form for scenografi i et rum, hvor folk var veltilpasse og interagerede med personalet og hinanden. Så jeg synes egentlig ikke, det var så langt fra at arbejde med scenografi og scenekunst,” fortæller han.
Men hvad er det ved måltidet, der er så særligt?
”Måltidet kan flytte folk ind i en lettere tilstand. Man kommer hinanden ved på en anden måde, når man spiser sammen, og man bliver mere lyttende og kan måske lettere give lidt slip på sine egne meninger og holdninger.”
Særligt tiden omkring måltidet, interesserer Jakob. ”På spansk har man udtrykket ’sublimesa’, som er tiden, fra man er færdig med at spise til, der bliver ryddet af. I Spanien er det en hellig tid, fordi det er her, man snakker bedst med hinanden. I Danmark spiser vi ofte ret effektivt og rydder af umiddelbart efter måltidet. Vi mister derfor det særlige rum for samtalen, sublimesa er.”
Kan man godt sige, at du vil forsøge at skubbe lidt til vores madkultur?
”Ja. Der findes så mange måder at spise på, men alle restauranter er stort set bygget op omkring samme skabelon: Der er et menukort, en tjener og et køkken. Jeg havde Restaurant Smag i Ebeltoft og prøvede et år at fjerne menukortet. Selvom det var meget ulogisk og virkelig bøvlet. Men der skete bare noget helt andet mellem kunde og tjener. Der opstod en anden samtale mellem tjenere og gæster.”
Hver aften er forskellig
Forestillingen kunne første gang opleves sidste år, og selvom forløbet er stort set det samme hver aften, oplever teatret alligevel, at aftnerne er meget forskellige: ”Og det er fordi gæsterne er så forskellige,” fortæller Jakob Vinkler.
Der er god tid til at vende sig mod sin nabo og snakke lidt undervejs, mens man sidder og spiser. De mellemrum, fortæller Bodil Alling, er også fyldt med sansning: ”Man får utrolig god mad og dejlig vin. Og man får tilpas! Det er nemlig sådan, at hvis man kommer til at spise for meget, så hæmmer det høresansen. Det går derfor ikke, at man æder sig fordærvet. Ja, der er mange ting at forholde sig til i forbindelse med et måltid.”
På tallerkenen
Er du nysgerrig på maden, så er der ikke andet for, end at få købt sig en billet. Det har nemlig ikke været muligt at få løftet sløret for præcist hvilken menu, der venter os på Teatret Gruppe 38.
”Forventningen er det bedste. Vi glæder os til at sidde til bords med jer!” siger Jakob Vinkler.
Hvor: Teatret Gruppe 38, Irma Pedersens Gade 222, 8000 Aarhus C.
Hvornår: Kl. 18.30 fra 23. august – 9. september.
Pris: 750 kr. pr. billet. Det er muligt at vælge en vegetarbillet eller en alm. billet. Læs mere og køb billetter her!