Foto: Anne Kring

10 skarpe til Jane fra Madbanditten

INTERVIEW Den populære madblogger Jane Faerber fra Madbanditten.dk er vokset op i Aarhus, og her er hendes gastronomiske hotspots i fødebyen.  

Mere end 250.000 danskere følger hver måned madbloggen madbanditten.dk, der har fokus på den såkaldte LCHF-mad med få kulhydrater og meget fedt. Bag den populære blog står den 38-årige Jane Faerber, der efter at have boet 20 år i fødebyen Aarhus er flyttet til København, hvor hun bor med mand og børn. Men hvor går hun ud at spise, når hun er tilbage i den østjyske hovedstad? Det kan du læse i dette interview.

På hvilken aarhusiansk restaurant har du senest spist?
Mit sidste måltid i Aarhus var en god bøf på The Grill under hotellet Scandic i Ny Østergade. Jeg var i Aarhus for at holde foredrag og møder og bor altid på Scandic. Her nåede jeg lige at spise middag med en veninde, inden turen gik tilbage til København.

Hvad er dit indtryk af madscenen i Aarhus sammenlignet med København?
Jeg oplever, at der er en hyggelig og varm stemning i Aarhus, og jeg føler mig altid godt tilpas. Aarhusianerne er et venligt folkefærd (siger jeg, der selv er fra Aarhus – haha!).

Hvor tager du hen i Aarhus for en kop god kop kaffe?
Jeg ender tit hos Sigfreds i Guldsmedegade, når jeg skal have god kaffe. Nu er den jo så desværre lukket.

Hvilket spisested ville du ønske, at kun du kendte til?
Det kunne være toppen, hvis det kun var mig, der kendte restauranten L’Estragon i Latinerkvarteret. Jeg er ikke altid god til langtidsplanlægning og er derfor tit for sent ude til at få bord, når jeg endelig er i Aarhus. Jeg er imponeret over deres guldmærke i økologi, og den slags vil jeg gerne som forbruger støtte op om. Og så er deres mad jo generelt virkelig lækker!

Hvad er det mest oversete sted at spise i Aarhus?
Det er ikke mit indtryk, at det er overset, men jeg synes, at steder som Café GLAD! i Frederiks Allé fortjener god opmærksomhed. De serverer ærlig mad med fokus på gode råvarer og økologi, og de gør det nemt at spise sundt og glutenfrit i en travl hverdag, uden at man skal gå for meget på kompromis med kvaliteten.

Hvad mener du, at Aarhus mangler på den gastronomiske front?
Nu hvor Råbar er lukket, synes jeg, Aarhus mangler et nyt stærkt raw food-brand. Når jeg er langt væk hjemmefra, er det rart at supplere den øvrige restaurantmad med et grønt måltid. Og her formår raw food-restauranterne altid at imponere mig med deres smukke og velsmagende grøntsagskreationer.

Hvor går du hen, hvis du skal have LCHF-mad i Aarhus?
LCHF er egentlig ikke et hensyn, jeg tager, når jeg vælger restaurant. Alle restauranter, jeg hidtil har besøgt, har haft grøntsager, kød og sovs på menukortet i en eller anden forstand. I takt med at det er blevet mere populært, at restauranter serverer en række småretter fremfor få store, er det blevet endnu nemmere for mig, da det ofte er de kulhydrattunge elementer, der har måtte lade pladsen på tallerkenen.

Hvad er fremtiden for LCHF-bølgen, som du ser det?
Jeg tror, at idéen med at spare på kulhydraterne og i stedet spise mere naturligt fedt er kommet for at blive. Jeg tror (eller håber), det udvikler sig til, at flere retter fokus mod råvarer og kvalitet og lidt mindre fokus på makronæringstoffer som kulhydrater, protein og fedt.

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har fået i Aarhus?
Sidst, jeg var i Aarhus, spiste jeg en rigtig dejlig frokost på Nordisk Spisehus sammen med min blogger-kollega Ann-Christine fra Valdemarsro.dk. Maden var virkelig lækker, betjeningen var kompetent og imødekommende og selskabet var megahyggeligt!

Hvor skal du spise, næste gang du skal til Aarhus?
Næste gang jeg kommer til Aarhus, vil jeg spise på restauranten Gastromé. Jeg kender medejeren William Jørgensen fra gamle dage og er fuld af beundring for det, han har drevet sin karriere til.