Her er seks gode sted i Aarhus, når du skal fejre påsken med lækkert smørrebrød.
Påsken står for døren, og den fejres bedst med en god omgang smørrebrød. Her er seks steder i Aarhus, hvor du kan få velsmagende udgaver af den danske frokostklassiker.
Den eksklusive
F Høj, Grønnegade 2, 8000 Aarhus C
Når det handler om stringent kokkekunst med styr på de mindste detaljer, er der i Aarhus ingen over eller ved siden af køkkenchef Wassim Hallal fra Restaurant Frederikshøj. Og er du på udkig efter eksklusivt smørrebrød til din påskefrokost, er Frederikshøjs lillebror F Høj i midtbyen det rigtige sted at aflægge et besøg. Den kombinerede café og deli byder på smørrebrød i seks varianter, og pålægskombinationerne lyder umiddelbart traditionelle, men naturligvis med et Wassim’sk tvist. Hvad med et stykke med pocheret æg med salat af søkogte rejer, rugchips og karse? Eller måske røget laks på to måder med dildhollandaise, rygeost og glaskål? Et stykke koster fra 65 til 70 kroner, og lader du kokken vælge, får du tre stykker for 165 kroner. Vær opmærksom på, at F-Høj har lukket søndag og mandag, og at der kun er et begrænset antal siddepladser indenfor. Hvis påskesolen er til det, foreslår vi at sidde udenfor med udsigt mod åen.
Den hyggelige
Langhoff & Juul, Guldsmedgade 30, 8000 Aarhus C
De hyggelige lokaler hos Langhoff & Juul i Guldsmedgade husede tidligere en skobutik, men i dag står den på mad og drikke på adressen. Blandt de rå træmøbler og den cool indretning serverer restauranten blandt andet smørrebrød eller ”håndmadder”, som det hedder på frokostkortet. Du kan vælge mellem fire varianter, blandt andet rosa lam med løgmarmelade, friterede urter og linser eller marineret kuller med rå og syltet radise, karse og sorte chips. Priserne for en påskefrokost i Guldsmedgade er overkommelige, og en enkelt håndmad kan fås for 75 kroner, mens tre stykker koster 175 kroner. Maden hos Langhoff & Juul er økologisk og med et skandinavisk touch, og restauranten byder også på en aftenmenu med et 2017-tema bestående af fire serveringer og vin for 598 kroner. I godt vejr bør du prøve at få bord udenfor i den lille gårdhave bag ved restauranten.
Den stilfulde
Kählers Spisesalon, M. P. Bruuns Gade 33, 8000 Aarhus C
Det er ikke stil, der mangler hos Kählers Spisesalon på M.P. Bruuns Gade. Spisestedet ejes af rigmanden Frantz Longhi, der også ejer designvirksomheden Kähler, og derfor prydes bordene naturligvis af Kählers egen service. Og vi skal hilse og sige, at sådan en tallerken tager sig rigtig godt ud med et stykke smukt anrettet smørrebrød. Restauranten byder blandt andet på et særligt Aarhus 2017-smørrebrød, som er udviklet i anledning af kulturhovedstadsåret. Den specielle anretning er en nyfortolkning af stegt flæsk med persillesovs lavet af råvarer fra Aarhus og den omkringliggende natur. Udover sæsonattraktionen byder salonen på otte forskellige slags smørrebrød, som koster 200 kroner for tre stykker. Er appetitten kun til en lille påskemad, fås et enkelt stykke for 79 kroner. Inspirationen til indretningen af lokalerne kommer angiveligt fra tidligere tiders parisersaloner, der var samlingsstedet for kunstinteresserede.
Den franske
Lecoq, Graven 16, 8000 Aarhus C
Er du i humør til en påskefrokost med et fransk pift, skal du lægge vejen forbi Lecoq ved frokosttid. Den kombinerede restaurant og bar i Latinerkvarteret byder nemlig på et fransk smørrebrødskort, der mildest talt ikke ligner noget, man har set på andre smørrebrødsrestauranter. Sæt for eksempel tænderne i brød med fransk landpaté med sennep og cornichoner, foie gras, gratineret fransk gedeost med oliven, confiteret andelår med æble eller snegle i hvidløg og persille. Hvis kokken får lov at vælge, kan du få tre stykker for 125 kroner, og ellers er priserne fra 50 kroner og op. Hvis du er i humør til det, kan du supplere frokosten med et glas af den franske urtelikør Chartreuse, som Lecoq netop har slået verdensrekord i salget af. Restauranten har også et fortrinligt aftenskort med blandt andet jomfruhummerbisque, havtaskekæber, rokkevinge og oksemørbrad på menuen. Bon appétit!
Den ved havnen
Europa Mad & Vinbar, Havnegade 28, 8000 Aarhus C
”Fantastisk god mad og max hyggelig med super betjening.” Sådan skriver en tilfreds gæst på Europa Mad & Vinbars Facebook-side i en anmeldelse. Måske hun fik en god omgang smørrebrød? Med udsigt til de omfattende byggerier på Aarhus Havn har restauranten siden 2010 nemlig serveret hjemmelavet smørrebrød til priser mellem 65 og 125 kroner. Med andre ord er stedet perfekt til årets påskefrokost, både hvis I er en lille gruppe eller et større selskab. Blandt de omkring ti varianter kan du for eksempel sætte tænderne i sild, rødspættefilet, rejer, hjemmelavet hønsesalat, roastbeef eller røget laks. Om aftenen er der andre retter på menuen, men som en fin detalje tilbyder restauranten at lave smørrebrød efter forespørgsel. Beliggenheden ved havnen gør det oplagt at slentre en tur ud på Aarhus Ø for at få lidt motion efter frokosten. Bemærk at Europa Mad & Vinbar har lukket søndag og mandag.
Den klassiske
Teater Bodega, Skolegade 7, 8000 Aarhus C
Siden 1959 har spisestedet i bygningerne over for Aarhus Teater heddet Teater Bodega, og navnet er ikke for sjov. Væggene i den som regel fyldte bodega er tætpakkede med billeder af skuespillere, plakater og andet memorabilia, som er med til at give stedet sin egen stemning. Der er både et menukort og et separat snapsekort, så bodegaen er et oplagt sted til at fylde de små glas i anledning af påsken. Og hvem ved – måske møder du endda en berømthed, du kan skåle med? Til frokost byder Teater Bodega på klassisk smørrebrød, for eksempel pandestegte rødspættefileter med remoulade, roastbeef med peberrod og remoulade eller tatar med æggeblomme og løg. Priserne starter ved 62 kroner og kører op til 145 kroner for smørrebrød med en engelsk bøf med løg. Hvis du har appetit til mere efter dén omgang, ligger en stykke rugbrød med gammel ost, fedt, sky og rom lige til højrebenet. Og så måske en lur hjemme på sofaen.