Den kan være lysebrun eller mørkebrun, fra en fabrik eller ovnen derhjemme. Men hvor stammer pebernødden egentlig fra – og hvorfor spiser du den til jul?
Lige nu dufter det nok brunt og brændt af julekager i mange køkkener rundt omkring. Det er nemlig tid til at bage julekager – og ikke mindst pebernødder!
Og faktisk er pebernødden en ret gammel sag, der kom ind i danskerne hjem allerede i 1800-tallet i selskab med komfuret. Som i dag blev den også dengang spist af både høj som lav. Det fortæller inspektør ved Frilandsmuseet Anja Jørgensen.
“Sammen med klejnerne og æbleskiven er pebernødden en af de ældste julekager, vi har. Før komfurets opfindelse lavede man mest bagværk ved at koge det i fedt over åben ild – som man gjorde med klejner og æbleskiver. Men pebernødden krævede en ovn,” fortæller Anja Jørgensen.
Det startede med en dej
Det hele startede med en dej. I 1800-tallet skulle der nemlig op til jul bages mange brød, og ofte bagte folk fine sigtebrød med hvedemel for at fejre højtiden. Derfor var pebernødden også oprindeligt bagt på hvedemel, forklarer Anja Jørgensen.
“I starten var pebernødden lavet på en hvededej, som man tilføjede en række krydderier. Pebernøddedejen rullede man så ud til pølser og skar i klumper, der kunne trilles helt runde,” fortæller hun.
Pebernødder er for alle
Ganske som i dag var det i 1800-tallet både voksne og børn, der nød den lille julekage. Og pebernødden var bestemt ikke kun forbeholdt dem, der havde ekstra penge på kistebunden, siger Anja Jørgensen:
“Alle lavede pebernødder. Det var ikke kun det finere borgerskab. Måske havde man ikke råd til de helt fine krydderier, men honning, peber og kanel var til at finde i de fleste hjem.”
Kan trilles af de små
Pebernødden var dengang et hit hos især børnene, fordi de kunne få lov til at lave dem selv. De store tunge deje, som blev brugt til brød, havde de små nemlig ikke kræfter til at hjælpe med. Men trille pebernødder – det kunne de med stor fornøjelse.
“Man gav ofte børnene i familien pebernøddedej i julegave, som de så selv kunne hjælpe med at bage,” fortæller Anja Jørgensen og fortsætter:
“Man gav i det hele taget ofte bagværk i julegave. Tjenestefolkene fik måske en stor pose æbleskiver – eller julerente, som det hed dengang – som de kunne tage den med hjem til deres familier.”
Pebernødden er en tradition
I 2017 er pebernødden stadig en fast del af godte-skålen både juleaften og i løbet af december. Det er der en helt særlig grund til, mener Anja Jørgensen.
“Jeg vil mene, at det er fordi, jul er lig med traditioner og nostalgi. Der kommer mange nye elementer til juletraditionerne, men ikke mange forsvinder. Det er kun i småtingsafdelingen. For eksempel har et stort fokus på stearinlysenes uheldige virkning på lunger og omgivelser gjort, at vi nu i stigende grad har lys med batterier eller el både på træet og i stuerne,” slutter hun.