Hvis du har fået mod på at tage udfordringen op og prøve at spise vegansk i januar, så har vi her 3 måder, du kan forberede dig på.
Planlæg, planlæg, planlæg
Hvis du er vant til at spise kød, æg, mælk, ost og andre mejeriprodukter, er det en stor omvæltning pludselig ikke at ville spise nogen produkter fra dyr. Den bedste måde at forberede sig på er ved at planlægge sig ud af det.
Nettet bugner af veganske madplaner, råd og guides til ‘erstatningsprodukter’, og hvordan du laver veganske versioner af dine livretter.
I stedet for at vente til 1. januar (okay, lad os kalde en spade en spade: 2. januar), når den er kvart i morgenmad med at finde ud af, hvad du nu skal spise i stedet for yoghurt og rugfras, så sørg for at have nogle opskrifter og madplaner gemt, og at der er købt ind til den nye diæt.
Overvej din motivation
Hvorfor vil du gerne prøve kræfter med det veganske køkken? Måske er det for klimaet, miljøet, dyrene, eller bare fordi det er en ny udfordring. Når det bliver svært, kan det hjælpe at vide, hvorfor du overhovedet gør det.
Og vær sød ved dig selv. På redaktionen er vi et par stykker, der kører fuld vegansk i januar, men vi er rørende enige om, at hvis der en særlig mørk og hangry eftermiddag ryger en ostemad indenbords, så er det ikke en katastrofe. Man kan altid komme op på hesten igen.
Udfordringen er ikke (endnu) en grund til at dunke dig selv i hovedet. Det skulle gerne føles sjovt og godt – det er ihvertfald vores plan.
Ja-hatten på
Der er mange meninger derude om mindre kød/vegetarisk kost/vegansk kost/grøn mad/osv./osv. Når din egen motivation er klar for dig selv, så lad kommentarer gå ind ad det ene øre og ud af det andet.
Find i stedet ligesindede på nettet, eller bestil mad fra byens vegansk-venlige spisesteder. Forkæl dig selv, del tips med andre, der også gerne vil spise mindre kød, og se hvor mange muligheder, der er – i stedet for at lytte på dem, der kun ser begrænsninger.
Du kan melde dig til udfordringen her, så vi kan holde kontakt med hinanden.
Vi glæder os!