Foto: S'vinbar.

8 vinbarer du skal prøve i Aarhus

GUIDE Lyst til et godt glas vin? Her er 8 fortrinlige vinbarer i Aarhus.

Du har lyst til et glas vin efter en hård uge, men hvor skal du gå hen? Mulighederne er efterhånden mange i den østjyske hovedstad, hvor vinbarerne er poppet op på stribe de seneste par år. Her er vores bud på otte gode vinbarer, du skal besøge.

Sabina styrer på Klostergade
S’vinbar, Klostergade 62, 8000 Aarhus C

Når det handler om vinbarer i Aarhus, er der ingen vej udenom S’vinbar på hjørnet af Klostergade og Gl. Munkegade. Stedet er startet af den tidligere sommelier på Restaurant ET Sabina Drachmann Sunne, og hun har på kort tid formået at skabe en stemningsfyldt vinbar, der tiltrækker både studerende, erhvervsfolk og turister. Sabina Drachmann Sunne er en knivskarp vinekspert, der efter eget udsagn er fan af ærlig vin, som ikke er plastret ind i fad eller smager som bordeaux, hvis det kommer fra USA. Vinene kommer blandt andet fra mindre vinhuse i lande som Georgien og Østrig, og Sabina og hendes kolleger er gode til at udfordre kunderne til at prøve nye oplevelser. Men du kan naturligvis også sætte tænderne i et glas klassisk Barolo eller Barbera d’Alba, hvis du er mere til dét. Sabina og Co byder gerne på lidt snacks til vinen, hvis den lille sult skal stilles.

Veltempereret bourgogne i Borggade
Vincaféen, Borggade 14, 8000 Aarhus C

Den lille vincafé i den upcoming Borggade er ubetinget et af byens hyggeligste steder at fundere over livet, døden og de store spørgsmål over et stort glas veltempereret bourgogne. De ukurante træmøbler og de sorte kridttavler fungerer fortrinligt i det rustikke lokale, som tidligere har huset en butik med festartikler. Vinbaren er lillebror til Løves Bogcafé på Nørregade, og ambitionen er ifølge stifter Kenny Brandt at skabe et sted med rendyrket fokus på vin og mad. Sidstnævnte er i den traditionelle ost-pølse-og-dyppelse-med-brød-kategori, og vinene på det omfangsrige kort kommer primært fra Europa. Prøv en af de tyske vine fra Weingut Darting eller Weingut Petri, hvis du er klar på en tur uden for komfortzonen. Bonusinfo: Den bogelskende Kenny har læst idéhistorie på universitetet – ingen snak om brødløse humanistiske uddannelser her.

Spanske vibes ved Voxhall
Pica Pica, Vester Allé 15, 8000 Aarhus C

“Pica pica” betyder angiveligt små hapsere på catalansk, og hapsere er der masser af på den spanskinspirerede vinbodega Pica Pica bag spillestedet Voxhall. Men der er også masser af god vin på det hyggelige sted, der åbnede sidste år i lokalerne, som tidligere husede rawfoodcaféen Råbar. Størstedelen af vinene kommer fra Spanien, og hapserne dækker over hjemmebagt brød, oste, pølser, tapenader eller oliven. Det er superhyggeligt at sidde indenfor på vinbodegaen, der er indrettet i rustik stil med ældre træmøbler og vinreoler på væggene, men de udendørs pallemøbler ned mod åen gør sig også ganske godt i eftermiddagssolen, hvis vejret er til det. En fin detalje er, at der ofte er lækker livejazz i vinbaren, som også i øvrigt byder på spansk øl, hvis nogle i selskabet er mere til dét. Stedet ejes af folkene bag caféen Spiselauget på Godsbanen.

Gå planken ud på Fredens Torv
Plan B, Fredens Torv 2, 8000 Aarhus C

iPhones og iPads blev i starten af året skiftet ud med chardonnay og sauvignon blanc, da den hyggelige vinbar Plan B åbnede i den gamle Apple-butik på Fredens Torv. Bag vinbaren står fem vinentusiaster, der importerer hovedparten af vinen selv og supplerer op med vin fra lokale vinimportører. Du kan vælge mellem mere end 40 vine fra hele verden på glas, som du kan nyde i de stilfuldt indrettede lokaler. Derudover kan du smage en række sjældne vine på flaske, som dog kræver, at du har den store pengepung med. Hvis sulten nager, kan du sætte tænderne i en række fine tapas med skinke, ost og andre lækkerier. Prisniveauet starter ved blot 40 kroner for dagens glas fra Argentina, og hver måned serveres tre nye hvide eller røde vine på en planke. Fun fact: Vinbaren har et såkaldt vandingshul i form af en vintønde, hvor du kan betjene dig selv med koldt vand.

Vintønder og vildmarksbad på havnen
Vindanmark, Kystpromenaden 2, Aarhus C

Den kombinerede vinbar og vinbutik Vindanmark lukker desværre allerede klokken 21 torsdag, fredag og lørdag, men det er også det eneste negative, man kan sige om stedet. Vindanmark ligger få meter fra vandet på Aarhus Havn og er med sit rå murstenslook, urbane indretning og udendørs pallemøbler en sublim location til indtage gode druer i glasset. Setup’et er fantastisk: Om sommeren dypper du tæerne i vandet foran butikken med en kølig chardonnay, mens du i vinterhalvåret konverserer de øvrige kunder indenfor ved vintønderne. For nylig har vinbaren tilmed fået en vildmarkedsbad, hvor du kan sidde i vandet og nyde udsigten over havnen med en cool cabernet i hånden. Vores favoritter er spanieren Alma Vieja og italieneren Ungrera Cannonau, men de engagerede folk bag disken frister dig gerne med alt, hvad Bacchus begærer.

Solskin og tapas på Klostertorvet
D’vinos, Klostertorvet 4, 8000 Aarhus C

Den klassiske kombination af vin og tapas er i høj kurs, og derfor overrasker det ikke, at indtil flere vin- og tapasbarer er åbnet i det aarhusianske i den senere tid. En af de seneste er D’vinos, der har en skøn beliggenhed midt på det solbeskinnede Klostertorvet. Vinbaren byder på en række vine fra hovedsageligt Spanien i glasset, mens du på tallerkenerne kan sætte tænderne i en lang række tapas med inspiration fra hele verden. Et stort plus er, at du både kan nyde godterne indenfor i lækre designermøbler og udenfor på torvet, hvis vejret er til det. Retterne fås fra 89 kroner stykket, og er du frisk på lidt af det hele, fås en såkaldt gourmetmenu for 395 kroner. Ejeren Amir Mirakhori har tidligere haft sin gang som køkkenchef på den stemningsfyldte bistro Klassisk 65 på Jægergårdsgade, og du kan også købe vinene på vinbarens website, hvis du vil prøve dem derhjemme.

Cool berlinerstemning i baggården
MasVino, Klosterport 4B, 8000 Aarhus C

I et gammel værksted godt skjult i en baggård i festgaden Klostergade har den såkaldte vinbodega MasVino for nylig slået dørene op, og den er et besøg værd, hvis du er til god vin i en cool setting. Her er absolut ingen hvide duge og fine krystalglas, men derimod rå stemning og funky indretning for alle pengene. Med sin uformelle atmosfære virker stedet nærmest som taget ud af Berlin, men vinene kommer faktisk fra Spanien og er importeret selv af ejerne, der også står bag søsterbaren Pica Pica. På menukortet er også en række spanske tapasretter, som du kan indtage udenfor ved vintønderne i gården eller indenfor i det lille lokale, der har beholdt værkstedsstilen med fliser på væggene, kasser langs væggene og en stor kran (!) i loftet. Vinbodegaen eer sammen med en tattooshop, barber og designfirma en del af det hippe galleri Grisk, der holder til i baggården.

Promiller i blodet på Frederiksbjerg
SmagFørst, Jægergårdsgade 32, 8000 Aarhus C

På den kombinerede vinbar og vinbutik SmagFørst i Jægergårdsgade er der ingen smalle steder. Vinbaren har åbent fredag og lørdag kl. 15-01 og opstår i al enkelhed ved, at der flyttes nogle borde og stole ind midt i butikken. Vupti! Ejer Morten Stahl Pedersen og hans håndgangne mænd er ikke just karrige med udskænkningerne, så en tur på vinbaren ender let med promiller i blodet. Vinkortet kommer hele verden rundt, men stilmæssigt har folkene bag disken en vis fascination af oversøiske vinbamser med crazy-vulgære navne og kitschy etiketter. Dead Letter Office eller Rock Lobster, anyone? Der serveres ikke mad, men det er muligt selv at medbringe, oplagt fra delien Sårt lidt længere nede ad Jægergårdsgade. Siden åbningen af butikken i 2009 har SmagFørst udvidet med filialer på Trøjborg og i København.