GUIDE: Hvor går du hen, hvis du vil have velsmagende tapas? Vi giver dig seks cool tapas-steder i Aarhus.

Intime rammer på Nørre Allé
Morena Mia, Nørre Allé 98, 8000 Aarhus C

På hjørnet af Nørre Allé og Vesterbro Torv finder du den spanske restaurant Morena Mia, der både byder på innovative gourmetretter og klassiske tapas. Med plads til blot 14 spisende gæster i det lille lokale lægger stedet op til en hyggelig aften, hvor du kommer tæt på både de andre gæster og ejerparret Vicente og Hector Segura, der tidligere har drevet restaurant i Spanien. De to herrer har en kærlighed for autentiske, spanske retter, og Morena Mia har tapasmenuerne delt op i en kort og lang rejse, hvor du kan sætte tænderne i fem eller ni spanske tapasserveringer. Råvarerne er valgt efter sæson og friskhed, og prisen for den lille tapasmenu er 375 kroner, mens den store koster 585 kroner fra mandag til lørdag. Bonusinfo: Hold øje med restaurantens Facebook-side, hvor ejerparret flittigt viser deres lækre madkreationer og fortæller om nye menuer.

Smagseksplosioner på Klostertorv
CanBlau, Klostertorvet 9, 8000 Aarhus C

Tapasrestauranten CanBlau med køkkenchef Jimmi Holm ved roret har i mange år været kendt i Aarhus for delikate og kreative spanske tapas, der har tiltrukket alt fra studerende til forretningsfolk. Restauranten flyttede sidste år til større lokaler på Klostertorvet, og i den spanske madhimmel anbefaler vi husets tapasmenu med fire kolde tapas, fire varme tapas, mandler, brød og oliven til 348 kroner per person, som serveres på deletallerkener. Alternativt kan I selv sammensætte menuen fra kortet, hvor priserne starter ved 28 kroner for ristede salte mandler og oliven. Vi anbefaler de friterede kartofler patatas bravas, den fortrinlige briocheburger og de klassiske albondigas, der alle fås til rimelige priser. Og selvfølgelig – ingen spansk tapasmenu uden skinker og pølser. Her har CanBlau et fortræffeligt udvalg, der starter ved 58 kroner for Ibérico Salchichon til skinken Iberico Bellota fra sortfodsgris til 218 kroner. Yummy!

Gammel kending på Jægergårdsgade
Forlæns & Baglæns, Jægergårdsgade 23, 8000 Aarhus C

En gammel kending på tapasfronten i Aarhus er restauranten Forlæns & Baglæns, der ligger perfekt placeret midt på den pulserende Jægergårdsgade. Selv beskriver spisestedet sig som en lille restaurant med høje idealer, hvor håndværk, smag, atmosfære og samvær er de vigtigste ingredienser. Vi kan tilføje, at stemningen er fortrinlig, godt hjulpet på vej af de uformelle rammer med rustikke møbler og et menukort skrevet med kridt på væggen. Menukortet byder på ti forskellige serveringer med priser fra 55 kroner til 155 kroner, eksempelvis stegt manchego med akaciehonning til 65 kroner, calamares med urtedip til 96 kroner og røget tun med syltet chili/ingefær og persillepesto til 140 kroner. Stedet laver også fortrinlige cocktails, og vi anbefaler at gå all in med husets menu bestående af en before-dinner cocktail, to tapas efter eget valg, to glas vin og en after-dinner cocktail for i alt 425 kroner. Salud!

Masser af vin på Fredens Torv
Plan B, Fredens Torv 2, 8000 Aarhus C

Vin- og tapasbaren Plan B åbnede forrige år i lokalerne, som tidligere husede en Apple-butik på det lille Fredens Torv, og siden er den med lynfart blevet kendt for sit fortrinlige udvalg af vine og og velsmagende tapas. Du kan købe en klassisk tapastallerken for 139 kroner med seks forskellige herligheder som oste fra Grand Fromage i Guldsmedgade, salami, skinke og fransk paté. Ved siden af kan du købe oliven til 25 kroner, nøddemix til 30 kroner eller begge dele for 45 kroner. Hvis sulten stadig nager, kan du få tre bruschetta for 39 kroner. Selvfølgelig skal du også have drue i glasset, og Plan B byder på mere end 50 forskellige vine fra hele verden, hvoraf de 40 serveres på glas. Er du mere til cocktails byder Plan B på seks forskellige. Og hvis du trænger til lidt sødt til kaffen, kan du få et stykke chokoladekage til 29 kroner.

Tjekket indretning i baggården
MasVino, Klosterport 4B, 8000 Aarhus C

Man skal være mere end ekstra vågen for at finde Aarhus’ vinbodega MasVino, der ligger godt skjult i en baggård i festgaden Klostergade. Vinbodegaen er indrettet i et tidligere værksted, og det skinner tydeligt igennem i den utraditionelle, tjekkede indretning, der på én gang er rå og stemningsskabende. På menukortet finder du tapaslækkerier som charcuteri og ost, oliven, brød og jamon iberico de bellota, men vi anbefaler at lade dig friste af delemenuen med tre eller fem småretter for enten 220 kroner eller 290 kroner. Retterne varierer ud fra råvarer og sæson, og du kan for eksempel sætte tænderne i grillede porre med tørsaltet bacon, sprængt kalveculotte eller gedefriskost med fermenteret hvidløg. Til tapasserveringerne skal du naturligvis have vin, og her kan du nyde godt af hjemmeimporterede vine fra Spanien, der ligger i stakkevis rundt på reolerne. Stedet er startet af folkene bag den ligeledes uformelle og spanskinspirerede vinbar Pica Pica bag ved Voxhall.

Rullende fristelser i Guldsmedgade
Bar Tapas, Guldsmedgade 36, 8000 Aarhus C

Beliggenheden bliver ikke meget bedre end hos den nyåbnede tapasbar Bar Tapas i Guldsmedgade 36. Restauranten, der også har hjemme i Odense, kalder sig verdens første running tapas-bar, og ejerne bag vil gøre op med opfattelsen, at rullende retter ikke kan være i topklasse. På menuen er der ni kolde retter og otte varme samt lidt til den søde tand – og du kan vel at mærke spise til du revner for 249 kroner. Så er der ingen undskyldning for ikke at komme igennem hele sortimentet! Restauranten har fokus på det spanske køkken, men lader sig også inspirere af danske råvarer, og menuen skifter ofte, så du altid kan forvente en anderledes oplevelse end gangen før. Til at skylle tapasretterne ned med byder Bar Tapas blandt andet på spanske øl og vin samt seks forskellige cocktails som for eksempel Mojito, El Comsopolitan og Don GT. Skål, og velbekomme!