GUIDE: Hvor går man hen, når humøret er til pasta, pizza og risotto? Her er seks gode italienske restauranter i Aarhus.

Rødder i Abruzzo
Prezzemolo, Jægergårdsgade 85, 8000 Aarhus C.

Bydelen Frederiksbjerg bugner af spændende restauranter og takeawaysteder, og selvfølgelig har bydelen også en gedigen italiener. Prezzemolo slog tidligere i år dørene op i en nyopført bygning ved siden af Lagkagehuset i Jægergårdsgade, og spisestedet byder på en stribe lækre retter inspireret af støvlelandet. Prøv for eksempel ravioli med mascarpone og grønne bønner, pasta med langtidsstegte kalvekæber eller en anretning med pølsen Ventricina di Vasto, der blev kåret som Italiens bedste forrige år. Desserten kan bestå af en mellemlagret gedeost i hø eller stedets udgave af den italienske isdessert semifreddo, der serveres med ricotta, figner og masser af karamel. Bag Prezzemolo står den filosofuddannede Marco Di Giuseppe, der har rødder i den italienske region Abruzzo. Spisestedet har åbent både til frokost og om aftenen, og priserne starter ved 50 kr. for forretter, 85 kr. for hovedretter og 50 kr. for desserter.

Knivskarp delemad
Basso, Skolegade 21, 8000 Aarhus C.

Aarhus’ bedste italienske restaurant. Sådan lyder gæsternes dom over Basso på anmeldelsessiden TripAdvisor, så der er ingen vej udenom det nyåbnede spisested i Skolegade, når der skal italienske lækkerier på menuen. Den hyggeligt indrettede restaurant med fritlagte murstensvægge byder på mad i gourmetklassen, og på menukortet finder man knivskarpe udgaver af italienske retter som polenta med svampe, risotto med trøffel, kammusling med mascarpone og pasta med salsiccia-pølse. Pastaen laves på autentisk vis fra bunden i køkkenet, og maden serveres som tidstypiske deleserveringer. Prisen er 398 kr. for en menu med 10 serveringer og 498 kr. for 13 serveringer, hvor hele bordet får det samme. Det er dog også muligt at bestille individuelt fra kortet, hvis selskabet ikke kan blive enige om menuen. Bag Basso står firmaet Dining Six, der også driver restauranterne Klokken i Mindegade, Slap Af i Studsgade og Köd ved åen.

Gris på gaflen
Gäst, Banegårdspladsen 14, 8000 Aarhus C.

Bag en anonym facade på den trafikerede Park Allé ved banegården gemmer sig en italiensk oase, der er et besøg værd for alle elskere af maden fra pizzaens hjemland. Restaurant Gäst er hædret med en såkaldt Michelin Plate i den prestigefyldte Michelin-guide, og på menuen finder man en række skiftende retter, der til tider peppes op med et nordisk twist. Lige nu kan man eksempelvis sætte tænderne i den traditionelle pastaret Cacio e Pepe med peber og parmesan eller en maritim ravioli med blåmuslinger og majs. Skal der gris på gaflen, lokker folkene i køkkenet med et langtidsstegt svin serveret med græskar og kærnemælk. De velsmagende retter kan rundes af med en omgang italienske oste eller en frisk bærdessert med brombærsorbet og chokolademousse. Priserne starter ved 79 kr., og fire retter efter kokkens valg fås for 400 kr. Restauranten har til huse i stueetagen på hotellet Scandic The Mayor.

Festlig stemning
Grappa, Åboulevarden 60, 8000 Aarhus C.

Midt mellem caféerne ved den fritlagte å ligger restauranten Grappa, der i mange år har serveret italiensk mad til folk med hang til vandudsigt og festlig stemning. Stedet er især kendt for sine pizzaer, men på menuen er også en stribe andre retter, som ikke lader pizzaerne noget tilbage. Stil for eksempel sulten med konkyliepasta med fennikel og laks eller en hjemmelavet lasagne med kalv og gris. Eller hvad med en rosastegt lammeculotte med squash, aubergine og tomat? Under alle omstændigheder er der ingen vej udenom den sicilianske cheesecake med ricotta og citronlikør til dessert. Priserne starter ved 85 kr., og tre retter efter eget valg koster 275 kr. Grappa ejes af folkene bag de kendte caféer Viggo og Römer ved åen og har en lillesøster ved havnen, hvor menuen lyder på noget så eksotisk som en italiensk burger med kødboller. Bemærk at der i weekenden ofte kan være et vist støjniveau på Grappa.

Antipasti til alle
Café Nero, Skolegade 5, 8000 Aarhus C

Var det noget med en omgang tortellini med ricotta, spinat og hvidvinssauce? Eller en klassisk tomatsalat med masser af mozzarella og basilikum? Så skal turen gå forbi Café Nero, der sidste år flyttede fra sin mangeårige placering ved banegården til nye lokaler ved Aarhus Teater. Menuen i Skolegade er en rendyrket tour de force i traditionelle retter fra det italienske køkken, og med priser fra 50 kr. kan de fleste være med. Kan man ikke vælge mellem mulighederne på kortet, kan man bestille restaurantens antipasti-bræt med ti specialiteter, der kan deles med resten af selskabet. Café Nero har også fint udvalg af pizzaer, hvor sulten eksempelvis kan stilles med en spicy Diavola med salami og mascarpone eller en maritim Gamberi med rejer, rødløg og peberfrugt. De sydeuropæiske lækkerier kan skylles ned med et glas vin eller en af de Instagram-venlige cocktails fra det omfangsrige drinkskort.

Klassiske retter
AmoRoma, Vestergade 60, 8000 Aarhus C

Vestergade har i de senere år udviklet sig til noget af en mad-gade, hvor restauranter, caféer og kaffebarer ligger side om side. Og således også på den italienske front, hvor fanen bæres højt af restauranten AmoRoma tæt ved Vesterbro Torv. Bag gryderne står ejer Bruno Matruglia, der har skabt et stemningsfyldt spisested med masser af klassiske retter fra støvlelandet. Start eksempelvis med en traditionel vitello tonnato med kalv og tuncreme efterfulgt af en risotto med gorgonzola eller stedets udgave af den krydrede rullesteg porchetta. Det hele kan rundes af med en cremet panna cotta og en stærk espresso. Hvis humøret er til pizza, byder spisestedet på en række velsmagende pizzaer, der bages i en stor stenovn bagerst i lokalet. To retter koster 225 kr., tre retter fås for 265 kr., og prisen for fire retter er 295 kr. Bruno Matruglia har tidligere har været medejer af den italienske købmand Il Mercatino på Mejlgade.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.