RESTAURANT Det er ikke kun Michelin-stjerner, der regner over Aarhus lige nu. Den hippe amerikanske restaurantbibel Where Chefs Eat har netop medtaget to Aarhus-restauranter i den nye udgave.
I halen på uddelingen af tre Michelin-stjerner og to Bib Gourmand er der nu igen hæder til to aarhusianske restauranter. Den hippe amerikanske restaurantbibel Where Chefs Eat er netop på gaden med den seneste udgave, hvor cocktailrestauranten St. Pauls Apothek på Jægergårdsgade og bistroen Restaurant ET på Europaplads er fundet værdige til at være med.
I modsætning til Michelin-guiden og vores egen White Guide Danmark er konceptet i den næsten 1.000 sider tykke amerikanske guide, at det er kokkene selv, der bestemmer hvem der er med. Mere end 600 førende kokke har udvalgt guidens 3.200 restauranter fra 70 lande, heriblandt ingen ringere end René Redzepi fra Noma og Ferran Adriá fra hedengange El Bulli i Nordspanien.
Om Restaurant ET lyder vurderingen, at det er et ”ganske enkelt fantastisk sted med ærlig mad, som fornøjer alle rundt om bordet hver gang, du besøger stedet”. Og om St. Pauls Apothek lyder guidens begrundelse, at ”de laver gode bøffer og cocktails. Stedet har en buzzing atmosfære, selv når klokken har passeret 2.00 om natten”.
Velfortjent placering
Der er ingen tvivl om, at Restaurant ET har fortjent placeringen i guiden, efter at de blev skammeligt forbigået af Michelin for en velfortjent Bib Gourmand. Fransk gourmetcuisine i Aarhus bliver ikke skarpere end på bistroen ved Europaplads, hvor ejerne Morten Sandvej og Lars Eiskjær med usvigelig sikkerhed styrer alt fra moules marinieres til oksetataren opkaldt efter kokkeikonet Michel Michaud.
Og St. Pauls Apothek er med kombinationen af innovative cocktails og et legende køkken i en New Yorker-agtig setting et oplagt valg i den amerikanske guide, der netop fremstår mere urbant hip end Michelin-classic. Ikke mindst efter at den nye køkkenchef Rene Hansen fra Restaurant Pluto i København har indtaget apotekerkøkkenet på Frederiksbjerg.
Glæde på restauranter
På de to restauranter er der ikke overraskende glæde over optagelsen i den amerikanske guide, der udkommer over hele verden.
“Det er én af de største roser, jeg kan få, at mine kollegaer gerne vil spise vores mad. Vi elsker at servicere kokke og tjenere, fordi de altid har en “meget” løssluppen tilgang til en god aften,” siger Lars Eiskjær fra Restaurant ET.
“Vi er utroligt stolte over, at vores restaurant er tilføjet i Where Chefs Eat… En superspændende bog, hvis man ønsker inspiration til helt særlige spiseoplevelser rundt om i verden,” lyder meldingen fra St. Pauls Apothek på restaurantens Facebook-side.
Udover de to restauranter er bageriet Emmerys i Risskov med i guidens deli-kategori. Bag Where Chefs Eat står den amerikanske madjournalist Joe Warmick, der tidligere har været med til at starte listen over The World’s Best 50 Restaurants, hvor Rene Redzepi og Noma som bekendt indtager førstepladsen lige nu.