Foto: Hærværk

3 restauranter i Aarhus med fokus på bæredygtighed

Vil du spise ude med ekstra god samvittighed? Her får du tre restauranter i byen, der har bæredygtighed i centrum.

Guiden om restauranter i Aarhus med fokus på bæredygtighed har tidligere været bragt i Mærk Aarhus

Omtanke hele vejen rundt

Hærværk, Frederiks Allé 105, st.tv, 8000 Aarhus C

En spiseoplevelse med omtanke. Det er konceptet hos Hærværk, der i 2014 slog dørene op med visionen om en restaurant, hvor bæredygtighed er hovedfokus. Det betyder blandt andet, at dyrevelfærd, økologi, sæson og lokale producenter er nøgleord for de råvarer, der ender på tallerkenen, ligesom ingen i restauranten arbejder gratis eller uden overenskomst. Sådan. Hos Hærværk er der intet fast menukort, da restauranten ugentligt tilpasser menuen alt efter, hvilke råvarer der er til rådighed. Basen er fire snacks og fem serveringer til 495 kroner, og hertil kan du så tilkøbe yderligere retter samt drikkevarer. Vil du gå all in – og hvorfor egentlig ikke? – så snup ”Jeg skal have det hele” til 1300 kroner. Bum. Psst: Hærværk er indehaver af Michelinguidens grønne femkløver og en Bib Gourmand samt det økologiske guldmærke.

Michelin i Mejlgade

Domestic, Mejlgade 35B, 8000 Aarhus C

Højt gastronomisk niveau, grundigt kokkehåndværk og omtanke for miljøet. Det er ikke så sært, at Domestic siden 2017 været indehaver af en af de eftertragtede Michelinstjerner – eller at restauranten i 2021 fik tildelt Michelinguidens grønne femkløver. Hos Domestic bestræber man sig på at bruge 100 procent lokale råvarer, og der er generelt fokus på at minimere madspild og reducere brugen af kød og mejeriprodukter. God stil. Menuen er sæsonbestemt, og vi anbefaler, at du går om bord i aftenmenuen ”Opdagelse,” den fulde oplevelse af Domestics univers, som byder på 18 serveringer til 1.500 kroner. Lige nu vil du for eksempel kunne sætte tænderne i stenbiderrogn med hø-røget fløde, torskekæber med fermenteret asparges og årets første rabarber med mascarpone. Mmh. Glem ikke at tilkøbe vin- eller saftmenuen, der er perfekt afstemt med maden. Velbekomme.

Klassiker i Latinerkvarteret

L’estragon, Klostergade 6, 8000 Aarhus C

Det er mere end 35 år siden, at den franskinspirerede L’estragon for første gang bød velkommen på Klostergade i Latinerkvarteret. I dag er ikke kun det franske køkken, men også økologi og bæredygtighed i centrum: Restauranten har for eksempel det økologiske guldmærke, som betyder, at 90-100 procent af føde- og drikkevarerne er økologiske. Derudover er L’estragons leverandører primært lokale, menuen er bestemt af sæsonen, kød og fisk er udvalgt med blik for dyrevelfærd, vinen er fra små vingårde, der ikke anvender sprøjtemidler, og saften er hjemmelavet af vilde urter og bær. Ja tak! Hos L’estragon kan du vælge tre til seks retter med tilkøb af vin og saft – eller du kan forkæle dig selv med ”Den store pakke” til 1.300 kroner: Bobler og snacks, seks retter med seks afstemte vine samt danskvand. Halleluja!

“Som børnefamilie må det nogle gange gerne bare være nemt, og Aarhus byder på virkelig mange lækre take away-muligheder. Jeg ender ofte med en god, italiensk pizza – det kan hele familien være med på.”

Louise Sejr Højmark, Redaktør