Foto: Plukk

GUIDE: Turen behøver ikke altid gå forbi de traditionelle steder ved åen, når der skal et cafébesøg på programmet. Her er seks mindre kendte caféer i Aarhus, der er et besøg værd

Velsmagende klassikere
Café Albert, Møllevangs Allé 151, 8210 Aarhus V

Med beliggenhed i en anonym erhvervsbygning omgivet af boligblokke har Café Albert det ydre imod sig, men når man først kommer indenfor, er sagen en anden. Det rummelige lokale er hyggeligt indrettet og byder på en stribe velsmagende klassikere, der ikke lader caféerne ved åen noget tilbage. Prøv for eksempel en chili con carne med tortillachips og cremefraiche eller en sandwich i friskbagt brød med røget okseculotte, rødløg og pesto. Eller hvad med en burger med en bøf af krogmodnet oksekød, stegt chorizo og cheddar? Priserne for sandwich starter ved 52 kr., mens de lune retter kan fås fra 79 kr. Tørsten kan stilles med en af caféens mange specialøl, der både fås på flaske og fad. Hvis der er appetit til mere, kan måltidet rundes af med en af de hjemmebagte kager. En fin detalje: Modsat størstedelen af byens øvrige caféer har Café Albert parkeringspladser lige uden for døren.

Godt gemt i baggården
Landcafé, Studsgade 6B, 8000 Aarhus C.

Er humøret til økologi, skal kursen sættes mod Landcafé, der ligger godt gemt i en baggård i Studsgade. Caféen er en udløber af den nu lukkede delikatessebutik Landmad i samme ejendom og lokker med en række lækre anretninger, der serveres med masser af økologiske grøntsager. Aftensmaden kan bestå af en salat med varmrøget laks, æbler og syltede rødløg eller en burger med oksekød fra Himmerland, bacon, sprød salat og røget mayonnaise. Kommer man midt på dagen, kan appetitten klares med en vegetartærte med hamp og kålsalat. Et hit på stedet er også den solide brunch, der med alt fra hønsesalat til røget fisk mætter selv de mest sultne. Caféen kan prale af et såkaldt sølvmærke i økologi, hvilket indebærer, at op mod 90 procent af råvarerne er økologiske. Til gengæld er priserne heller ikke helt billige: Salaten koster 139 kr., tærten 149 kr., burgeren 159 kr. og brunchen 169 kr.

Grønt fra gulv til loft
Plukk, Skovgaardsgade 5, 8000 Aarhus C

Den lille Plukk ved Godsbanen er uden tvivl byens mest usædvanlige café. Stedet kombinerer salg af planter med servering af velbrygget kaffe, som kan indtages ved bordene i det lyse lokale med planter fra gulv til loft. Bag den specielle café står parret Sacha Julie Bechtle og Andreas Frandsen, der har allieret sig med det lokale kaffefirma MokkaHouse om kaffen på stedet. Sulten kan stilles med hjemmebagte kager og økologisk is fra det fynske ismejeri Skarø, og er der appetit til mere, ligger Godsbanens restaurant Spiselauget lige om hjørnet. Caféen holder jævnligt arrangementer for planteelskere, og seneste initiativ på eventfronten er et samarbejde med biografen Øst for Paradis om visning af film mellem planterne – naturligvis med masser af mokka undervejs. Plukk har åbent kl. 11-18 tirsdag til søndag og holder lukket mandag. Hvis man forelsker i lokalet efter besøget, kan det lejes til private arrangementer.

Ikke kun for kvinder
Kvindemuseets Café, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus C.

Selvom navnet måtte antyde noget andet, er mænd mere end velkomne på Kvindemuseets café ved domkirken. Caféen kan besøges uden at betale entre til museet, og på menuen er en række vellavede småretter lavet af økologiske råvarer. Sæt eksempelvis tænderne i en omgang klassiske frikadeller peppet op med løvstikke og chutney eller en skål varm jordskoksuppe med bacon, rugchips og hjemmebagt brød. Eller hvad med tre såkaldte rugsnitter, der fås med alt fra krydret fennikelsalami til cremet rødbedepesto? Maden indtages i de smukt indrettede lokaler, der præges af klassiske møbler og masser af mormorstemning. I glasset kan man snuppe en af caféens øl, der kommer fra bryggeriet Skands og er opkaldt efter kendte danske kvinder som Margrethe den 1. og Egtvedpigen. Priserne starter ved 79 kr. for lune retter, mens en øl fyldt med girlpower fås for 38 kr.

Berlinerstil i kælderen
Café Folkeven, Thorvaldsensgade 17, 8000 Aarhus C

Stilen bliver ikke mere berliner-cool end på den lille Café Folkeven, der i en årrække har ligget i en kælder på hjørnet af Thorvaldsensgade og Lundbyesgade. Møblerne er byggede af rå træplader, menukortet er en enkel kridttavle på væggen, og musikken kommer fra en gammel pladespiller. Heldigvis er det ikke ren udsmykning det hele, og velsmagen er i top på stedet, hvor alle retter laves fra bunden i det lille køkken bag disken. Man kan vælge mellem en håndfuld salater, sandwiches og dagens varme gryde, og priserne er særdeles SU-venlige. Lige nu lyder menuen blandt andet på en sprød sandwich med stegt svin og knoldselleri og en salat med braiseret kylling, rodfrugter og syltede rødløg. Priserne starter ved 55 kr., og måltidet kan afsluttes med en hjemmebagt Oreo-kiks, en fyldig brownie eller dagens skærekage. Bemærk at caféen ikke serverer alkohol – til gengæld er udvalget af saft og sodavand stort.

Bæredygtigt på Trøjborg
Stuen th., Tordenskjoldsgade 19B, 8200 Aarhus N

Den syner ikke af meget udefra, men når man først kommer indenfor, bliver de fleste fans af den hyggelige café Stuen th. på Trøjborgs hovedstrøg Tordenskjoldsgade. Bag stedet står kogebogsforfatteren Annemette Feldbæk, der lægger stor vægt på økologi og bæredygtighed i køkkenet. På menuen har hun enkle retter som salater, supper, tærter og simreretter, der fås til rimelige priser. Få for eksempel varmen med en efterårsgryde med svinekød, fløde, svampe og hvidvin til 135 kr. eller en cremet jordskoksuppe med kartofler, løg og ristede kerner til 90 kr. Går turen forbi midt på dagen, kan sulten stilles med en langtidshævet bolle med ost. Råvarerne er mestendels lokale, og det samme gælder caféens øl, der kommer fra Risskov-bryggeriet Humleland. Bæredygtigheden gælder også indretningen, hvor møbler, inventar og service er købt i genbrugsbutikker og på loppemarkeder.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.