Foto: Kissen Møller Hansen.

Direktør for Aarhus Festuge: Det er så fint, når gastronomi kan bringe mange mennesker sammen

10 SKARPE: Direktør for Aarhus Festuge Rikke Øxner går på Rosforth &Rosforth for et godt glas vin, har fået superlækker takeaway på Vaca og synes, at “Det Gode Bord” under Aarhus Festuge og Food Festival er et fantastisk arrangement. 

På hvilken aarhusiansk restaurant har du sidst spist?
Jeg har sidst spist på restaurant MellemRum. Det var en rigtig god aften, virkelig dejlig mad, hvor jeg valgte at få restaurantens vegetarretter, selvom jeg ikke selv er vegetar. Men de så simpelthen så lækre ud. Især osteanretningen var skøn.

Hvor går du hen for et godt glas vin?
Jeg er så heldig at være blevet præsenteret for den nærmest hemmelige vinbar Rosforth & Rosforth i Sonnesgade. Der er vist kun åbent om fredagen og lørdagen, hvor man drikker vin ved langborde med stearinlys, og der er bare vildt hyggeligt.

Hvad er det mest oversete sted at spise i Aarhus?
Jeg har ikke nået at finde sådan en gemt perle, men jeg vil sige, at jeg generelt er meget fascineret over, hvor tit jeg besøger et sted, der måske ikke gør så meget væsen af sig udefra, men som så viser sig at lave fremragende mad. Jeg synes, det er en fornøjelse, at der er kommet så mange små anderledes spisesteder i byen.

Hvor går du hen for at få byens bedste takeaway?
Jeg har for nylig været på Vaca i Mejlgade. Det er superlækker mexicansk mad, og de sælger også cocktails, man kan få som takeaway med skruelåg. Det er ret fint. Så kan man sidde på bænke udenfor og nyde stemningen i Latinerkvarteret.

Hvad køber du, hvis den skal stå på gastronomisk forkælelse derhjemme?
Nu er det mest min mand, der laver mad derhjemme, fordi jeg ofte arbejder til sent. Han laver ekstremt lækker indisk mad, hvor han har været rundt i forskellige specialforretninger for at finde spændende krydderier og ingredienser.

Hvad er det bedste måltid, du nogensinde har fået?
Jeg synes, det kommer an på den specifikke situation. Nogle gange er det bedste bare at få serveret en bagt kartoffel med noget salat. Det var også fremragende, da jeg var på Frederikshøj eller Noma – det vigtigste for mig er dog stemningen og de mennesker, man er sammen med omkring et måltid.

Hvor skal du hen at spise under Festugen?
Der kommer til at være travlt under Festugen, og jeg kan ikke nå at komme så langt omkring. Heldigvis ligger Officersmessen lige uden for mit kontor ved Ridehuset, og der kommer jeg nok til at spise en del. Det er en masse lækre boder fra byens restauranter som Mefisto og Spiselauget, og det er nemt at gå herhen, fordi det ligger så centralt. Der er også rigtig god stemning på pladsen, og så er det jo vigtigt, at man kan få noget lækker mad uden at betale en bondegård for det.

Hvordan får folk bedst muligt oplevet mest af gastronomien under Festugen?
Der er jo mange muligheder for at smage sig gennem byen, og det afhænger lidt af, hvor meget tid folk har til at komme rundt. Jeg synes især, at ”Forsmag på gadeplan” lyder som en god måde at få smagt noget forskelligt. Der kan man komme på en “foodwalk” rundt på syv restauranter, så man får lidt af hele byen med.

Hvad er det mest spændende gastronomiske tiltag under Festugen?
Den er svær. Der er mange gode og spændende muligheder under Festugen og især, når Food Festival løber af stablen den 1. til 3. september. Jeg synes især, at “Det Gode Bord,” hvor man spiser sammen med flere hundrede andre på samme tid, er et fantastisk arrangement. Jeg synes, det er så fint, hvordan man kan bruge gastronomi til at bringe så mange mennesker sammen.

Hvor brillerer Aarhus på madfronten?
Noget af det mest fantastiske ved Aarhus er muligheden for at købe frisk fisk. Jeg elsker, at det er så nemt at tage ned på havnen og få frisk fisk og skaldyr. Der er et stort udvalg, og så er der en dejlig stemning i miljøet omkring havnen, synes jeg.

Rikke Øxner

  • Født 1965. Bor på Trøjborg.
  • Cand.mag. i litteraturvidenskab og massekommunikation/massekultur.
  • Direktør for Aarhus Festuge i perioden 2015-2019. Var fra 2002 til 2014 kunstnerisk direktør for Roskilde Festival.