Foto: Substans

Hæder til Aarhus-restauranter

RESTAURANT Seks aarhusianske restauranter er netop blevet nomineret til priser i Den Danske Spiseguide 2015, der udkommer til efteråret. Også tre østjyske restauranter er nominerede.

Af Mikkel T. Krogh

På Klassisk Fisk, Pihlkjær, Substans, Miro, Frederikshøj og Slinger Bistro er der smil på læben for tiden. De seks restauranter er netop blevet nomineret til priser i 2015-udgaven af Den Danske Spiseguide, som hvert år rater flere hundrede restauranter i hele Danmark. Også Norsminde Kro, Malling Kro og Fru Larsen i Langå er nomineret til priser i guiden.

Klassisk Fisk på Nørre Allé og Restaurant Pihlkjær i Mejlgade er begge nomineret til prisen som Årets Fiske & Skaldyrsrestaurant, som sidste år gik til restauranten Fishmarket i København. Køkkenchef Mick Mehl Kjær fra Restaurant Pihlkjær er stolt over nomineringen:

”Det er en anerkendelse af de utallige timer, der bliver lagt i køkkenet og af vores personale som en helhed. Vi er overbevist om, at vi er nomineret på grund af vores passion for faget. Vi har den friskeste fisk hver dag, som vi selv skærer om natten. Vi har egen produktion af grønt en stor del af året, og folkene i vores køkken brænder for at lave mad og levere den bedste præstation hver gang,” siger Mick Mehl Kjær.

Bistro vil gøre det anderledes
I kategorien Årets Bistro/brasserie gik prisen sidste år til restauranten Nr. 61 i Odense, og i år kan den aarhusianske Slinger Bistro i Skolegade løbe med laurbærrene i bistrokategorien, når priserne uddeles til oktober. Restaurantchef Ann Karina Juul Hansen fra Slinger Bistro vurderer, at nomineringen skyldes en satsning på være anderledes end den klassiske bistro.

”Vi har fra dag ét haft stor fokus på, at Slinger Bistro ikke skulle være som de andre fantastiske brasserier og bistroer i Aarhus eller resten af Danmark. Vi har lagt et stort arbejde i at gøre det lidt anderledes og at gøre det personligt, og det tror og håber vi, at nomineringen afspejler. Vi håber naturligvis på, at flere nu vil få øjnene op for vores lille bistro i Skolegade 5, som vender det franske bistro-køkken lidt på hovedet,” siger Ann Karina Juul Hansen.

Gennembrud med 11 år på bagen
I prisen for Årets Gennembrud er en af de tre nominerede Restaurant Substans i Frederiksgade, der som bekendt scorede en Michelinstjerne tidligere i år. Tilsyneladende er det ikke en hindring for en nominering i kategorien, at den aarhusianske restaurant har 11 år på bagen. Substans er i stærk konkurrence med de nystartede københavnske restauranter Bæst og Taller, der begge har fået fremragende anmeldelser.

Til prisen for Årets Sommelier er den navnkundige Toni Leichtle fra Restaurant Miro på Vester Allé nomineret og skal tage kampen med op med sommelier fra blandt andet Amass og Alberto K i København, Babette i Vordingborg og Mortens Kro i Aalborg. Og på Frederikshøj er Jeppe Lund nomineret som Årets Restaurantchef/Tjener.

Hæder uden for bygrænsen
Uden for bygrænsen er Tabita Mortensen på Norsminde Kro nomineret til Årets Restaurantchef/Tjener, mens Fru Larsen i Langå nomineret til priser for Årets Bo&Spis-adresse og Årets Oste. Malling Kro syd for Aarhus er desuden nomineret til prisen for Årets Avec & Vinkort, og hos sidstnævnte lyder vurderingen hos ejer Rico Jørgensen, at nomineringen ikke mindst skyldes kroens store udvalg af vin.

”Jeg tror, vi er nomineret, fordi vi gennem de sidste 20 år har opbygget et ganske stort og alsidigt vinsortiment, hvor der både er bredde og dybde i både områder, årgange, stilarter og producenter, og rimelige priser. Desuden er vi de første i Danmark, som præsenterer hele vores vinsortiment elektronisk på iPad,” siger Rico Jørgensen.

De nominerede til prisen som Årets Restaurant offentliggøres sidst i juni. Priserne uddeles den 25. oktober til en gallamiddag på Kurhotel Skodsborg.