Foto: V-Bar.

GUIDE: Gin og Tonic: En all year round-drink og efterhånden fuldvoksen klassiker på de fleste menukort rundt om i Aarhus. Her er vores bud på, hvor du bør lægge vejen forbi, næste gang smagen efter de klare dråber melder sig.

Handcrafted og rustikt
Pustervig, Rosensgade 21, 8000 Aarhus C

Allerede inden du træder ind på Pustervig, fornemmer du den intime stemning, der gemmer sig bag de sorte rundbuede vinduer. Indenfor danner træ, afpillede betonvægge og industrielle kobberlamper rammen om en rustik og varm cocktailbar, hvor Gin og Tonic er et fast punkt på menuen. Dog med det lille aber dabai, at du selv er med til at udvikle den. For med et solidt udvalg af ginner – 18 slags for at være helt præcis – samt forskellige tonics, er der mulighed for et utal af smagskombinationer. Spørg blot de kompetente bartendere, som guider dig sikkert rundt i GT-manegen: Citrus-frisk eller sød? Bitter eller krydret? Ligeledes har du mulighed for at vælge din egen garnish – for eksempel grape, timian, enebær eller rosmarin. Som en ekstra finesse får du, hvis du vælger en GT på en af de lokale varianter, serveret den i et glas fra selveste Njord, Aarhus’ eget gin-destilleri. En Gin og Tonic koster mellem 85 og 105 kroner alt efter gintype.

SU-venlige priser ved Åen
Herr Bartels, Åboulevarden 46, 8000 Aarhus C

Når fredagsbaren lakker mod enden, men aftenen kalder på GT’s, så er Herr Bartels stedet. Den festlige musik og de farverige drinks til favorable priser gør især stedet afholdt blandt unge og studerende, hvor du i hverdagene får dobbelt op på mange af barens drinks. Herr Bartels er derfor det ideelle spot, hvis du har i sinde at indtage mere end én GT og feste en hel aften uden at bruge SU’en i et væk. Prisen for en Bartels-GT ligger på overkommelige 80 kroner og laves på Beefeater-gin serveret med Luscombe-tonic on the side samt grapeskal. Drinken anrettes som en lille gimmick med ginen i en lille eliksirflaske lagt op i isen i glasset, så du selv kan dosere forholdet mellem gin og tonic. Er du ikke fan af Beefeater, kan du for blot 30 kroner mere vælge blandt de andre ginvarianter på barhylden samt tilføje din favoritgarnish. Den populære herre slår dørene op til GT’s efter klokken 20 alle aftener onsdag til lørdag.

Dulmende dråber uden recept
St. Pauls Apothek, Jægergårdsgade 76, 8000 Aarhus C

Når du træder ind hos St. Pauls Apothek, befinder du dig under et herskabeligt stukloft i de lokaler, der indtil 2011 fungerede som apotek. I dag er det forreste rum indrettet som bar og restaurant med få højborde, hvor stemningen er sofistikeret, og stilen veksler mellem det rå, moderne og herskabelige. Menuen består af få sæsonbestemte retter med mulighed for passende cocktails til. Går du med husets The Unusual til 85 kroner, får du en klassisk GT lavet på den danske Geranium-gin serveret med grapeskal. Er du til noget ud over det usædvanlige, er der også rig mulighed for at vælge din personlige gin blandt et menukort, der tæller 25+ varianter. Når du har bestilt din drink, bør du bevæge dig længere ind i de gamle lokaler, hvor det originale interiør fra apotekertiden stadig udgør sjælen, og sågar lugten af en svunden tid hænger ved. Apoteket slår dørene op hver aften mellem tirsdag og lørdag.

Eksperimenterende cocktails i baggården
Gedulgt, Fredensgade 41, 8000 Aarhus C

Den “skjulte” cocktailbar Gedulgt har blot et år på bagen, men har fra start gjort sig bemærket med sin videnskabelige og eksperimenterende tilgang til cocktailuniverset. Bag konceptet står ejerne af St. Pauls Apothek, men Gedulgt adskiller sig ved kun at have cocktails på menuen. Her arbejdes med lokale og sæsonprægede råvarer, og ginhylden tæller blandt andet biodynamiske ginner samt det danske mærke Copenhagen Destillery, som baren har et tæt samarbejde med. Og lad dig endelig afspore fra menukortet, når du skal vælge GT: Snak med en af de vidende bartendere, og prøv for eksempel en økologisk eller botaniskinfuseret gin. Mens du indtager din GT, kan du nyde synet af tilblivelsen af iskugler og drinks serveret i eksempelvis et badekar, med rygende tøris eller i en kobberananas. Priserne for en GT ligger på omkring 110 kroner, og baren gemmer sig i baggården på Fredensgade, bag den grønne dør, og holder åbent torsdag til lørdag.

Two go eller two stay på Klostertorv
Two Socks, Klostertorvet 4, 8000 Aarhus C

Det nyeste skud på stammen – og Aarhus’ eneste rene GT-bar – er Two Socks på Klostertorv. Bag baren står et passioneret personale, der med stor kyndighed præsenterer dig for ginen samt uddyber, hvorfor de har valgt den anvendte tonic og garnish til netop din drink. Stedet har et eksklusivt samarbejde med highend-gin firmaet 1975 by Simon, hvor baren udelukkende får sine produkter fra – og forelsker du dig i en variant, er der rig mulighed for at købe en flaske med hjem, da alle barens ginner og tonicvand sælges i stedets lille butiksudvalg. De rustikke træborde tilfører baren en lowkey stemning af hygge og med priser, der varierer fra alt mellem 75 til 280 kroner for en GT, er alle pengepunge velsagtens velkomne. Skulle sulten melde sig, er der mulighed for at få den stillet med et tapasbræt bestående af nøje udvalgte oste og charcuteri. Som en ekstra bonus afholder baren både smagninger og kurser på ugentlig basis.

Gedigne gin og tonics på hotelbaren
V-Bar, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Hvem skulle have troet, at der mellem daglige ind- og udtjekninger findes omkring 60 forskellige ginner? Det er tilfældet hos V-Bar på Comwell-hotellet, som tidligere har talt op mod 150 ginner fra hele verden, men nu har valgt at skrælle de oversøiske varianter fra for at fokusere på et bæredygtigt og dansk-europæisk sortiment. Menuen tæller udover alle varianter fra aarhusianske Njord også barens helt egen Njord-gin samt ginner fra blandt andet Mikkeller. Prisen for en GT er faste 95 kroner, og garnituren er forudbestemt, tilpasset på basis af den enkelte gins smagsnoter. Den afslappede caféstemning og det faktum, at der generelt ikke er overfyldt eller spilles høj musik, gør det til det ideelle spot at indtage en smagsoplevelse i ro og mag. Baren tæller endnu primært hotelgæster, men har ambitioner om at være et sted, hvor også folk udefra kan tage hen inden en middag eller nyde en enkelt fyraftensdrink – også i hverdagene.

Line Forsberg Kristensen
Skribent. Kunne leve af camembert og hjemmebag. Kogebøger er mit litterære fix og elsker en vellavet risotto lige så højt som min mor. Synes, at rugbrødsmadder og danske tomater i sæson er undervurderet, og hvis jeg kunne, ville jeg bruge alle mine penge på nye smagsoplevelser og stjernegode cocktails.