ANMELDELSE Restauranten Pihlkjær i Mejlgade får mundvandet til løbe hos vores anmelder, der smagte alt fra skælbrosme-creme til bærsorbet med grøn te-skum på nyligt besøg.
Mejlgade er restauranternes tilløbsstykke par excellence. Et mekka for madglade sjæle. I løbet af få år er det ene efter det andet hyggelige spisested spiret op på gaden for mangfoldighed, men nogle har også været der i længere tid. Eksempelvis Restaurant Pihlkjær, som jeg for nylig aflagde et besøg. Og for pokker et besøg!
Vi – min partner in crime og jeg – fik en hæderlig velkomst, først af to velsnittede græskar, der var plantet ved indgangen, og i døren af den mandlige tjener, som på fornem vis tilbød at tage vores jakker. Vi blev overmandet af en fantastisk duft af tilberedt fisk, der gjorde, at vi allerede dér besluttede at tage deres 3-retters fiskemenu til en forholdsvist net sum af 295 kr. Et valg, som det så ud til, at vi delte med stort set alle andre gæster i den fyldte restaurant.
Madam blå-kander og levende lys
Da vi havde sat os til rette, kunne vi betragte et lyst lokale, hvor madam blå-kander, levende lys, skindbeklædte stole og friske, rå grøntager i glas placeret på bordene var med til at skabe en uformel og hyggelig stemning.
I det åbne køkken, som så sent som i år har fået sig et ansigtsløft, så vi desuden ejeren Henrik Pihlkjær stå med kokkekniven i hånden. Det kommer ikke ud af det blå, at den erfarne kok i 2006 åbnede en restaurant med fisken som hovedrolleindhaver; tidligere har han nemlig stået som ejer af både Einar Christensens Fiskerøgeri og senere Havnens Fiskehus her i Aarhus.
Og nu var vi spændte på menuen! Restaurant Pihlkjær står nemlig for et koncept, hvor menuen dagligt udskiftes og tilpasses alt efter hvilke fisk, der kommer på krogen, dyr, der nedlægges og grøntsager, der trækkes op af restaurantens egen køkkenhave. Af gode grunde kunne menuen kun blive en overraskelse for os.
Et sandt fiskepotpourri
Vi blev absolut ikke skuffede over forretten, som viste sig at være et sandt fiskepotpourri bestående af sprød, skindstegt rødfisk, blød creme af skælbrosme, hvillingeterrine, små ”dutter” af østersmayo og lette ærtespirer på toppen.
Komponenterne, der må være sat sammen af en æstetiker af en chef, fungerede virkelig fint sammen og blev kun komplementeret af den ret syrlige og frugtige newzealandske Sauvignon Blanc, vi fik anbefalet af vores venlige tjener. Af ukendte årsager figurerede vinen ikke på menukortet – sæt den da endelig på!
Next up var mellemretten i form af en flødelegeret pighvarsuppe med dampet flynder, som vi havde bestilt ud over de tre retter. En ret, der med sit noget simple udtryk og et underskud på saltbalancen må betragtes som et komma mellem for- og hovedret. Men jeg må nu sige, at jeg satte pris på den veltilberedte fisk og bidet i de fintsnittede grøntsager.
Skum i margretheskåle
Efter en smagsrenser – bærsorbet med en skum lavet på grøn te og lakridsrod serveret i margretheskåle i miniatureformat – ankom hovedretten, hvor der igen var kælet for æstetikken. Her fik vi kulmule, svampeflan, bagt selleri og fennikel omkranset af en intens skaldyrsbisque. På toppen var der sprøde, fritterede kartofler og en dekorativ, spiselig blomst, der siger noget om, at Pihlkjær er både kreativ og med på de gastronomiske noder.
Til dessert stod valget mellem enten kvædesorbet, havtorn og æble eller chokoladefondant på en bund af æblekompot og kondenseret mælk, dertil vanilleis, crumble og syltede havtorn. Jeg gik med sidstnævnte og blev ærgerligt nok noget skuffet. Her nåede man ikke op på det samme gastronomiske niveau, jeg i løbet af aftenen ellers var blevet præsenteret for. Det var alt i alt en lidt rodet tallerken, som stak i for mange retninger og manglede noget volumen på smagsfronten.
Hjemmelavet Bailey
Herefter var der altså ikke plads til mere i maven – desværre heller ikke restaurantens hjemmelavede Bailey, som jeg ellers havde haft et godt øje til, da jeg inspicerede menukortet. Det må blive en anden gang.
Vi gik mætte og – må jeg sige – ret glade ud af døren. Hos Pihlkjær bliver man budt indenfor til vaskeægte hjemlig hygge, som med rette kan sammenlignes den, man finder hos Kähler Villa Dining på Grenåvej. Her i baggårdsrestauranten er de gode, reelle økogrøntsager i højsædet, og kvaliteten i fiskeretterne kan sagtens måle sig med en erklæret gourmetrestaurant som eksempelvis Restaurant Substans. Tilmed til lidt mere studievenlige priser.
Og selvom jeg virkelig er et dessert-øre og må indse, at Pihlkjær bare er bedst til fiskeretter, kan jeg uden at blinke love, at det ikke er sidste gang, jeg svinger ind for at besøge restauranten.
SPECS
Restaurant Pihlkjær
Mejlgade 28
8000 Aarhus C