Er du også helt vild med vin? Men er du ikke så garvet en vinentusiast, at du ved, hvilken vin der passer til en bestemt slags mad? Så er der hjælp at hente i denne artikel, hvor vi vil gennemgå forskellige retter og anbefale en bestemt type vin. Vin indeholder et hav af nuancer, som kan være svære at opfange for den utrænede tunge. Skal vinen være fyldig, lys eller let?
Skal den være rød, hvid eller mousserende? Det afhænger både af personlig smag, men i høj grad også af maden, man indtager dertil. Den perfekte vin sammen med et lækkert måltid kan løfte begge dele til et endnu højere niveau. Komplimenterer de hinanden skabes der altså noget unikt. Derfor er det særdeles vigtigt, at man nøje udvælger den rigtige vin. Her er det ikke nødvendigvis prisen, der er det afgørende parameter – snarer er det vinens karaktertræk, der er forskellen på et godt og et dårligt match. I det følgende får du en liste over gængse råvarer samt den perfekte type vin.
Vin til bøffen
Når man siger en god bøf, siger man også et godt glas rødvin. De to ting hænger nærmest uløseligt sammen. Faktisk er en bøf en ganske taknemmelig spise, når man skal sætte den sammen med vin. Det er således svært at gå helt galt i byen, men der er alligevel nogle små tips man kan holde sig for øje. Først og fremmest afhænger den perfekte vin af bøffens udskæring samt hvor meget fedt den indeholder.
En fingeregel er, at der helst skal være et modspil, og derfor kan man med fordel vælge rødvin med en høj alkoholprocent, hvis bøffen er fed. I modsætning til mange andre typer kød er oksekød sjældent bombarderet med krydderier og andre smagsforstærkere. Her går man efter den rene smag af okse, og derfor bør man vælge en kompleks vin, der ikke er entydigt domineret af én bestemt smag. Specielt de gode franske vine, der ikke er alt for fyldige, egner sig godt til bøffen. Find her et stort udvalg af rødvine der passer til bøffen.
Vin til fjerkræ
Fjerkræ kan svinge i farve og tekstur, men overordnet set er der tale om et fint og delikat stykke kød, som ikke må blive alt for domineret af vinen. Derfor er hvidvin et godt valg til eksempelvis kylling, og du kan med fordel gå efter de lette og frugtige vine, når du serverer kylling. Tilbehøret har dog også en hel del at skulle have sagt, for der er naturligvis forskel på, om kyllingen er hovedingrediensen i en tung eller en let ret. Til friske og syrlige retter anbefales de ovennævnte lette vine, men er kyllingen akkompagneret af svampe, rodfrugter og en tung sovs, så kan en let rødvin også være et kvalificeret bud.
Vin til fisk og skaldyr
De fleste mennesker drikker hvidvin til fisk, og det er der en særlig grund til. Uanset om det er delikate hvide fisk eller de federe af slagsen, så kræver det en hvis form for syrer. Man ser ofte citron eller lime serveret sammen med fisk, og en syrlig hvidvin kan bidrage til at gøre fisken endnu mere lækker. Jo finere fiske er, desto mere syrer er påkrævet. Serverer man eksempelvis laks kan man med fordel overveje et kraftigere en af slagsen som Chardonnay. Står der skaldyr på menuen gør den udprægede sødme i kødet, at man også her skal vælge de syrlige vine eller måske en mousserende.