Foto: Restaurant Møf

Cool stil på nystartede Møf

ANMELDELSE Vi har været på den cool Restaurant Møf på Vesterbro Torv, hvor menuen blandt andet stod på en killerdesert i form af en æblekompot med cremeparfait og brunfarinsauce.

Der sker noget på den gastronomiske scene i Aarhus for tiden. Efter ferien har vi kunnet byde restauranter som blandt andet Spiselauget, Hærværk, Gastromé og Köd velkommen. Sidstnævnte har vi anmeldt for nylig, og for et par dage siden gik turen til Vesterbro Torv, hvor restaurant Møf har overtaget lokalerne, der tidligere husede spisestedet Kejserriget.

Ejerne af Møf er nok nystartede, men langt fra grønne: Det unge kokke- og kærestepar Kristine Wacher Rødbro og Michell Nielsen kan nemlig bryste sig af glimrende CV’er, der inkluderer Restaurant Substans, Restaurant Pondus, Brasserie Ferdinand og det moderne bøfhus MASH. På papiret et par, man kan tillade sig at have store forventninger til!

Et råt, nordisk look
Vi lukkede det kolde mandagsvejr ude på det trafikerede Vesterbro Torv og gjorde vores entre i det klejne, men intime restaurationslokale, hvor det rå og nordiske gennemsyrer stilen. Mørke vægge, sorte gulve, lamper i fabrikslook og bestik i poser af – lignede det – genbrugspapir, som samtidigt fungerede som menukort. Simpelt og sejt.

Vi fik bord ved et vindue ud til gaden og lagde med det samme mærke til, at larmen udefra var nærmest ikkeeksisterende. Tværtimod fyldtes rummet af den hyggelige syden og boblen fra det åbne køkken midt i lokalet. Netop det åbne køkken er populært for tiden. I hovedstaden blandt andet hos Restaurant Geist og her i Smilets By hos steder som Restaurant Pihlkjær og Kähler Villa Dining. Hos Møf har man yderligere forkortet afstanden mellem kok og gæst, idet man i ægte samtalekøkken-stil kan sidde og indtage sin mad i baren – ene mand, om man vil – mens man får sig en snak med kokkene. Man kunne kalde det streetfood i mere fornemme klæder.

Fisk og brilliant brød
Vi fik læsebrillen på: Menukortet bestod overskueligt af tre forretter, tre hovedretter og tre desserter samt et tilbud om at lade køkkenet sammensætte tre retter for 295 kr. Det gjorde min ledsager, og jeg udvalgte mine tre retter manuelt. Den store 300 grams okseribeye, som Møf altid har på menukortet, så også lækker ud, men vi blev enige om, at det ville være overkill en mandag aften.

Forretterne blev serveret. Min fiskeanretning var en sammenslutning af verdensdele: Den citrusmarinerede kuller ledte tankerne over på sydamerikansk ceviche, Asien var repræsenteret i soyaen, i det lille strejf af koriander og i de sprøde rischips, der på overraskende vis var indfarvet med blæksprutteblæk, og slutteligt var kulleren og bøgehattene gode, skandinaviske elementer. Retten var helt i tråd med Møfs fusionskoncept, der går ud på at tilberede danske råvarer med inspiration fra resten af verden. En let anretning, der blev bakket op af et glas frisk og syrlig Kestener Feinherb Riesling.

Velduftende jomfruhummerbisque
På tallerkenen overfor mig fik vi serveret en velduftende jomfruhummerbisque med blåmuslinger, dildmayo og knasende ostecroutons. Rettens lækre fedme blev på grund af den begrænsede mængde ikke for meget, og hvidvinen Nackenheim-Rieslingen, som vores kyndige tjener havde udvalgt til retten, matchede med sin tyngde, tydelige efterklang og lidt mørke smag retten perfekt.

Faktisk var det nu tilbehøret, der tog det meste af vores opmærksomhed. Det mørke maltmelsbrød var utrolig saftigt og kombineret med smør tilsat citronskal og brunet smør, der gav en lækker og anderledes smag af karamel. Mmm!

Klassisk med et twist
Hovedretten ankom. Vi havde her bestilt det samme i form af langtidsbraiseret, særdeles mør kalvetykkam med beder i forskellige afskygninger, tyttebær og en virkelig god sauce med et hint af lakrids. Et enkelt udtryk, der i sig selv ikke var revolutionerende, men de enkelte råvarer var veltilberedte, fik lov til at stå i centrum og spillede godt sammen. Den kraftige smag fra hovedretten gjorde min Chianti Classico lidt anonym, men når vinen stod alene, var den et meget behageligt og let bekendtskab. Min ledsagers kraftige rødvin La Rioja Alta gav modspil til de søde rødbeder og komplementerede fornemt den kraftige sauce og det smagfulde kød.

Svampet Marcel og knivskarp kompot
Dessertoplevelsen var en blandet fornøjelse. Jeg fik Gateau Marcel – dessertklassikeren bestående af chokoladekagebund og chokolademousse på toppen – enkelt anrettet med passionsfrugt on the side. Marcel’en var god og svampet, men desværre sad kombinationen ikke i skabet. Vi savnede en stille og rolig vanilleis – eller i al fald en medspiller, der netop kunne spille med den saftige chokolademakker, ikke overdøve den. Sammen med den forholdsvist tunge, kirsebær-agtige dessertvin Banyuls blev den i forvejen lidt overvældende dessert ikke mindre bastant. Jeg havde forventet mere af en dessert til 89 kr.

Til gengæld var den anden dessert – en æblekompot med cremeparfait, brunfarinsauce og estragon – alle pengene værd og den bedste dessert, vi længe havde fået! Retten var kompleks både i smag og i udtryk. Her var kreeret et gennemtænkt rod i særklasse, en knust omgang jordbund med sne i flager. Der var friskhed fra æblet, sødme fra marengs og karamel, kulde i parfaiten og varme og dybde i den brune farin. Den lyse dessertvin Jurancon Costat Darrer, der var parret med denne ret, gjorde med sin syre æbledesserten til en komplet anretning. Vi manglede ikke noget!

What you see is what you get
Aftenen sluttede vi af med en god gang kvæde-te og rigeligt med stempelkaffe. Efterfølgende ankom regningen på godt 1.000 kroner alt inklusive i en konvolut, hvor ordene ”The Damage” ironisk og kækt var påstemplet. En god ide! Med den form for humor er det svært at blive knotten over at skulle hive tegnebogen frem.

Møf skal roses for et gennemført reelt, råt, nordisk look forenet i indretningen og i gryderne. ”What you see is what you get” er en nøglesætning for det nye spisested på hjørnet af Vesterport, hvor råvarerne får lov til at stå skarpt i forhold til hinanden. Smagen er i top, og der bliver skabt fine gastronomiske udtryk, som dog til tider kunne savne en ægte wauw-effekt. Intimiteten kan ingen imidlertid tage fra det nystartede sted.

SPECS
Restaurant Møf
Vesterport 10
8000 Aarhus C