Foto: Dome of visions.

6 alternative studiecaféer i Aarhus

GUIDE: Det er september, og det betyder for manges vedkommende studiestart. Måske skal et nyt semester betyde nye steder at læse? Her er vores bud på en række alternative steder, hvor du og dine studiebøger kan tage på date.

Den oversete planteperle
Dome of Visions, Inge Lehmanns Gade, Pier 2, Aarhus Havn, 8000 Aarhus C

I den planteprydede kuppel Dome of Visions på havnen kan du som studerende nyde både havudsigt og byens billigste, økologiske filterkaffe til bare 10 kroner. Er du mere i humør til en cappuccino, serverer caféen også alle de klassiske kaffevarianter, ligesom du kan nyde et glas økologisk saft, hvis kaffetrangen skulle forsvinde. I Dome of Visions er du omringet af glasruder, som tillader sollyset at trænge helt ind til både gæster og de mange planter, og det giver følelsen af at studere i et stemningsfyldt drivhus. Lækkert! Der er naturligvis wifi, og hvis du mangler strøm, borde eller stole, så bare spørg efter det i baren. Er vejret godt, kan du smide dig udenfor i en af de mange små græsforhøjninger, og du er også mere end velkommen til at medbringe din egen madpakke, da du ikke kan købe mad i baren. Dome of Visions bliver også brugt til kulturelle begivenheder, så tjek eventuelt stedets kalender, inden du planlægger en hel studiedag dernede.

Den hjemlige hule
Fairbar, Nørre Allé 66, 8000 Aarhus C

Der langes både drikkevarer og store smil over disken hos Fairbar, som byder på masser af bordplads til studiebøgerne og strømstik under alle bænkene. Du kan få økologisk filterkaffe til en flad tyver samt andre lækre kaffevarianter lavet på en bønne, som varierer alt efter, hvad Fairbars kaffeudvalg synes, gæsterne skal smage – lige nu er det en let syrlig øko-bønne fra Brasilien. Mums! Hvis sulten kommer over dig, så bestil caféens lækre bolle med ost, og vil du have en valgfri kaffe med i købet, koster det bare 40 kroner – billigt! Bliver du hængende til helt ud på aftenen, kan det måske i stedet friste med stedets økologiske fadøl til blot 29 kroner. Trods sin beskedne størrelse er Fairbar rummelig og ikke mindst hyggelig – stemningen er afslappet og hjemlig, baggrundsmusikken består af rolige, velkendte numre, og personalet bag baren er enormt glade for at få besøg af studerende. Det er noget, vi kan li’!

Rolig 70’er-tidslomme på Trøjborg
Stuen th., Tordenskjoldsgade 19A, 8200 Aarhus N

Halvfjerser-interiør, orange og brune farver samt lave jazztoner gør Stuen th. på Trøjborg til en charmerende og rolig tidslomme, som er oplagt at hoppe ind i, når du skal gå i study-mode. Her er masser af siddepladser og godt med plads på bordene, og så er der wifi og stikdåser til rådighed. Cafeen serverer økologisk kaffe fra en bæredygtig farm i Tanzania, og kaffepriserne ligger i den lavere ende: 30 kroner for alle typer kaffer, også latte og cortado, og er du mere til te, har stedet også et økologisk udvalg af slagsen. Stuen th. laver vanvittig velsmagende mad, og hvis du kommer tidligt på dagen, anbefaler vi ”Formiddagspakken” – en øko-grovbolle, et spejlæg, en minibirkes, en valgfri økologisk saft og en varm drik efter eget valg. En sådan sag koster bare 95 kroner, og du kan køre på den det meste af dagen. Mums! Caféen ønsker at undgå madspild, så det, du ikke kan spise, må du hellere end gerne tage med dig videre.

En lille boble af hygge
Altura Kaffe, Graven 22, 8000 Aarhus C

Gemt i Graven finder du et sted, hvor der virkelig bliver kælet for enhver kop kaffe: Altura Kaffe bruger nemlig sin helt egen økologiske blanding af kaffebønner, og hvis du bestiller en stempelkande, kan du vælge mellem hele 16 forskellige slags! I kaffebaren er der en sagte summen af stemmer og en let brummen fra kaffemaskinen, og det gør det ekstra hyggeligt at studere i det lille lokale. Der er internet og stikkontakter, og du kan enten sidde ved de små runde borde eller ved det høje barbord ved vinduet og betragte aarhusianerne passere forbi. Priserne er normale Aarhus-priser – 38 kroner for en latte – og du er velkommen til at medbringe din egen mad, hvis du skulle blive sulten. Er du i tvivl om kaffevalget, anbefaler vi ”Sixten Special” – en kanonlækker kaloriebombe bestående af et dobbelt espressoshot og hjemmelavet chokoladesirup, toppet med flødeskum. Den kan altså få læsningen til at glide lettere for enhver studerende!

Lyst, let og livligt
Art Café, kunstmuseet ARoS, Aros Allé, 8000 Aarhus C

Hvis du er til liv omkring dig og kan lide at opholde dig i åbne, lyse omgivelser, er Art Café på kunstmuseet ARoS det helt oplagte sted at studere. Her er masser af store, runde, hvide borde at slå sig ned ved, som også fungerer super til en hel læsegruppe. Ud ad de store vinduespartier kan du nyde udsigten over byen og lade dig distrahere af Vester Allé, hvor trafikken suser forbi. Caféen byder på et bredt udvalg af lækre kaffevarianter samt kolde læskedrikke i form af saft og juice – og hvis sulten melder sig, så snup en hjemmelavet sandwich for 55 kroner eller en omgang snacks. Skal du forkæle dig selv, kan du for 100 kroner få caféens morgentilbud, som består af øko-æg, skyr med bær, surdejs-brød, danske oste, marmelade og et stykke sødt bagværk, og du får kaffe eller te on the side. Du kan selvfølgelig komme ind på caféen uden at betale entré til museet – men husk, at ARoS holder lukket om mandagen.

Lille, men lækker
Kapitalisten, Jægergårdsgade 59, 8000 Aarhus C

OBS: Kapitalisten lukkede den 1. oktober 2017.
Kapitalisten åbnede på Jægergårdsgade i foråret, og det er en kaffebar, som i den grad udvælger sin kaffe med stor omtanke. Her kan du frit vælge mellem hele to økologiske og bæredygtige bønner: En mellemristet fra Honduras med smagsnoter af karamel og fersken eller en let ristet fra Kenya med smagsnoter af bær og vanilje. Kapitalisten kører med med konceptet ”Face recognising discount,” og det betyder, at du får 10 procent på din kaffe, så snart de søde folk bag baren lærer dit ansigt at kende. Fed idé! Sortimentet hos Kapitalisten byder også på kolde forfriskninger såsom frisk appelsinjuice eller en smagfuld banana-coconut shake, ligesom du selvfølgelig har adgang til strøm og wifi. Er du hurtigt ude, kan du desuden få en plads med udsigt mod travle Jægergårdsgade – og vi mener hurtigt ude, for Kapitalistens lokale er ikke så stort. Kom derfor gerne om formiddagen, så du er sikret et godt spot til dig og dine studiebøger.