Foto: Gitte Post

Patisseriet Gotfred satser på smukke kager med komplekse smage   

Det er portionskager med et nordisk udtryk og spændende smage, du får serveret hos det nye patisserie Gotfred på Havnegade i Aarhus.

Der er hvide klinker på vægge og borde. Disk, hylder og stole er i lyst egetræ. De beigefarvede kopper er håndlavede med den der perfekte form for skævhed og matcher derfor smukt det svungne spejl på væggen og lokalets hvide vaser i organiske former.

Hos det nye patisserie Gotfred, der slog dørene op på Havnegade 24 den 1. april, er udtrykket klart og tydeligt nordisk, og dét går igen i stedets portionskager, der er smukt udstillet i glasmontren ved disken.

”Vi håber at kunne skille os lidt ud fra mængden ved udelukkende at byde på portionskager, sammensat af mange delelementer, som vi kredser om. Smagene er komplekse og forhåbentlig sammensat på en måde, som gæsterne ikke har prøvet før,” fortæller Sonia Pedersen, der er indehaver af Gotfred og sammen med konditorchef Sofie Jakobsen står bag patisseriets kager.

”Besøger du et patisserie i Frankrig, Belgien eller Italien, er kagerne ofte meget pyntede, men vi vil gerne, at vores har et nordisk, lidt stramt, udtryk. Det må gerne stå i kontrast til de mange smage, man så møder, når man spiser kagen.”

Sonia Pedersen (tv) og Sofie Jakobsen (th). Foto: Louise Sejr Højmark

Æblekage og Banoffee Pie

Hos Gotfred er der altid seks kager på menuen samt en limited edition, der udskiftes hver måned.

Lige nu lyder udvalget blandt andet på en æblekage, formet som et grønt æble, på en bund af mandelmørdej og med frisk æblemousse, æblegrød og en karamel lavet på æblejuice.

Derudover kan du få en chocolate choux au craquelin – altså en chokoladevandbakkelse med smukt krakelerede lag – og en fin, lyserød hindbærtærte med hindbær inkorporeret på forskellig vis.

Udvalget byder også på den engelske Banoffee Pie – én af Sonia Pedersens egne favoritkager – med friske bananer samt dulche de leche, mælkemarmelade, og Bastogne-kiks. Lavet fra bunden, naturligvis.

”Vi laver det hele selv og bruger aldrig købte halvfabrikater i vores kager. Skal vi bruge Digestive-kiks, jamen, så laver vi Digestive-kiks,” siger Sofie Jakobsen. 

Læs også: På Nögen i Aarhus ved du ikke, hvad du får serveret

Et udtryk for personlighed

Hvor Sofie Jakobsen er udlært konditor og tidligere har arbejdet for Lagkagehuset, er Sonia Pedersen autodidakt med en baggrund inden for kommunikation.

Da hun for et års tid siden skulle på barsel med sin søn, sagde hun sit faste job op, fordi hun kunne mærke, at hun ville gå andre veje.

Da drømmejobbet ikke umiddelbart dukkede op, besluttede hun sig i stedet for at forfølge sin passion: kage.  

”Jeg elsker kage, og jeg er vild med, at jeg, når jeg bager, kan være kreativ: kombinere forskellige smage og teksturer, pynte og sætte mit eget præg på. For mig kan en kage sagtens være et udtryk for personlighed, og jeg bliver bare så glad, når jeg efter mange timers arbejde står med den her lille kage, hvor alt går op i en højere enhed,” fortæller hun.

”Efter min barsel begyndte jeg derfor at sælge både portionskager og lejlighedskager over Instagram og til venner og bekendte. Og så eskalerede det bare lige pludselig. Der var stor efterspørgsel på mine kager, og jeg tænkte, okay, så har jeg ramt noget rigtigt.”

Foto: Gitte Post

Kreativ frihed

Det blev startskuddet til Gotfred, som hun startede op med blandt andet sin mand, Kristoffer Pedersen, der har hjulpet med ”alt det praktiske,” som Sonia Pedersen forklarer. 

Sofie Jakobsen kom til, da Sonia Pedersen søgte en chefkonditor til at stå for udviklingen af Gotfreds kager.

”Jeg har jo ikke samme baggrund som Sofie. Jeg har altid bare prøvet mig frem og ikke vidst, hvorfor noget blev, som det blev. Så Sofie hjælper mig rigtig meget – og retter mig! – og det er jeg vildt glad for. Jeg lærer noget hele tiden. Sofie har virkelig været med til at give det hele et nøk opad i forhold til smage og finpudsning,” siger Sonia Pedersen.

For Sofie Pedersen er Gotfred et sted, hvor hun kan udfolde sig inden for det fag, hun elsker.

”Jeg havde lige besluttet mig for, at jeg ville søge væk fra mine trygge rammer ved Lagkagehuset, hvor jeg er udlært, og det her var helt ideelt. Hos Gotfred er der meget kreativ frihed, og jeg kan være lidt chef, men uden at stå helt alene med det,” forklarer hun med et smil.

Læs også: Hos Gusto er der højt til loftet, surdejspizza på tallerkenen og naturvin i glasset

En hyldest til slægten

Navnet Gotfred er et familienavn fra Sonia Pedersens mand, Kristoffer Pedersens, slægt.

”Kristoffers morfar, Kai Gotfred, elskede kager, men havde desværre gammelmandssukkersyge (Type 2-diabetes, red). Hans kone, Edith, Kristoffers mormor, bagte rigtig meget og var meget dygtig og sirlig, så for mig er Gotfred en hyldest til dem. Ligesom det er en hyldest til min egen søn, Aske Gotfred,” fortæller Sonia Pedersen.

Gotfreds kager kan nydes på stedet – hvor du også kan købe kaffe – eller tages med hjem til eftermiddagskaffen eller desserten. Du kan forudbestille kagerne via Gotfreds Instagramprofil, hvis du vil være sikker på at få dine favoritter med hjem.

Gotfred har åbent tirsdag til fredag klokken 12.30 til 17.30 samt lørdag til søndag fra klokken 11.30 til 17.30.




Søde sager

Se alle