Foto: Pixabay.

GUIDE: Det behøver ikke altid ende med en kop kaffe, når man skal have varmen i vinterkulden. Her er seks gode steder i Aarhus med lunende te på menuen.

Marokkansk stemning
Mogador, Nørregade 34, 8000 Aarhus C

Myntete, citronte, vaniljete og rabarberte. Udvalget er stort hos den marokkanske tesalon og restaurant Mogador, der siden 2015 har haft til huse i et lille lokale på Nørregade. Teerne kommer fra Indien, Sri Lanka, Kina og Vietnam, og de lune dråber serveres på autentisk vis i mønstrede metalkander og farvede glas, der er som taget ud af en tesalon i Marrakech. Priserne starter ved 25 kroner for et glas sort te og går op til 60 kroner for et glas af den såkaldte grand cru-te Huang Va Cha, som kommer fra den sydkinesiske provins Hunan. Kræver teen sødt tilbehør, kan man sætte tænderne i en af stedets desserter – for eksempel en Dessert Mogador med appelsin, honning og kanel eller en Fassi med gulerod, appelsin, kanel og rosenvand. Først på dagen kan te-elskere stille sulten med den marokkansk-inspirerede brunch med te, mandelmos, frugtsalat, kvædemarmelade, pandekager og omelet til 130 kroner.

Forældre bag disken
Hos Sofies Forældre, Frederiksgade 74, 8000 Aarhus C

Med en kop te til 22 kroner kan de fleste være med hos te- og kaffesalonen Hos Sofies Forældre, der i en årrække har haft til huse i en hvid bygning på Frederiksgade. På grund af det rummelige lokale er salonen især populær blandt mødregrupper, men alle er velkomne på stedet, der drives af parret Ebbe og Ninna Ottzen. Sortimentet består af over 65 forskellige slags te, og teen serveres på hyggelig vis i gammeldags glas, der matcher den mormoragtige indretning med plysmøbler, draperede gardiner og hæklede duge perfekt. Skal der mad på tallerkenen, kan sulten stilles med et stykke smørrebrød, en bolle med smør, en skål suppe eller en sandwich. Til den søde tand er de hjemmelavede trøfler et must, ligesom de lækkert klistrede flapjacks er værd at prøve. Er der behov for mere end en enkelt kop, kan tekander fås til 36 kroner og 68 kroner. Bonusinfo: Ebbe og Ninna Ottzens datter hedder – godt gættet – Sofie.

Økologi på menuen
Café Gaya, Vestergade 43, 8000 Aarhus C

Er humøret til økologisk te? Så skal turen gå forbi den lille Café Gaya, der ligger i et gult bindingsværkshus i Vestergade. Udvalget lyder blandt andet på te med lakridsrod, Darjeeling-te fra Himalaya og chai-te med brændenælde, som alle er lavet af rent økologiske ingredienser. Skal der ekstra power i koppen, kan man bestille den kraftige Matcha Coco Latte med masser af kokosmælk, der garanteret stiller den værste te-tørst. Priserne starter ved 35 kroner for en kop te og 72 kroner for en kande, og alle teer kan fås med et skud sojamælk for en femmer ekstra. Skal de varme dråber suppleres af noget sødt on the side, kan man bestille en af de skiftende kager, der kan være alt fra veganske hindbærsnitter til banankage med chokolade. Stedet har også en vegetarisk aftenmenu, og er man frisk på livemusik, afholder caféen jævnligt intimkoncerter. En fin detalje: Café Gaya giver ti procents studierabat på både mad og drikke.

Vælg selv fra reolen
Moccacity, Gammel Munkegade 19, 8000 Aarhus C

”Te tager tid”. Sådan lyder mantraet hos den populære te- og kaffesalon Moccacity, der i en årrække har ligget i et lille lokale på Gammel Munkegade. Konceptet er, at man selv vælger sin te blandt metaldåserne i den store reol langs væggen, hvorefter folkene bag disken lader teen trække efter alle kunstens regler. Prisen for en kop er 30 kroner, og et sikkert hit blandt de 70 varianter i reolen er den kraftige Earl Grey, der med garanti giver varmen en kold februardag. Skal der kage til, er det værd at prøve en af de hjemmebagte hindbærsnitter, der ifølge menukortet er intet mindre end verdens bedste. Eller hvad med en såkaldt kanelfætter, der dækker over en aflang kage med masser af smør og kanel? Er appetitten ikke til søde sager, kan man supplere teen med en af de velbagte kardemommeboller, der fås med smør eller ost. Bag Moccacity står ildsjælen Ulla Dahl, der oprindeligt er uddannet gymnasielærer.

Kongelig hofleverandør
Perch’s Tea Room, Volden 3, 8000 Aarhus C

Byens ubetinget mest luksuriøse tesalon er Perch’s Tea Room, der udspringer af den traditionsrige A. C. Perch’s Thehandel i København. Udvalget i det eksklusivt indrettede lokale ved Store Torv lyder på mere end 150 forskellige teer, som tro mod stedets status som kongelig hofleverandør serveres i klassiske kopper fra Royal Copenhagen. Indretningen minder om en tesalon i London med gule barokstole og kinesiske lakborde, og teen kan i bedste engelske stil suppleres med elegante finger-sandwiches, smørbagte scones og flot pyntede kager. Er den store pengepung med, kan man gå all in med menuen Klassisk Ceremoni bestående af sandwiches, petit fours-kager, scones, en kande te og et glas cremant. Prisen for en kande te er 90 kroner, små anretninger fås fra 130 kroner, og den store menu med bobler koster 250 kroner. Perch’s Tea Room har sin egen butik, hvor man kan købe diverse teblandinger med hjem.

Hyggelig parisersalon
Kähler Spisesalon, M. P. Bruuns Gade 33, 8000 Aarhus C

Går turen til Frederiksbjerg, kan man få varmen med en kop vellavet te på den hyggelige Kählers Spisesalon på M. P. Bruuns Gade. Salonen er charmerende indrettet i traditionel pariserstil med lange træborde, ild i pejsen og ternede glaslofter, og menuen lyder både på sort te, hvid te, grøn te og den særlige Rooibos-te, der laves af røde blade fra den sydafrikanske Rooibos-busk. Prisen er 39 kroner for en kop og 79 kroner for en kande, og det er oplagt at supplere teen med en af de fortrinlige kager, hvis selskabet har appetit til lidt sødt. Prøv for eksempel en af de kunstfærdige medaljer, der fås med henholdsvis citron og peanuts. Eller hvad med en æblekage i klassisk mormorstil med makroner og masser af flødeskum? Kähler Spisesalon er en del af restaurantkoncernen, der også står bag Kähler Villa Dining i Risskov, Nordisk Spisehus på Frederiksbjerg og madmarkedet Aarhus Central Food Market ved Strøget.

Mikkel T. Krogh
Stifter og direktør af SMAG Medier. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.