Guide: Studiestart er rundt om hjørnet, og det betyder fyldte læsesale, men hvor går du hen og finder arbejdsro, når hverdagen kalder? Vi guider dig her til seks forskellige steder, hvor du kan kombinere computer med cappuccino.

Læsesal med indbygget kaffebar 
LYNfabrikken, Vestergade 49B, 8000 Aarhus C.

I en baggård i hjertet af Vestergade, finder du en af byens mest velbesøgte arbejdscaféer. Lynfabrikken er et kreativt fællesskab, der foruden kaffebar, også tæller mødelokaler og kontorer for små iværksætterfirmaer. Lokalerne er indrettet i en gammel fabriksbygning med store, åbne rum, hvor du sidder ved langborde og bænke, som skaber en uformel stemning. Vi fristes til at kalde stedet for en læsesal med indbygget kaffebar – i hvert fald kalder duften af nymalet kaffe på, at du slår dig ned med din computer og en god kop kaffe. Er du træt af at sidde indenfor i det gode vejr, er der mulighed for at tage arbejdet med ud på Lynfabrikkens helt egen tagterrasse, hvor du har frit udsyn ud over Aarhus’ mange tagrygge. Stedet er som sagt meget populær, så vi anbefaler, at du kommer i god tid, når kaffebaren åbner, hvis du vil sikre dig en arbejdsstation.

Det grønne alternativ 
Plantecaféen Plukk, Skovgaardsgade 5, 8000 Aarhus C.

Lad dig ikke narre af den lidt lange vej ned langs Godsbanens facade. Belønningen venter i syd-enden, hvor Plantecaféen gemmer sig i en af de gamle DSB-bygninger. Så snart du træder ind ad døren, befinder du dig i en anden og grønnere verden, hvor alverdens aloeveraplanter, kaktusser og palmer omkranser rummets vægge, og hængeplanterne i loftet er med til at skabe den fulde 4D-effekt. Stedet fungerer egentlig som showroom og butik, hvor du har mulighed for at erhverve dig en ny yndlingsplante og samtidig nyde en kop kaffe. Det betyder, at stedet sjældent er overfyldt, og caféen er derfor et perfekte, lille åndehul og en rolig oase, hvor du har fred til arbejdet. Foruden kaffe, tilbyder caféen også et lille, delikat udvalg af bagværk, økologiske is og safter, så der er rig mulighed for få stillet både sulten og den søde tand. Vær opmærksom på, at caféen holder lukket om mandagen, men der er åbent fra klokken 11 alle andre dage.

Til den effektive 
Kjærs Kaffebar, Sønder Allé 29, kælderen, 8000 Aarhus C.

Kender du det; deadline er lige op over, så du har taget din computer med på farten, og så finder du ud af, at din bus er forsinket eller aflyst? Så er det godt, at Kjærs Kaffebar ligger to trin nede lige på den anden side af gaden, hvor du kan udnytte ventetiden til fulde. Her oser den lune og intime atmosfære om kap med duften af nybagt brød, og de bløde sofaer med lammeskind lokker dig til at slå dig ned. Kjærs kælder er en lille boble af hygge og ro, hvor der hersker et helt andet tempo end hverdagens travlhed, og kaffebaren er derfor den perfekte arbejdspause fra summende kontorer og overfyldte læsesale. Strømforsyning er ikke en metervare, men til gengæld får du et frirum til fordybelse. Menuen består blandt andet af et udvidet kaffekort, hjemmebagte boller og kage samt lette frokostretter. Du kan købe det hele to-go, og hvis du er tidligt eller sent på den, så kan du stadig nå en morgenfrisk mocca hos Kjærs, da de slår dørene op klokken 8 alle hverdage.

Kaffesøstre og kolonihavestemning 
Bülows kaffebar, Jægergårdsgade 80, 8000 Aarhus C.

På hjørnet af Jægergårdsgade og Bülowsgade finder du vores næste bud på en lille, grøn arbejds-oase, hvor hovedessensen er en afslappet atmosfære. Her er lavt til loftet, grønne træmøbler, og bag disken står de kærlige kaffesøstre klar med alverdens hjemmelavede godter. Menukortet er overvejende økologisk, og mange af tingene er også allergivenlige i forhold til gluten, sukkerindhold og laktose. Bonus! Prøv for eksempel deres hjemmelavede chailatte – eller hvad med en ingefær-te, som er kogt på frisk ingefær og økologiske urter? Den stressfri atmosfære betyder, at der er skruet ned for strømforsyninger og WIFI, men så er der også længere til overspringshandlinger på diverse sociale platforme. Kører du alligevel død i arbejdet, kan du jo snuppe dig et slag Kalaha med sidemanden eller tjekke et par af magasinerne ud. Eller kig rundt  på væggene og find inspiration i de mange forskellige billeder og malerier, som skiftende kunstnere står for.

Til de sene arbejdstimer 
Løve’s Bog- og vinCafé, Nørregade 32, 8000 Aarhus C.

Boghandel, mad- og drikkcafé, vinbar, kultursted med livearrangementer i form af koncerter, oplæsning, foredrag med mere. Jovist, Løve’s Bog- og VinCafé er et sted med mange funktioner. Caféen, der er beliggende i svinget på travle Nørregade, er den perfekte hule at søge arbejdsly i, når du trænger til at skifte læsesalens omgivelser ud med levende lys på bordet og et glas vin til arbejdet. Hos Løve’s er der åbent helt indtil klokken 24.00, og stedet har over 130 forskellige flasker, hvis du får lyst til at skifte kaffen ud med et enkelt glas. Samtidig har du mulighed for at få stillet både den lille og store sult dagen igennem til SU-venlige priser. Du kan for eksempel bestille en snacktallerken til frokost eller aftensmad for blot 70 kroner. Stemningen er intim, møblerne minder dig om din mormors stue, og duften giver associationer til et vaskeægte antikvariat. Så tag plads mellem bogreoler og vinhylder og skab dit eget arbejdsrum eller hiv din studiegruppe med i Løvens hule.

Den med havudsigt 
Dome of Visions, Inge Lehmann Gade, Pier 2, Aarhus Havn, 8000 Aarhus C.

Der er flere gode grunde til at tage computeren under armen og sætte kursen mod den kuppelformede glasbygning på havnen. Dome of Visions er nemlig både bæredygtig arkitektur, prydet med grønne planter, og så kan du få dig en kop økologisk filterkaffe til blot 15 kroner. Så er SU’en reddet! Domen minder mest af alt om et stort drivhus med 360 graders udsigt ud over havnen og et lysindfald, der er helt unikt – perfekt til lange studiedage. Gratis WIFI finder du naturligvis også her, men tag eventuelt selv en forlængerledning med eller spørg personalet. Er vejret for varmt til at sidde indenfor, kan du slå dig ned på bryggen og arealet udenfor kuplen, hvor der ligeledes er hyggeligt med siddepladser og botaniske tiltag. Stedet fungerer endvidere som scene for mange kulturelle begivenheder, så vi anbefaler, at du tjekker Domens arrangementskalender, inden du planlægger din næste arbejdsdate ved havet.