GUIDE Her er 6 restauranter, hvor du kan smage på verdens køkkener uden at forlade midtbyen.
Du behøver ikke rejse verden rundt, hvis du vil sætte tænderne i gastronomi fra andre lande i den østjyske hovedstad. Aarhus har en række spændende restauranter at byde på inden for de fleste af verdens køkkener, og vi har her fundet 6 af de bedste lige nu. God appetit!
Spanske fristelser på Klostertorv
CANblau, Klostertorvet 9, 8000 Aarhus C
Spanske tapas er ikke kun brød med skinke og ost. De delikate hapsere kan dække over mange forskellige anretninger, og tapasrestauranten CANblau på Klostertorvet er det perfekte sted at lade sig friste. Restauranten er netop flyttet til nye lokaler, hvor du kan besøge husets vinkælder og selv udvælge dråberne til menuen. I midtbyens spanske madhimmel bør du smage på lidt af hvert, og en oplagt måde er at bestille husets tapasmenu med fire kolde tapas, fire varme tapas, mandler, brød og oliven til 328 kroner per person. Du kan også selv sammensætte menuen ud fra det omfangsrige menukort, hvor eksempelvis rejerne gambas al pil-pil og de små miniburgers er et must. Og selvfølgelig bør du smage stedets charcuteri, hvor udvalget starter ved en Iberico Chorizo for 58 kroner og kører op til sortfodsgris til 218 kroner. Hvis du har mod på en drink efter maden, har restauranten for nylig fået sin egen ginbar efter spansk forbillede.
Italienske lækkerier ved banegården
Restaurant Gäst, Banegårdspladsen 14, 8000 Aarhus C
Indrømmet, placeringen på Banegårdspladsen er ikke charmerende. Men ambitionerne på tallerkenerne fejler ikke noget på byens bedste italienske restaurant Gäst, der også fungerer som hotelrestaurant på Best Western The Mayor Hotel. Bag gryderne står køkkenchef David Fischer, der også ejer det velrenommerede pastaværtshus Hos Fischer i København og tidligere har arbejdet på Roms eneste trestjernede Michelin-restaurant La Pergola. Restaurant Gäst byder på både frokost- og aftenservering, og du sammensætter selv din menu ud fra kortets forskellige antipasti, pastaretter og hovedretter. Du kan også springe ud i den faste menu, der koster 350 kroner for fire retter og løbende varieres med afsæt i årstidens råvarer, der i størst mulig omfang er økologiske. Er pengene små, kan du desuden mandag-onsdag få to retter for 198 kroner. En fin detalje er, at brødet bages af husets egen bager.
Fransk cuisine på Europaplads
Restaurant ET, Åboulevarden 7, 8000 Aarhus
Fransk cuisine i Aarhus bliver ikke skarpere end på Restaurant ET på Europaplads over for Dokk1. Vi anbefaler at prøve stedets moules marinieres, sneglene med en smag af Bourgogne eller oksetataren opkaldt efter kokkeikonet Michel Michaud. For ikke at tale om den mundvandsdrivende confit de canard eller klassikeren creme brulee, der laves med polynesisk vanilie. Priserne er særdeles rimelige, ikke mindst hvis du kommer til frokost, hvor eksempelvis moules marinieres eller en klassisk fiskesuppe fås for 128 kroner. I glasset skal du naturligvis have franske dråber, og her indeholder det 18 sider store vinkort lækkerier i massevis fra ikke mindst Bourgogne, Bordeaux, Rhone og Champagne. Bag den toptunede bistro står Morten Sandvej og Lars Eiskjær, og restauranten er omtalt som et af blot to aarhusianske spisesteder i den amerikanske restaurantbibel Where Chefs Eat.
Japanske delikatesser i Vestergade
Sota Sushi Bar, Vestergade 48, 8000 Aarhus C
Det japanske køkken er mere end den traditionelle sushi, som de fleste forbinder med det asiatiske land, og i Aarhus bliver japansk gastronomi ikke bedre end på Sota Sushi Bar i Vestergade. Stedet åbnede tilbage i 2009 under ledelse af Tam Phan og Son Trinh, der begge er uddannet fra en sushiskole i Californien. Restauranten flyttede for nyligt til større lokaler på den anden side af gaden, og menukortet er stort og varieret. Selvfølgelig skal du smage stedets udgaver af sushiklassikere som maki og nigiri, men vi anbefaler også at prøve de lune yakitori-sticks med spicy kylling, gris eller oksekød og stedets sashimi, der er delikate anretninger af rå fisk. Du kan plukke fra kortet, men du kan også vælge den lette løsning og nappe en af menuerne, der starter ved 150 kroner og fortsætter op til 980 kroner (!). I glasset kan du vælge den klassiske, japanske sake, men vi plejer nu at bestille en af stedets knivskarpe hvidvine. Værsgo!
Vietnamesisk perle ved rutebilstationen
KJ Minh, Ny Banegårdsgade 53, 8000 Aarhus C
Godt gemt på den trafikerede Ny Banegårdsgade ved rutebilstationen ligger den vietnamesiske perle KJ Minh, der i dén grad er et besøg værd. Bag den anonyme facade gemmer der sig en fortrinlig restaurant, der laver klassiske, vietnamesiske retter med et moderne tvist. Der kan være lidt ventetid, men til gengæld er kvaliteten formidabel. Vi anbefaler som minimum at nappe en af de vietnamesiske gurkemejepandekager Banh Xeo, der fås med svinemørbrad, seafood eller kylling, og et par af friske rispapirruller Banh Trang. Den klassiske nudelsuppe Pho bliver du også nødt til at smage, og du kan passende runde måltidet af med desserten Thom, der består af ananas braiseret i rom og kaffe. Priserne starter ved 95 kroner for en hovedret, så besøget giver dig ingen problemer med bankrådgiveren. Du kan i øvrigt også få maden med som takeaway, hvis du hellere vil nyde den hjemme i privaten.
Marokkansk stemning på Frederiks Allé
Rick’s, Frederiks Allé 92, 8000 Aarhus
På den velbesøgte restaurant Rick’s på Frederiks Allé kan du opleve det marokkanske køkken for fuld udblæsning. Stedet har med sin charmerende indretning en nordafrikansk stemning, som understøttes af menukortet, der byder på alt fra klassikere som ande-confitsalat med nødder og granatæble til grillet lammespyd med søde kartofler og taboulehsalat. Huset tilbyder også en autentisk tagine i form af en marokkansk simreret lavet i et særligt lerfad, som du deler med resten af bordet. Restaurantens grillspyd under navnet kefta er ligeledes værd at sætte tænderne i, og i glasset kan du passende bestille mynte-the, hvis du går all in på en autentisk oplevelse. Vinkortet er dog også ganske fortrinligt, hvis du sætter pris på en god drue til de nordafrikanske lækkerier. Restaurantens navn refererer i øvrigt til Humphrey Bogarts rolle i filmen Casablanca, der som bekendt er opkaldt efter den marokkanske by af samme navn. Play it, Sam!