Foto: Langhoff&Juul.

6 lækre morgenmadssteder i Aarhus

GUIDE: At spise sin morgenmad ude i byen er det nye sort, men hvor går du hen for en velsmagende start på dagen? Her er seks fortrinlige morgenmadssteder i Aarhus.

Godt brød i Graven
La Cabra, Graven 20, 8000 Aarhus C

De fleste kender La Cabra i Graven som en hyggelig kaffebar, men stedet har faktisk også et fremragende bageri gemt i kælderen. Derfor er kaffebaren perfekt til en morgenmad ude i byen, og vi foreslår at snuppe stedets morgen-komplet med surdejsbrød, ost fra Arla Unika, yoghurt med granola og et glas æblemost til rimelige 55 kroner. Alternativt kan du snuppe serveringen med tre stykker brød og hjemmekværnet smør med rygeost for 40 kroner. Hvis den søde tand skal tilfredsstilles, er der ingen vej uden om en french toast eller en croissant, der med en pris på 28 kroner ikke just er byens billigste, men til gengæld smager fantastisk. I koppen foreslår vi en flat white eller en syrlig, sort håndbryg. La Cabra åbner klokken 8 alle dage på nær søndag og har sit eget kafferisteri, der har vundet en stribe priser i udlandet, ligesom en håndfuld af kaffebarens baristaer har vundet internationale baristamesterskaber.

Friskpresset juice på Vesterbro Torv
Ffood, Vesterbro Torv 8, 8000 Aarhus C

Ffood har måske ikke den mest charmerende placering på Vesterbro Torv – til gengæld er maden ikke at kimse af. Til de morgenfriske byder caféen på en fortrinlig morgen-komplet bestående af en skål chiagrød med friske bær, ovnbagt avokado med økologiske æg, ost, chorizo, Nutella, frisk frugt, surdejsbrød og en friskpresset juice efter eget valg. Prisen er 115 kroner for hele molevitten, og på juicefronten anbefaler vi en klassisk juice med jordbær, banan og æble eller varianten med ananas, æble og citron, hvis du har brug for et skud friskhed fra morgenstunden. Ffood har også velsmagende sandwiches og salater, der fås i en stribe varianter. Stedet slår dørene op klokken 10 alle dage.

Hip grød ved Strøget
Grød, Skt. Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

Grød er mere hipt end nogensinde før, og hvis du vil med på grødbølgen til dit næste morgenmåltid, er der ingen vej uden om boden Grød på markedet Aarhus Central Food Market ved Strøget. Madboden er en aflægger af den københavnske kæde af samme navn og byder på en håndfuld grødvarianter, som du kan indtage ved et af markedets indendørs eller udendørs borde. Hvis der skal klassisk grød på menuen, foreslår vi en havregrød af sødmælk med karamelsauce, æble og ristede mandler, der fås til beskedne 45 kroner for en lille skål og 55 kroner for en stor. Du kan også gå all ind på de populære chiafrø med en acai-chia-grød af økologisk mandeldrik med banan, ristede mandler, peanutbutter og skyr for 60 kroner. Ja tak!

Hyggelig stemning i Borggade
Bernth & Co, Borggade 12, 8000 Aarhus C

Den lille café Bernth & Co i Borggade har i flere år stået bag nogle af byens bedste sandwich, der laves med ingredienser som braisseret frilandsgris og råmarineret laks. Men også morgenmaden på det hyggelige sted er i en klasse for sig. De morgenfriske kan hver dag fra klokken 9 sammensætte deres egen morgenmad af tre små retter for 75 kroner, fem for 115 kroner eller syv for 150 kroner. Af retter kan du blandt andet vælge mellem blødkogt æg med rugbrød, hjemmebagt brød med smør, havregryn med æble og chokolade eller hjemmelavet marmelade og peanut/fudge-nutella. Kommer du lørdag, er der lidt ekstra retter at vælge imellem. Stedets velsmagende brød bages i caféens egen ovn på en blanding af biodynamisk mel fra danske Aurion, italiensk mel og groft durummel. På kaffefronten byder caféen på lidt af hvert, blandt andet dobbelt espresso, americano, latte, eller cortado som koster mellem 25 og 35 kroner. Bemærk at Bernth & Co har lukket om søndagen.

Morgenbræt i Vestergade
Vesterlauget, Vestergade 50, 8000 Aarhus C

Den velbesøgte madbodega Vesterlauget på Vestergade byder på cool stemning, fortrinlig mad til billige penge og masser af spændende øl. Men det hyggelige spisested kan også være med om morgenen, hvor du fra klokken 9 til 11.30 mandag til lørdag kan starte dagen med en morgenanretning under navnet ”Laugets morgenbræt”. Morgenbrættet koster 50 kroner og består af en lun bolle med smør, ost fra Arla Unika, hjemmelavet marmelade, et blødkogt, økologisk æg og en skål yoghurt med hjemmelavet müsli. Det hele serveres, som navnet antyder, på et sort granitbræt. Er du kun småsulten, kan du snuppe en lun bolle med smør for blot 20 kroner. I godt vejr foreslår vi at sidde udenfor og nyde den hyggelige stemning på den pulserende Vestergade. Hvis morgenmaden har givet appetit til mere mad på bodegaen, serverer folkene bag disken også en håndfuld frokostretter og en skiftende aftenret til rimelige priser.

Økologi på Guldsmedgade
Langhoff & Juul, Guldsmedgade 30, 8000 Aarhus C

Berlinerstemningen bliver ikke mere gennemført end på spisestedet Langhoff & Juul, der er indrettet i rustikke lokaler på Guldsmedgade. Udover fortrinligt smørrebrød til frokost og en skarp aftenmenu byder spisestedet, der er opkaldt efter stifterne Nina Juul og Jonas Langhoff, på morgenlækkerier hver dag fra klokken 9. I hverdagene kan du sætte tænder i en mandelpandekage med kirsebær og pocheret frugt for 58 kroner eller et surdejsstykke med pisket smør, ost, marmelade og en kop kaffe eller te for 79 kroner. I weekenden lyder menuen for de morgenfriske på en brunchanretning med alt fra hønsesalat til en såkaldt syndig kage for 148 kroner. Spisestedet har et økologisk sølvmærke, hvilket indebærer, at 60-80 procent af råvarerne er økologiske, og ejerne gør en dyd ud af, at det skal være socialt at spise. Af samme grund har de sat et stort langbord op, hvor alle kan sætte sig og møde nye mennesker – god stil.

Vidste du, at

vi danskere plejede at bage brød med surdej for at spare på gærret? Vi brugte gær til at brygge øl, og da der ofte var mangel på rent drikkevand, var det helt essentielt. Derfor begyndte vi på den svære kunst at bruge surdej til at bage brød.