Foto: Kähler Spisesalon.

6 lækre steder med smørrebrød i Aarhus

GUIDE: Sol over Gudhjem og Dyrlægens Natmad – på Smag Aarhus elsker vi smørrebrød! Hvorfor? Fordi det er så uendeligt meget mere end rugbrød med pålæg. Her får du seks bud på gode steder, der byder på den danske spise.

Smørrebrød med Michelin-vibe
F-høj, Grønnegade 2, 8000 Aarhus C

Det er ikke for sjov, når den tidligere restaurantchef på Restaurant Frederikshøj (den med Michelin-stjernen) kaster sin kærlighed på smørrebrød. F-høj, den kække lillebror til føromtalte restaurant, laver klassisk smørrebrød med et twist. Kvaliteten er helt i top, og det kan ses på anmeldelserne af stedet, hvor både råvarer, opfindsomhed og lokalerne fremhæves som faktorer, der giver en på opleveren. Stedet er lavet med fokus på takeaway, men der er også opstillet en række hyggelige små borde, hvor du kan nyde dine madder med en omgang hjemmelavet saft eller følge op med en god kaffe og lækre desserter på glas eller i kageform. Hvis du ikke er kræsen, anbefaler vi to stykker uspecificeret smørrebrød til 120 kroner, og er du alvorligt sulten, så prøv tre stykker til 165 kroner. Er du ikke til overraskelser, er F-højs bud på en kartoffelmad eller skovkyllingen med asier og fennikel altså helt i særklasse.

En smørrebrøds-tidslomme
Odensegades Smørrebrød, Odensegade 35, 8000 Aarhus C

Mange nuværende og tidligere aarhusianere kan takke Odensegades Smørrebrød for, at de har fået noget nær hjemmesmurte madpakker i de sidste mange år. Butikken bliver omtalt som en Aarhus-institution, hvor priserne ikke ligefrem har fulgt med inflationen. Det er med andre ord rigtig billigt. Til forskel fra mange andre smørrebrødssteder, som er poppet op efter New Nordic-madbølgen, og hvor madderne piftes op med alt fra tang til havtorn, så laver Odensegades Smørrebrød håndmadder og smørrebrød som i de gamle dage. Menukortet rummer klassikere over hele linjen som oksebryst med peberrod, spegepølse eller leverpostej med surt, og så skulle stedet efter sigende ikke være fedtede med pålægget, der ofte er hjemmelavet. Hvis du er af den type, for hvem rugbrødet er det mest kedelige ved smørrebrød, så har Odensegades Smørrebrød også råd for det: En kæmpe delle med lun rødkål, som kan mætte de fleste. Velbekomme.

Det sundere alternativ
Frk. Jørgensen’s Smørrebrød, Tage Hansens Gade 31b kl., 8000 Aarhus C

Det er jo ikke fordi, smørrebrød er decideret usundt. Men nogle af de traditionelle stykker rummer næsten lige så store mængder smør og mayonnaise som resten af pålægget tilsammen. Det forsøger Frk. Jørgensens Smørrebrød at gøre op med ved at lave klassisk smørrebrød med et ofte sundere twist. Stedet bestræber sig på at bruge de sundest mulige råvarer og laver langt det meste fra bunden – for eksempel bruger de ikke biondasalat som mange andre, men derimod spæde spinatblade, som er fyldt med jern. Dog har Frk. Jørgensens Smørrebrød også fokus på, at smørrebrød er en dansk madtradition, og derfor lover de nostalgi i biksen, der ligger i kælderen på Tage Hansens Gade. Vi kan anbefale at prøve Frk. Jørgensens ”vegetar-kollektion”, simpelthen fordi det er noget helt særligt at smage lækkert smørrebrød uden kød. En håndmad koster en 10’er, mens smørrebrød koster 30 kroner per styk – og luksussmørrebrød fås til 35 kroner stykket.

En Kählersk oplevelse
Kähler Smørrebrød, Aarhus Central Food Market, Sankt Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

Du kan finde mange lækkerier af den spiselige slags hos madmarkedet Aarhus Central Food Market i hjertet af byen – blandt andet en sidegren af Kählers Spisesalon, som efter vores mening har et enormt spændende fokus: Kähler Smørrebrød. Og det er altså ikke bare rugbrød med pålæg. Hele sammensætningen af stykket minder om et mindre kunstværk, hvor farver, teksturer og smag spiller formidabelt sammen i et par himmeriges mundfulde. Det er da heller ikke for sjov, at Kählers smørrebrød – både på Central Food Market og i Spisesalonen – er anmelderrost for den innovative tilgang til den danske madtradition. Konceptet er ens i både salon og smørrebrøds-biks, da stykkerne både kan tages med eller nydes på stedet. Det sidste virker særlig oplagt, hvis du alligevel har slået vejen forbi Aarhus Central Food Markets hyggelige lokale. Et styk smørrebrød koster 79 kroner, mens der i boden er tilbud på tre stykker til 200 kroner.

Småt, men godt
Nordbyens Delikatesse, Jordbrovej 5, 8200 Aarhus N

Småt, men godt: Det er lige, hvad det er hos Nordbyens Delikatesse i Aarhus’ nordlige del. Ikke i forhold til portionerne af hverken dagens ret eller smørrebrød, men i forhold til lokalet på Jordbrovej 5, som ikke er særlig stort. “Stort” er til gengæld det ord, som stamkunder og førstegangsbesøgende hæfter på den mad, som Nordbyens kreerer. Smørrebrødet får roser for at være frisklavet og traditionelt med fokus på godt kvalitetspålæg og et øje for den lækre anretning. Særligt stykket med hjemmelavet frikadelle er et hit, og så er priserne lave: De varierer fra 13 til 28 kroner per styk for klassikere som flæskesteg, hamburgerryg eller Dyrlægens Natmad. Så kan det næsten godt betale sig at glemme madpakken derhjemme. Vær dog opmærksom på, at butikken først og fremmest er et frokoststed og derfor allerede lukker klokken 16 på hverdage. Til gengæld er det muligt både af afhente smørrebrød og nyde det på stedet.

En fryd for øjet
Langhoff & Juul, Guldsmedgade 30, 8000 Aarhus C

Godt nok kalder det økologiske spiseri Langhoff & Juul sit smørrebrød for ”håndmadder” på menukortet. Måske er det jysk beskedenhed, for der skal en mere end almindeligt stor næve til at holde de stykker, der kommer ind på tallerkenerne. Og faktisk ville det være voldsomt synd at forsøge at spise med hænderne, for spiseriets håndmadder er decideret smukke. Der er kræset for detaljerne, og lur os, om stykkerne ikke er lavet med en god portion kærlighed. I hvert fald er der hos Langhoff & Juul stor kærlighed til de økologiske råvarer, og det ser du blandt andet i sammensætningerne, hvor der er lagt lige så stor vægt på “pynten” som på det kød, der udgør håndmadden (med undtagelse af det vegetariske stykke, selvfølgelig): En mad som rørt laksesalat bliver i hvert fald ikke dårligere af hverken æble eller sprød kartoffel. Et styk smørrebrød koster 75 kroner, mens der serveres tre stykker for 175 kroner.