6 steder i Aarhus med knasende croissanter

6 steder i Aarhus med knasende croissanter

af -
Foto: Pixabay.

GUIDE: Så let. Så lækker. 27 lags smørberiget dej i den perfekte halvmåneform. Croissant-afhængighed er en ting, og hvis du også er ramt, giver vi dig et bud på seks gode croissanter i Aarhus.

Ingen croissant uden kaffe
La Cabra, Graven 20, 8000 Aarhus C

Måske er denne overskrift lidt misvisende, for begge dele kan i den grad sagtens nydes hver for sig. Men altså: Kaffe og croissant. Hør det lige – som Sussi og Leo går det nu godt hånd i hånd. Særligt på kaffebaren La Cabra, hvor både det våde og tørre er i særklasse. Kaffen kender de fleste, der læser med hos Smag Aarhus engang imellem, og den er eksperimenterende, nyskabende og dampende dejlig. Det sidste kan også siges om croissanten, og hvis du fanger en ved morgentide i biksen ved Graven, er den frisklavet fra stenovnen. Dét gør altså noget for smagsoplevelsen: Croissanten på La Cabra har nemlig en helt særlig skorpe, som vi ikke har smagt lignende andre steder i byen. Er du lidt af en croissant-connaisseur, kan vi derfor kun anbefale dig at slå vejen forbi La Cabra og nyde en anbefalelsesværdig kombination i kaffebarens hyggelige lokaler. Et styk croissant uden dikkedarer koster 28 kroner.

Aarhus-darlingen
Briancon, Åboulevarden 53, 8000 Aarhus C

Den sprøde overflade. Den fyldige dej. Du har fornemmelsen af mere brød end kage, når du sætter tænderne i en Briancon-croissant. Og det er ikke negativt ment, for den er stadig delikat som en croissant skal være, men ikke så sød og luftig – hvilket er helt med vilje. Som medindehaver Karina Trosborg påpeger, er Briancons croissant mere dansker-venlig, fordi den er tungere og mere sprød, og det giver den en anden slags bid. Dét er en rigtig god ting, da aarhusianerne er vilde med den danske model – gang på gang har Briancon vundet prisen for byens bedste croissant hos Smag Aarhus, og også det store udvalg af varianter fremhæves som en fornøjelse. Croissanterne fra Briancon kommer i udgaverne naturel, marcipan, chokolade og – hold nu fast – dobbelt chokolade! Til børnene eller den hule tand laves naturel-croissanten også i en miniudgave. PS. Briancons croissanter kan også købes i kantinen på hovedbiblioteket Dokk1.

For den frankofile
Juliette – Café og Brasserie, Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C

En forårslørdag med solskin i ansigtet, tæppe om benene og duften af friskbrygget kaffe i næsen. Lukker du øjnene og tager en bid af Juliettes croissant samtidig, kunne du lige så vel sidde på en fortovscafe i Paris. For det alene elsker vi Juliette, men at deres croissanter så på samme tid er vanvittigt lækre, gør ikke vores kærlighed mindre. Det er på mange måder en luksus at have ”a little piece of Paris” på Jægergårdsgade, hvor hele menukortet trækker på inspiration fra det franske køkken. Så selvom du ikke når forbi til formiddag og sætter tænderne i en sprød croissant, så kan det fortsat være en autentisk oplevelse for den frankofile. Men gør et forsøg, da restauranten har både hverdagsmorgenmad og weekendbrunch. En smørcroissant – eller den lidt mere syndige fætter pain au chocolat – koster hos Juliette 25 kroner i sig selv. Begge fås desuden som tillæg til weekendbrunchen for 15 kroner.

I bedste bagerånd
Mor Anna, Mejlgade 5, 8000 Aarhus C

Det eneste negative der er at sige om Mor Anna, er, at den kombinerede bager og deli har lukket i weekenden, hvor du ofte er allermest croissant-sulten til formiddagskaffen. Den er nemlig vanedannende, croissanten, hos Mor Anna. Stor på smag og med en god struktur i bidet samtidig med, at den er flot for øjet. Den er mere kageagtig end eksempelvis Briancons udgave, ligesom den er luftig og ikke for sød. Gode træk ved en croissant, der heller ikke koster alverden: 18 kroner. Det er en del mindre end det, mange af Aarhus’ andre gourmet-bagere tager for en croissant af samme størrelse. Vi har dog også hørt mange fugle synge højt og flot om Mor Annas hindbærsnitter: Med andre ord er der mange gode grunde til at svinge vejen forbi den lille butik. Skulle det ske, at du ikke får croissant-lysten stillet i hverdagene, serveres morgenkagen også på Mor Anna-ejernes spisested Café Casablanca på Rosensgade.

Australsk sprødhed
The Lazy Wombat, Ceresbyen 20, 8000 Aarhus C

Den nye dreng i klassen er australsk: Ikke et år gammel, og allerede nu indtager The Lazy Wombat andenpladsen i Smag Aarhus’ afstemning om den bedste croissant i byen. Vi løfter på hatten og giver en stående applaus til både bager og aarhusianernes smagsløg. Udover at lave god mad ud fra et koncept om sunde råvarer og kvalitetstid, så forstår The Lazy Wombat også at skabe en stemning, som gør, at du har lyst til at blive hængende. En plain croissant står til en flad 20’er, og ellers kan du forsøge dig med dagens croissant til 25 kroner. Da kaffe og croissant er som pot og pande, har The Lazy Wombat desuden et i vores øjne fantastisk koncept: Alle kaffer kan bestilles med en side-croissant til 45 kroner i alt. Bum! The Lazy Wombat serverer dog også mange andre retter morgen, middag og aften, så selvom du ikke er til luftige, franske lækkerier om morgenen (eller på alle andre tider af døgnet), så slå alligevel vejen forbi.

Den budgetvenlige
Salling-bageren, Søndergade 27, 8000 Aarhus C

Salling-bageren er ikke helt en Aarhus-klassiker, da forretningen også findes i Aalborg. Men ikke desto mindre er Sallings nyombyggede bager blevet et samlingssted for shoppelystne besøgende og fastboende i Aarhus. Og det forstår vi godt. Udvalget er bredt, og priserne er lidt mere budgetvenlige end nogle af byens andre bud på en croissant. 11,50 kroner står en croissant i Salling til – men den kommer så også kun i udgaven naturel. Det er en på alle måder god croissant, og man må give Sallings bager, at vedkommende har forståelse for balancen mellem sød og let, sprød og fyldig. Bravo! I Salling-bageren kan du desuden få flere varianter af kaffe, så alle forudsætninger for et godt sæt at starte dagen på – eller genstarte den på hen ad eftermiddagen – er til stede. Og det er nu engang meget hyggeligt at nyde den sprøde spise ved barstolene langs de store vinduespartier mod Strøget, mens du kigger på de forbipasserende.

Ann Følbæk
Artiskokker er smukke/Radiser er rå/Figner er søde/Og hindbær ligeså. Jeg er uddannet journalist og pt. i gang med en kandidat i kultur og formidling. Min fritid går med at udforske byens madscene, ligesom jeg også hyppigt tester egne og andres kundskaber i et køkken - mine gymnasiepiger og jeg har nemlig en formidabel madklub, som Michelin-guiden har overset.