Foto: Frederiksgade 42

6 lækre spisesteder med delemad

GUIDE: Stadig flere Aarhus-restauranter byder på delemad, hvor alle ved bordet deler de samme serveringer. Her er 6 spisesteder, hvor det ikke er forbudt at stjæle fra sidemanden.

Eksotisk ved åen
Rømer, Åboulevarden 50, 8000 Aarhus C

I februar åbnede caféen Rømer ved åen i lokalerne, som tidligere husede spisestederne Römer og Grappa Piccolo. Konceptet lyder på delemad med inspiration fra det latinamerikanske køkken, og man kan sætte tænderne i en række småretter fra syrlig ceviche og sprøde tacos til grillet majskolbe og bøf med palmekål. Retterne serveres i små, flotte skåle til priser fra 40 kroner, og vi foreslår at dele en håndfuld af de kolde retter efterfulgt af nogle af de varme. Husk at smage på nogle af de ingredienser, der er mere sjældne i de danske luftlag, for eksempel de grønne padron-pebere, den sydamerikanske kassava-rod og palmemarv, der serveres som henholdsvis dybstegt, friteret og syltet. Caféen har også morgenmad i form af blandt andet klassikeren huevos frito med spejlæg, chorizo og sprød taco, der garanteret er god mod tømmermænd. Bag spisestedet står parret Uffe og Inge Jakobsen, der også ejer caféerne Viggo og Grappa.

Grønt i centrum
Frederiksgade 42, Frederiksgade 42, 8000 Aarhus C

Er selskabet ikke til kød? Så skal I bestille bord på restauranten Frederiksgade 42, der på bæredygtig vis kører et køkken baseret på 80 procent grøntsager og 20 procent kød, fisk og skaldyr. Alle retter serveres på delevenlige fade, og den skiftende menu byder på 7 mindre retter til 328 kroner eller 12 mindre retter til 528 kroner. Størstedelen af råvarerne er økologiske, og lige nu lokker menukortet blandt andet med kinakål med kærnemælk, rødbede med ramsløg og en ret med det kryptiske navn ”Prinsessen på blomkålet”. Trods det erklærede grøntsagsfokus er restauranten med på, at der kan være kødelskere i selskabet, og derfor er det muligt at lægge 98 kroner ekstra for en kødret, der lige nu består af krondyr med græskar og havtorn. Det venlige personale tager sig gerne god tid til at fortælle om de enkelte retter og om dagens vinmenu, der koster fra 248 kroner for tre glas op til 348 kroner for fem glas.

Lokale lækkerier
Sårt, Jægergårdsgade 6, 8000 Aarhus C

Hvis humøret er til delemad i en uformel setting, skal GPS’en indstilles på den kombinerede deli og restaurant Sårt på Jægergårdsgade. Kokkene i det åbne køkken laver alt fra pølser til pasta fra bunden af lokale råvarer, og resten importeres direkte fra blandt andet Italien. På menuen er en stribe skiftende snacks, charcuteri, oste, grønsagsretter og pastaretter, som indtages i det cool lokale præget af en enorm tegning på endevæggen. Prisen er fra 50 til 150 kroner per servering, og hvis appetitten er til mere, kan folkene i køkkenet lave en delevenlig menu til hele bordet for omkring 400 kroner per næse. Sårt har ikke en decideret vinmenu, men tjenerne foreslår gerne et par glas eller tre, der passer til maden. Bag stedet står folk fra den lukkede delikatesseforretning Delien på den anden side af gaden, den anmelderroste Restaurant Hærværk på Frederiks Allé og den økologiske gård Troldgården syd for Aarhus.

Casual cocktails
FF, Åboulevarden 30, 8000 Aarhus C

Den anmelderroste Restaurant Ferdinand ved åen fik forrige år en lillebror i form af det casual spisested FF, der ligger godt gemt i baggården bag ved Ferdinand. På menuen er velsmagende delemad og hippe cocktails, der kan indtages i de stemningsfyldte lokaler med en DJ-pult for enden. Priserne er rimelige, og en menu med 12 serveringer serveret til hele bordet står i 365 kroner per person. Hvis humøret ikke er til at dele med sidemanden, er det også muligt at bestille ala carte. Vi foreslår som minimum at smage den stegte jomfruhummer i tartelet, den åbne ravioli med blåmuslinger og restaurantens udgave af den klassiske hotdog med løgcreme og squash. Glasset bør naturligvis indeholde en af de velmixede cocktails, der matcher de festlige rammer. Hvad for eksempel med en Morning Glory Fizz med whiskey, æggehvide og lime eller en Rhubarb Rush med såkaldt rabarber-infuseret gin, vermouth og rabarberjuice?

Tapas på torvet
Canblau, Klostertorvet 9, 8000 Aarhus C

Spanske tapas er ikke kun brød med skinke og ost. De delevenlige hapsere dækker over mange forskellige anretninger, og tapasrestauranten Canblau på Klostertorvet er det perfekte sted at lade sig friste. Til en spansk aften i delemadens tegn på Klostertorvet foreslår vi at bestille lidt af hvert fra det omfangsrige menukort og nyde hele molevitten ved bordet sammen med en spansk vin fra restaurantens vinkælder. De spicy rejer under navnet gambas al pil-pil og miniburgerne med morkelmayo er et must, og der er ingen vej uden om stedets charcuteri, hvor udvalget starter ved en Iberico Chorizo for 58 kroner og kører op til sortfodsgris lagret i 36 måneder til 218 kroner. En anden mulighed er den faste menu med fire kolde tapas, fire varme tapas, mandler, brød og oliven til 348 kroner per person. Hvis de spanske lækkerier kræver en drink at gå hjem på, ligger restaurantens egen ginbar Bar Plata belejligt lige ved siden af.

Marokkansk i massevis
Rick’s, Frederiks Allé 92, 8000 Aarhus

På den velbesøgte Rick’s på Frederiks Allé er der nordafrikansk stemning for fuld udblæsning. Den hyggeligt indrettede restaurant byder på vellavet, marokkansk mad, hvoraf det meste serveres som delevenlige serveringer. Priserne er overkommelige, og menukortet byder på alt fra klassikere som grøntsagssuppen harrira og cous cous-salat til lammespyd med søde kartofler og filodej med spinat og feta. Her i efterårskulden anbefaler vi at dele en omgang af stedets simreret tagine, der koster omkring 200 kroner afhængig af fyld. De grillede merguez-pølser er også værd at sætte tænderne i, og i glasset kan man bestille mynte-the, hvis det skal være helt autentisk. Vinkortet er dog også ganske fortrinligt, hvis man sætter pris på en god drue til de nordafrikanske lækkerier. Restaurantens navn refererer til Humphrey Bogarts rolle i filmen Casablanca, der er opkaldt efter den marokkanske by af samme navn. Play it, Sam!

“Jeg er mere end tosset med croissanter, og der er efterhånden flere steder i byen, der bager en virkelig god version af den franske fristelse.”

Louise Sejr Højmark, Redaktør