Foto: Castenskiold

GUIDE Livemusik til maden hitter på restaurantscenen i Aarhus. Vi har fundet fem vellydende og velsmagende spisesteder, der serverer lækker livelyd til tryllerierne på tallerkenen.

Vi kender klicheerne. Den amerikanske diner med en stor, lysende jukebox i hjørnet, hvor Elvis’ hits skamspilles til ugenkendelighed eller den italienske 90’er restaurant med Eros Ramazotti fra højttalerne. Musik har i mange år været baggrundslyd på restauranter, men nu er lyden blevet live mange steder på den danske restaurantscene. Vi har fundet fem aarhusianske spisesteder, som satser koncerter til maden. Som en bonus har vi fundet lækre videoklip med fem kunstnere, du kan opleve live til maden i den kommende tid.

Stilfuld jazz og lækker mad
Castenskiold, Åboulevarden 32, 8000 Aarhus C

Castenskiold minder om en stilfuld og forførende newyorker-jazzklub med de røde sofaer og de lange gardiner. Mad- og natklubbens nedtonede stemning er perfekt til en intim og sansefuld jazzkoncert med lækker, flot og velsmagende mad, og med den nylige tilknytning af gastrostjernen Thorsten Schmidt skrues niveauet endnu en tak op. Den 1. maj lægger en anden stjerne, jazzdivaen Caroline Henderson, vejen forbi åen. Hendes karamelbløde stemme og jazzede melodier vil uden tvivl indfange den afslappede natklubstemning, som Castenskiolds passer perfekt til.

Se “Made in Europe” med Caroline Henderson

Mad og musik i baggården
Gastro & Vino, Klostergade 68, Baggården, 8000 Aarhus C

Hos Gastro & Vino i Klostergade afholdes der madlavningskurser og gastrocoaching, men et par gange om året omdannes adressen i baggården også til et sprudlende koncertsted. I den kommende tid fyldes langbordene med veltillavet mad, mens gæster kan spise, hygge og synge med, til koncerter med Sko & Torp 9. maj og Allan Olsen 13. maj. Selv en aften med fokus på samspillet mellem stand-up og mad er på programmet hos det mangfoldige madsted den 29. august, hvor standup-komikeren Mette Frobenius er trækplaster.

Se “Op til Alaska” med Allan Olsen 

Marokkansk mad med klavertoner
Rick’s, Frederiks Allé 92, 8000 Aarhus C

Aarhus’ eneste marokkanske restaurant har taget navnet fra den berømte film Casablanca, og til forskel fra de andre spisesteder på listen har Rick’s livemusik hver uge. Til tonerne fra filmen kan du synke ned i en blød hynde og nyde en autentisk tagine, lette og lækre kemia (marokkansk tapas) og frisk myntete. Hvis det marokkanske køkken frister, og du har genset Casablanca flere gange, end der er ingredienser i en marokkansk lammegryde, så slå et smut forbi Frederiks Allé og lad Sam spille et par nostalgiske melodier til maden. Play it, Sam!

Se klippet med “Play it, Sam” fra Casablanca

Køkkenhelte og soloartister
Hotel Ferdinand, Åboulevarden 28, 8000 Aarhus C
Gennemført restaurant, luksus hotel eller intimt koncertsted? Ferdinand er alle tre dele. Restauranten er mest kendt for sit moderne, europæiske køkken og en stilfuld indretning, men de har også smag for intimkoncerter. Den 18. april spiller den færøske singer-songwriter Teitur en udsolgt koncert, og den 30. maj spiller Bjørnskov, kendt for sangen ”Vi er helte”. Flødeholdige musikalske indslag på den gode måde, og heldigvis gør køkkenet en tilsvarende heroisk indsats i at bringe tunge isbomber, østers og lækre saucer til bordet.

Se “Vi er helte” med Bjørnskov

Dansk popmusik til kaffen
Norsminde Kro, Gl. Krovej 2, 8300 Odder

Efter du har sunget med på et par popsange i bilradioen, er du fremme ved Norsminde Kro syd for Aarhus. Tæt på hav og natur, langt fra det pulserende byliv, har restauranten i mange år budt på smagsoplevelser af høj kvalitet og intime koncerter. Topnavne som Mads Langer, Rasmus Walter og Burhan G har gennem årene fremført deres hits til kaffen, efter gæsterne har fortæret de velsmagende menuer, og i fremtiden byder Norsminde Kro på koncerter med danske navne som Poul Krebs den 30. oktober og Tøsedrengene den 4. december.

Lasse Jakobsen
Skriveglad madnørd. Savler ved tanken om en velrørt tatar med frites. Mest mindeværdige madoplevelse et besøg på Noma i 2011. Sætter stor pris på et vellykket samspil mellem mad og vin og mener det kendetegner den gode restaurant. Uddannet cand.mag. i litteratur og musik.