GUIDE Hvor får du en perfekt påskefrokost med sild og snaps? Naturligvis på en oldschool smørrebrødsrestaurant, og her er 5 af de fineste i Aarhus.
Påsken er lige om hjørnet med påskeøl, sild og snaps, og det er snart tid til den traditionsrige påskefrokost. Men hvor skal du gå hen, hvis du vil tage forskud på glæderne? Du skal da på en klassisk smørrebrødsrestaurant, som Aarhus heldigvis har en perlerække af. Vi giver dig her en guide til midtbyens bedste steder med oldschool smørrebrød, som vor mor lavede det.
Legendarisk perle på havnen
Restaurant Kohalen, Jægergårdsgade 154, 8000 Aarhus C
Den legendariske Restaurant Kohalen ligger på Aarhus Havn over for det gamle slagterhus, hvor restauranten har ligget siden 1907. Igennem stedets hundredårige historie har navnet på facaden skiftet ligeså ofte madstilen, men siden det nuværende forpagterpar Jes og Rita Lausten overtog den i 1998, har niveauet været højt og stabilt. Omgivelserne er ikke de mest charmerende med moderne bygninger på den ene siden og en DLG-silo på den anden, men det opvejes til fulde af den autentiske indretning og stemningen i restauranten. Kohalen byder både på a la carte-retter og anretninger, og til en påskefrokost vil den såkaldte luksusfrokost-anretning være det perfekte valg. Her kan I mæske jer i alt fra sild og røget ål til sprængt oksebryst for 278 kroner pr. næse.
Danske klassikere på hjørnet
Den Lille Kro, Nørre Alle 55, 8000 Aarhus C
Den Lille Kros placering på hjørnet af Nørre Alle og Grønnegade er ikke just hyggelig, men heldigvis lukkes trafikken og gadelarmen ude, når man sidder indenfor med stuk i loftet, hvide duge på bordene og guldrammer på væggene. På frokostmenuen er der både smørrebrød, lune retter og desserter, så en frokost på Nørre Allé kan byde på lidt af det hele. Start for eksempel med en sildetalllerken til 149 kroner, gå videre med et stjerneskud til 149 kroner eller to tarteletter til 98 kroner og slut af med en gammeldags æblekage til 89 kroner. Du kan også vælge den lette løsning i form af kroens påskefrokostanretning til 249 kroner per næse. Den Lille Kro har også et imponerende ølkort med øl fra blandt andre Aarhus Bryghus, Syndikatet og Jakobsen.
Hjemmelavet på havnen
Restaurant Europa, Havnegade 28, 8000 Aarhus C
Ikke langt fra Restaurant Kohalen ligger Restaurant Europa, der har udsigt til de gamle bygninger på havnen, i hvert fald når der ikke er vejarbejde. Stedet, der også kalder sig mad- og vinbar, har serveret smørrebrød siden 2010 og har næsten ikke andet på kortet. Dette kalder på en høj kvalitet, som da også sidder lige i skabet, fordi alt er hjemmelavet. Prøv for eksempel restaurantens sildetatar med dild, løg, kapers og æggeblomme eller roastbeef med bløde løg og spejlæg til henholdsvis 75 og 85 kroner. Til påskefrokosten kan du også gå all ind med stedets pariserbøf på smørristet franskbrød med peberrod, capers, løg, hjemmesyltede rødbeder og to æggeblommer til 145 kroner eller et stjerneskud med dampet og friskstegt rødspættefilet, mayonnaise, rød dressing, caviart og asparges til samme pris.
Tidsmaskinen ved rådhuset
Raadhuus Kafeen, Sønder Alle 3, 8000 Aarhus C
Raadhus Kafeen er en institution i Aarhus med sine træindfattede vinduer og underlige stavemåde på hjørnet ved rådhuset. Den har ligget der siden 1924, men det var faktisk først senere, at gæsterne fik udsigt til Arne Jacobsens rådhus, der først blev færdigt i 1941. Raadhus Kafeen har et af Aarhus’ største udvalg af smørrebrød, der også inkluderer ribbenssteg, kalvelever og dyrlægens natmad. Derudover kan du også sætte tænderne i klassikere som skipperlabskovs med rødbeder og flæskeæggekage. Retterne kan nydes omgivet af et interiør, der som en tidsmaskine sender dig tilbage til Dirch Passer-film og is til en femøre. Til din påskefrokost skal I have en af deres anretninger, eksempelvis luksusanretningen med sild, rejer, røget laks og engelsk bøf til 269 kroner pr. kuvert.
Eget snapsekort ved teatret
Teater Bodega, Skolegade 7, 8000 Aarhus C
Teater Bodega har siden 1908 ligget i bygningerne lige over for Aarhus Teater, og navnet er ikke for sjov. Væggene i den som regel fyldte bodega er tætpakkede med billeder af skuespillere, plakater og andet memorabilia fra teatrets historie, som er med til at give stedet sin helt egen stemning. Der er både et menukort og et separat snapsekort, så det er det oplagte sted til at fylde de små glas. Frokostmenuen byder på alt fra smørrebrød, tatar og håndpillede rejer til større retter som wienerschnitzel og biksemad. Hvis I vil gøre jeres frokost lidt mere overskuelig, kan I vælge en af stedet frokostanretninger, som blandt andet består af sild, rødspættefilet og gammel ost. Hvis ikke I da vælger at lave den dyre med en luksusanretning til 285 kroner pr. kuvert.