Foto: Vaca

GUIDE Nye spisesteder, caféer og takeaways popper op på stribe i Aarhus, men hvor skal du gå hen? Vi giver dig her en guide til 5 newcomers, som du bare skal prøve.

Der er gang i restaurationsmiljøet i Aarhus, som næsten hver måned byder på åbning af nye restauranter, caféer eller takeawaysteder. Dertil kommer de steder, der flytter til større lokaler eller udvider med nye filialer, som vi har set det med eksempelvis Sota Sushi Bar eller Sushimania. Vi har scannet forårets åbninger og giver dig her vores bud på 5 steder, du skal tjekke ud.

Mexikansk fingerfood i Mejlgade
Vaca, Mejlgade 17, 8000 Aarhus C

Lige før årsskiftet åbnede den mexikanske takeaway Chido i Mejlgade, og i april fulgte den erfarne fusionskok Morten Hansson trop med den delikate takeaway Vaca længere inde af gaden i lokalerne, hvor Rub & Stub tidligere havde adresse. Menuen står på mexikansk fingerfood, hvilket dækker over superlækre tacos, burritos, salsaer og tortillachips lavet fra bunden med friske råvarer. Retterne serveres i adskilte bakker, så du selv kan bygge din taco, uanset om du spiser ved bænkene i det lille lokale eller tager de mexikanske lækkerier med hjem til spisebordet. Priserne lyder på bare 20 kroner for en starter og 45 kroner for en hovedret, så der er ingen undskyldning for ikke at prøve hele menukortet. Hvis du er tørstig, byder Vaca også på hjemmelavede tequila og drinks, der garanteret giver eksotiske sommerfornemmelser. Bonusinfo: Morten Hansson har i mange år været ejer af Karma Sushi, der blandt andet har filialer i Aarhus.

Delikat delemad i Frederiksgade
Frederiksgade 42, Frederiksgade 42, 8000 Aarhus C

”En femstjernet oplevelse, der kan anbefales.” Sådan skrev Jyllands-Postens Lotte Jahnsen i en anmeldelse af spisestedet Frederiksgade 42, der åbnede i starten af året midt i gågaden af samme navn. Konceptet lyder på delemad med fokus på det grønne køkken, og bagmanden er Christian Bøjlund, der er tidligere medejer af cocktailrestauranten St. Pauls Apothek på Jægergårdsgade. Maden serveres i små skåle, som du deler med resten af bordet, og det er med til at skabe en uformel stemming, som understreges af den New Yorker-agtige indretning og en betjening i øjenhøjde. Selvom spisestedet markedsfører sig på at servere 80 procent grønsager og 20 procent kød, behøver kødelskere i øvrigt ikke være nervøse – der er altid en kødret på kortet, og den smagte fremragende, sidst vi var der! Bonusinfo: Du går ikke tørstig fra bordet, for Frederiksgade 42 samarbejder med flere lokale vinhandlere om at tilbyde såkaldte allemandsvine.

Spanske hapsere ved Voxhall
Pica Pica, Vester Allé 15, 8000 Aarhus C

Pica pica er catalansk udtryk for små hapsere, og det er netop, hvad der står på menuen på vinbodegaen Pica Pica, som åbnede i april på Vester Allé. I de hyggelige lokaler bag ved spillestedet Voxhall lå tidligere rawfood-caféen Rå Bar, men nu lokker stedet med spanske lækkerier, som du kan nyde indenfor i de nyrenoverede lokaler eller udenfor på pallemøblerne med fødderne dinglende i åen. Størstedelen af vinene på Pica Pica kommer fra Spanien, og sulten kan klares med hjemmebagt brød, oste, pølser, skinke, tapenader og oliven. Og alle kan vel at mærke være med: Priserne starter ved blot 50 kroner for et glas vin, mens en tapastallerken kan erhverves for 145 kroner. Bonusinfo: Bagmændene er den tidligere bestyrer på Drudenfuss Malthe Bøgh, som ejer stedet sammen med Christian Castenskiold og Mads Poulsen, der også driver caféen Spiselauget på Godsbanen.

Marokkansk stemning på Nørregade
Mogador, Nørregade 34, 8000 Aarhus C

Byens marokkanske frontløber har i mange år været Restaurant Rick’s på Frederiks Allé, men veteranen har fået kamp til stregen af Mogador, som netop er åbnet ved siden af Løves Bog- og Vincafé på Nørregade. Stedet kalder sig en tesalon, men tilbyder også varme retter, salater og desserter med inspiration fra det marokkanske køkken. For eksempel kan du give den gas med en oksekødstagine med skovkvæg fra Mols, blommer og mandler for 145 kroner eller en spicy harira-suppe med tomat, linser, dadler, selleri og koriander for rørende 45 kroner. Den søde tand kan stilles med marokkansk patisserie eller en Dessert Mogador med appelsin, honning og kanel, og tørsten kan du stille på autentisk vis med myntete eller den særlige gule te, som er en mellemting mellem grøn og hvid te. Bonusinfo: Bag det nye spisested står belgiske Mohammed Simouri, som har arbejdet i Belgien, Luxemborg og Marokko.

Cocktails og østers på havnen
La Plage Deux, Strandvejen 2, 8000 Aarhus C

Er du det mindste frankofil, er der ingen vej uden om den kombinerede cocktail-, champagne- og østersbar Le Plage deux, der åbnede tidligere i juni for enden af Jægergårdsgade ned mod havnen. Bag stedet står den tidligere restaurantchef på Klassisk Fisk Sascha Stenfath, der efter eget udsagn vil skabe et hyggeligt sted med jazz i højtaleren, smil i luften og en positiv stemning, hvor man komme efter en god middag og tale sammen over en god cocktail eller et glas champagne, mens man nyder en østers eller to. På menukortet er også oksetatar, røget østersølaks, charcuteri og franske oste, og på drinkssiden kan du vælge alt fra champagne til klassiske cocktails som Old Fashion, Dry Martini, Whisky Sour og frugtige daiquiris. Kort sagt: Du er nødt til at kigge forbi de nyrenoverede lokaler, der i øvrigt tidligere husede bodegaen Strandborg. Bonusinfo: Hver lørdag serverer Sascha & Co. brunch – med østers og champagne, naturligvis.

Mikkel T. Krogh
Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Journalist og cand.mag.