Foto: Restaurant Veto

5 nye restauranter du skal prøve

GUIDE De nye restauranter er poppet op på stribe i Aarhus de seneste måneder, så hvor skal du gå hen? Her er 5 newcomers, du skal tjekke ud.

Sidste efterår bød på åbning af en række spændende restauranter som Hærværk, Møf og Gastromé, som efterfølgende har høstet både gode anmeldelser og en Michelinstjerne for Gastromés vedkommende. Trenden er fortsat i år, hvor de kolde efterårsmåneder har budt på åbning af en række nye spisesteder i den østjyske hovedstad. Her er vores bud på 5 nye restauranter, du skal tjekke ud for at være med på beatet.

Gastronomisk stjernehold i baggården
Restaurant Domestic, Mejlgade 35B, 8000 Aarhus C

Åbningen af Domestic i Mejlgade i oktober var en efterårets mest ventede restaurantåbninger på grund af det gastronomiske stjernehold, der står i spidsen for den ambitiøse restaurant. Kvartetten Ditte Susgaard, Christian Neve, Christoffer Norton og Morten Frølich Rastad har i alt 32 års erfaring fra toprestauranter som Nordisk Spisehus, Molskroen, Castenskiold og Fru Larsen, og de har store ambitioner for deres fælles satsning. Meget tidstypisk er der ingen hvide duge eller højtidelig stemning på restauranten, men derimod et stålsat fokus på at lave såkaldt ærlig mad fra bunden af økologiske råvarer fra lokale producenter. Selv smør, creme fraiche, frugtsaft og syltede produkter laves fra bunden i de rustikke baggårdslokaler, der tidligere rummede Sans med Früd og Svineriet. Prismæssigt skal du lægge 450 kroner for 4 retter med snacks og 900 kroner for 8 retter med snacks, hvis du vil prøve stjerneholdets talenter.

Lokale lækkerier på Jærgergårdsgade
Sårt, Jægergårdsgade 6, 8000 Aarhus C

Jægergårdsgade 6 husede tidligere restaurant Veto, men først på året lukkede restauranten. I stedet har den kombinerede deli og restaurant Sårt slået dørene op for aarhusianerne. I delien fås blandt andet charcuterie udviklet i samarbejde med Troldgården samt lækre parmaskinker importeret fra Italien. Du kan også få et kødbræt med hjem for 150 kroner, hvilket inkluderer velbagt brød og dip. Husreglen hos Sårt er simpel: “Rare mennesker, gode råvarer og lækker vin”, hvilket er noget som de fleste kan forholde sig til. I restauranten kan du få hjemmelavet italiensk pasta til 150 kroner, en varm grøntsagsret til 100 kroner eller frisk fisk eller kød til dagspris. Sårt arbejder i øvrigt tæt sammen med de friske fyre fra Restaurant Hærværk lige om hjørnet.

Italiensk på menuen ved banegården
Restaurant Gäst, Banegårdspladsen 14, 8000 Aarhus C

Indrømmet, placeringen på Banegårdspladsen er ikke charmerende. Men ambitionerne på tallerkenerne fejler ikke noget på byens nye italiener Gäst, der også fungerer som hotelrestaurant på Best Western The Mayor Hotel. Bag gryderne står køkkenchef David Fischer, der også ejer det velrenommerede pastaværtshus Hos Fischer i København og tidligere har arbejdet på Roms eneste trestjernede Michelin-restaurant La Pergola. Restaurant Gäst byder på både frokost- og aftenservering, og du sammensætter selv din menu ud fra kortets forskellige antipasti, pastaretter og hovedretter. Menuen står i rimelige 325 kroner for 3 retter og 400 kroner for 4 retter, og den varieres løbende med afsæt i årstidens råvarer, der i størst mulig omfang er økologiske. En fin detalje er i øvrigt, at brødet bages af husets egen bager.

Delemad og lokale råvarer på 8. etage
Aros Food Hall, Aros Allé 2, 8000 Aarhus C

Skulle det være en lækker frokost i 8. etages højde? På kunstmuseet Aros’ nye frokostrestaurant Aros Food Hall kan du få stillet sulten, samtidig med at du nyder den sublime udsigt over byens tage. Den nye Food Hall erstatter museets tidligere Restaurant Art og kører et koncept baseret på lokale råvarer, trendy delemad og social dining ved langborde. Restauranten har tilmed egen urtehave på taget af museet og eget bistade med bier, som sikrer leverancen af en kraftig mørk honning takket være byens lindetræer. Priserne er med 180 kroner for tre små retter og 230 kroner for fem små retter ikke urimelige, og du indtager maden i en veldesignet setting med urtehylder på væggene, modningsskab til kød og en stjernehimmel under loftet. Frokostrestauranten har åbent tirsdag-søndag kl. 10.30-15, og onsdag-torsdag er der åbent om aftenen indtil kl. 21. Eneste ulempe er, at du skal købe billet til museet for at spise på restauranten.

Fusionsrestaurant ved havnen
Früd No16, Europaplads 16, 8000 Aarhus C

Konceptrestauranter med fast pris for hele pakken og fast starttidspunkt kender vi fra Kähler Villa Dining og Det Glade Vanvid, og i oktober fik aarhusianerne endnu en af slagsen med Früd No16. Den nye restaurant ligger på Europaplads ved Aarhus Havn og er en fusion af Sechzehn på samme adresse og søsterrestauranten Sans med Früd, som havde til huse i lokalerne i Mejlgade, hvor Restaurant Domestic er flyttet ind. Früd No16 kører med skiftende temaer hver anden måned, og det aktuelle tema fører gæsterne til Italien, mens et kommende tema sætter fokus på 1980’erne. Bag gryderne står østrigske køkkenchef Milos Nikolic fra Sans med Früd og den engelske Mike Everingham, der tidligere har arbejdet på Restaurant Folliage i London og Hotel Opus i Horsens. Spisningen starter kl. 18.30, og du skal lægge 595 kroner for 9 serveringer, vinbuffet, saft, isvand, kaffe og sødt. Hvis du vil give den gas med en cocktailmenu, koster det 100 kroner ekstra.