GUIDE Hvad klæder solen bedre end en gang crispy fish ´n´ chips med en kold øl on the side? Her er vores bud på de 5 sprødeste fisk med fritter i Aarhus lige nu.

Den klassiske fish ‘n’ chips er gået fra at være en tarvelig fritureomgang til at være det nye sort inden for frokostretter, og i Aarhus er vi også kommet godt med. Den engelske middelklasseret, der kan dateres tilbage til det 19. århundrede, fås mange steder i Aarhus, men hvor finder du de sprødeste fish ‘n’ chips? Hvor er fisken perfekt, tatarsaucen lige i øjet og fritterne lige i skabet? Her er vores bud på 5 forrygende fisk med fritter lige nu.

Den gourmetagtige
Nordisk Spisehus, M.P. Bruuns Gade 31, 8000 Aarhus C

Nordisk Spisehus med køkkenchef Jacob Freitag ved roret er blandt de bedste restauranter i Aarhus og vandt velfortjent prisen for Bedste Frokostrestaurant i Den Danske Spiseguide sidste år. I de senere år har stedet især været kendt for sit aftenkoncept, hvor kokkene fortolker retter fra Michelin-restauranter i hele verden, men du kan også nyde en frokost i de funky indrettede lokaler, hvor en af retterne er fish ‘n’ chips. Naturligvis i en nyfortolket version med en smuk servering (se foto ovenfor), hvor fisk og fritter serveres Nordic style med syltet agurk og kapers. Retten koster blot 79 kroner, men så hører det også med til historien, at du med fordel kan tage et par af de andre frokostretter fra kortet med, hvis du vil være mæt. Lige nu er aftentemaet i øvrigt et Nice-Paris tema med inspiration fra den franske Michelinrestaurant La Chévre d’Or ved Rivieraen.

Den SU-venlige
OliNico, Mejlgade 35, 8000 Aarhus C

Den kombinerede restaurant og takeaway OliNico har siden 2010 serveret lækkerier med inspiration fra det rustikke franske landkøkken til SU-venlige priser, der har gjort stedet populært blandt ikke mindst unge og studerende i Aarhus. Alle retter er lavet fra bunden af friske råvarer, og bistroen har naturligvis også fish ’n’ chips som en fast del af menukortet til den nette sum af 60 kroner. Fisken er en paneret sejfilet, fritterne er hjemmelavede, og du får meget for pengene, hvad enten du spiser indenfor i det fyldte lokale eller på fortovet foran restauranten, hvor de travle tjenere i godt vejr dækker op med borde og stole. Mejlgade er bicycle only, så du slipper for bilos til maden, selvom du nyder fisk og fritter få centimeter fra vejbanen. Hvis du har appetit til mere, anbefaler vi at prøve bistroens merquezpølser med harissa, kaninlår med salat eller vores all time favorite, moules frites.

Den hyggelige
Café Drudenfuss, Graven 30, 8000 Aarhus C

I det hyggelige lokale med baren placeret i midten har Café Drudenfuss gennem de sidste 25 år langet vellavet brasseriemad over disken til aarhusianerne, der tiltrækkes af caféens charme og stemning. På menukortet har ‘Druden’ en af byens absolut bedste udgaver af den engelske klassiker, hvor fisken er vendt i øldej og serveret med sprøde fritter, som du oplagt kan nyde sammen med en af caféens mange specialøl. Prisen er ikke urimelig med 105 kroner for en servering, der ”simpelthen er så lækker og frisk”, som en bruger skriver på anmeldelsesportalen Tripadvisor. Dertil kommer, at caféen med en beliggenhed i Latinerkvarteret, Aarhus’ svar på Paris, er en fantastisk setting, uanset om du dypper fritterne i tatarsaucen udenfor på det solbeskinnede hjørne eller indenfor i de afslappede lokaler, der er indrettet i berlinsk caféstil.

Den bæredygtige
Cafe Kaffegal, Nørregade 40, 8000 Aarhus C

Godt gemt væk fra midtbyens mange caféer ligger den økologiske og socialøkonomiske Café Kaffegal, hvor du får fish ’n’ chips med god samvittighed. Fisken er en bæredygtigt fanget lyssej, fritterne er økologiske, og med til retten hører salat og tatarsauce lavet på hundrede procent økologiske råvarer. Prisen for hele herligheden er 119 kroner, men dealsites som SpotDeal og SweetDeal tilbyder jævnligt rabat på caféens fisk og fritter. Caféens motto er i øvrigt “Go’ kaffe & Go’ mad – med Go’ samvittighed”, og der er ansat psykisk sårbare bag disken for at skabe et bedre samfund for de trængende, ligesom et eventuelt overskud går til diverse sociale missioner. I 2014 blev Café Kaffegal kåret af webportalen Børn i Byen som byens bedste børnevenlige spisested, så hvis ungerne er til fish ’n’ chips, skal du endelig slæbe dem med.

Den udenbys
SalonSalon, Åstrup Strandvej 68A, 8541 Skødstrup

Hvad med en gang fish ’n’ chips serveret med havudsigt til lyden af en frisk brise, der slår mod skibsmasterne? Midt i naturskønne og maritime omgivelser på Kaløvig Lystbådehavn ligger restaurant SalonSalon, der tidligere lå på Vestergade i lokalerne, som nu huser madbodegaen Vesterlauget. Restauranten serverer en fortrinlig herreudgave af den engelske klassiker, hvor fiskestykkerne er lige så store som mængden af sprøde pommes frites. Råvarerne er lokale, og stemningen i de nyrenoverede lokaler ganske afslappet. Du kan nå SalonSalon på 15 minutter i bil fra Aarhus C, men hvis du er en action man eller ditto woman med egen båd, kan du også sejle derud og lægge til lige ved restauranten. SalonSalon arrangerer i øvrigt engang imellem “Speedbåd og middag”, hvor bådturen til og fra Aarhus Havn indgår i prisen.