Foto: La Cabra Bakery

13 steder, du kan få varme hveder i Aarhus

Store bededag er lige om hjørnet – og det betyder selvfølgelig, at det er tid til varme hveder. Vi har fundet 13 steder i byen, hvor du kan købe en formidabel variant af den bløde, hvide bolle.

Geder og hveder

La Cabra, Graven 20 og Banegårdspladsen 1, 8000 Aarhus C

La Cabra Bakery, Borggade 4F, 8000 Aarhus C

Hos kaffebar og -risteri La Cabra er det ikke blot kaffen, der er af den rigtig gode slags. Også stedets bagværk er et besøg værd, og La Cabras hveder er helt sikkert ingen undtagelse: De er lavet på surdej, er koldhævede og tilsat friskkværnet kardemomme. Halleluja! Du får en enkelt for 15 kroner eller fire for 50.

Brød’re i Malling

Brød’rene Juul, Bredgade 62, 8340 Malling

Er Malling dit hood – eller kommer du forbi, når du er på farten – så læg vejen forbi Brød’rene Juul, der i slutningen af april kunne fejre 1-års fødselsdag. Her får du hveder bagt på Samsø øko-mel, og kardemommen, ja, den er friskkværnet! Ifølge Brød’rene selv resulterer det i svampede, parfumerede hveder. Mmh. Du får seks styk for 60 kroner. Psst: Brød’rene Juul var nomineret til Byens Bedste Brød 2021.

Viborgvejs hveder

Brød & Kaffe, Viborgvej 21, 8000 Aarhus C

Det er kun en måneds tid siden, at Brød & Kaffe slog dørene op til “et uformelt og fredfyldt lille åndehul” i området omkring det gamle amtssygehus – og her kan du, naturligvis, også hente årets varme hveder. De er – som resten af butikkens bagværk – 100 procent øko: bagt på surdej, sprængfyldt med dansk øko-smør og friskkværnet kardemomme samt fermenteret i 20 timer ved 10 grader inden bagning. Uhm. Du får fire for 48 kroner eller en enkelt for en flad tyver.

Læs også: Ja tak: Bager ved åen i Aarhus har skabt en Aarhus-croissant

Bertas boller

berta. ved siden A, Frederiks Allé 105, st.th, 8000 Aarhus C

Bageri, deli og take away: berta. ved siden A, der åbnede på Frederiks Allé i januar, kan lidt af det hele – naturligvis også bage dejlige hveder. Her er de lavet med surdej, mel fra Trige Vestermølle, råmælk fra Jersey-køer på Kannegård samt stedets egen smør fra Jernved Mejeri. Og nå ja: Til hvederne kan du købe selvsamme smør, pisket med havsalt. Halli-hallå, det lyder godt! 1 for 15, 5 for 50 – og skal du ha’ flere, koster de en flad 10’er stykket derefter.

Hos Mor i Mejlgade

Mor Anna, Mejlgade 5, 8000 Aarhus C

Send en kærlig tanke til en mor, du holder af, og smut forbi Mor Anna i Mejlgade efter årets hvedehøst. Hos Casablanca-familiens egen bager får du, som Mor Anna selv skriver, “skønne hvedeknopper med dejlig smag af kardemomme.” Simpelt og godt! Hvederne koster en 10’er stykker, mens du får fire for 35.

Smørbagt ved åen

Briançon, Åboulevarden 53, 8000 Aarhus C

Gør Store bededag til noget særligt med de smørbagte (og det er 100 procent smør!) hveder fra åens bagerdarling, Briançon. Her får du seks skønne stykker for 55 kroner – og kan du kun spise én (men hvem kan kun det?!), koster det 12 kroner.

Læs også: Cake Fairy: Sandra skaber kunst i sit køkken i Risskov

Aarhus-klassiker med kardemomme

SchweizerBageriet, M.P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus C

Læg vejen forbi byens ældste bageri (dørene blev åbnet første gang i 1898!), og bed om en omgang herlige hvedeknopper til helligdagen. Hos SchweizerBageriet er det bløde bagværk bagt med groft kardemomme og til en særdeles god pris: En enkelt for ni kroner, seks stykker for 45. Bum.

Surdej og citronskal

Jumbo Bakery & Eatery, Mindet 4 og Ankersgade 12, 8000 Aarhus C

Der er ofte rift om sæsonbagværket hos Jumbo (så du køen til fastelavnsbollerne!?), og lur os, om ikke også årets hveder er i høj kurs hos bageriet. De er bagt på surdej og indeholder friskkværnet kardemomme og citronskal: klassisk med et twist – til 15 kroner stykket. Psst: Hvederne kan forudbestilles på Jumbos webshop.

Emmas variant

Hamanns, Emma 1990, Gammel Munkegade 5, 8000 Aarhus C

“Jeg elsker elsker elsker varme hveder” skriver Emma Hamann, der er kvinden bag den altid spændende Hamanns, Emma 1990, på Instagram – og derfor kan du naturligvis få hveder på Gammel Munkegade på torsdag. De står til 15 kroner stykket eller fire for en 50’er, og så får du tilmed en hjemmerørt smør med kamilleblomst til. Sådan!

MIBededags-hveder

MIBbageri, Skanderborgvej 18-24, 8000 Aarhus C og Vindrosen 37, st., 8240 Risskov

Sving forbi et af byens MIB-bagerier, og snup en pose friskbagte hveder med hjem. Herlighederne er efter traditionel opskrift med kardemomme og rigtig smør – ja tak! – og du får fem med dig i posen for 59 kroner. Er hveden blot til at snacke på vejen, får du en enkelt for 15.

Læs også: Patisseriet Gotfred satser på smukke kager med komplekse smage

BreadHead-bagværk

DavidBreadHead, J.M. Mørks Gade 7, 8000 Aarhus C

Der er naturligvis også hveder på hylderne hos DavidBreadHead Baking Studio: Masser af smør og kardemomme, håndrullet og “ja, det er egentlig bare en god hvede – ikke så meget fint pjat,” skriver DavidBreadHead selv. Dét er da til at forstå! Du får én hvede for 15 kroner og fire for en 50’er.

Klassisk og krydret

und Butter, Odensegade 35, 8000 Aarhus C

Smør skal der til! – ja, det siger næsten sig selv, når vi taler om hveder fra und Butter på Odensegade. Ifølge bageriet kører de “den ind helt klassisk med dejlige krydderier” samt kærnemælk fra egen smørproduktion. Og så anbefales det at nyde hvederne – der koster 15 kroner stykket – med und Butters hjemmelavede smør. Of course!

Hveder uden hvede

For Emma, Vestergade 15, 8000 Aarhus C

Selvom du ikke tåler eller spiser gluten, skal du da ikke snydes for en go’ hvede: Stik forbi den gluten- og laktosefrie For Emma på Vestergade, der byder på bløde, luftige glutenfri, veganske hveder (uden hvede!). Indehaver Helle skriver, at hvederne både kan spises friske og ristede – og at de stadig er supergode efter en omgang frys. Perfekt! Seks hveder uden hvede står til 50 kroner.
Det søde to go

Se alle