Foto: Kählers Spisesalon

GUIDE Pulserende Frederiksbjerg er spækket med lækre tilbud, når det handler om mad og vin. Har du aldrig givet den gastronomisk gas i bydelen, er her vores bud på 11 hotspots for foodies.

Har du ikke allerede udforsket de mange gastronomiske muligheder på det livlige Frederiksbjerg, kan du roligt komme i gang. Bydelen emmer af gode restauranter, lækre kaffebarer og spitze specialbutikker, som du kan spise dig igennem. Vi har taget Tour De Frederiksbjerg og guider dig her til velsmagende byvandring gennem det hippe kvarter syd for banegården.

Charmerende kaffebar
Bülows Kaffebar, Jægergårdsgade 80, 8000 Aarhus C

Trænger du til et hyggeligt afbræk fra den travle hverdag, er Bülows Kaffebar på hjørnet af Jægergårdsgade og Bülowsgade den perfekte oase at nyde en rygende varm kop kaffe i fred og ro. Det lille, charmerende sted serverer kvalitetskaffe, så englene synger, og bønnernes oprindelsesland varierer løbende for at sikre en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Hvis kaffe ikke lige er din kop te, byder Bülows også på te og chai latte, ligesom der er et fint udvalg af brød og søde sager, hvis appetitten skulle være til det. Bag disken står ni såkaldte kaffesøstre, og skulle du have en favorit, kan du altid tjekke folkenes arbejdsplan på deres hjemmeside. Nice move!

Kvalitet og livsnyderi hos delien
Deli’en, Jægergårdsgade 7, 8000 Aarhus C

Med lækre oste i stakkevis, hylder fyldt med vin og et væld af pølser hængende fra loftet er Delien på Jægergårdsgade det perfekte sted for livsnydere med forkærlighed for franske lækkerier. Størstedelen af lækkerierne importerer ejerne selv fra Frankrig, og du kan med fordel forsøge dig med en af tapasanretningerne, der kommer fint rundt i landskabet og serveres på rå skiferplader til 95 og 140 kroner alt efter størrelse. Er lysten ikke til sydfranske hapsere, bør du snuppe en af deliens hjemmelavede simreretter, der er lavet fra bunden med inspiration fra det franske bistrokøkken. Du varmer selv retterne derhjemme, og vi anbefaler som minimum at prøve Boeuf Bourguignon og svinekæber i marsala, begge serveret med mos. Delidrengenes sandwiches med overdådigt indhold af alt fra trøffelolie til islandsk vildlaks og fåreost er også must-eat. Yummi!

Spanske tapas i uformelle rammer
Forlæns & Baglæns, Jægergårdsgade 23, 8000 Aarhus C

Tapasbaren Forlæns & Baglæns har nogle år på bagen, men holder stadig ved med sine spanskinspirerede tapasretter, der serveres til gode priser i de uformelle lokaler med rustikke møbler og en stor menutavle på væggen. En ret koster fra 52 til 146 kroner, og vi anbefaler at købe 2-3 retter per person og eventuelt dele, så I kommer godt rundt i menukortet. Menuen står på alt fra calamares, grillet kulmule og hvidvinsdampede blåmuslinger til klassiske Patatas Bravas med aioli, perlebygotto eller stegt manchego med akaciehonning. Ay ay ay! Går du all in, kan du få en menu med en before dinner-cocktail, tre valgfrie tapas, to glas vin og en after dinner cocktail til en favorabel pris på 475 kroner. Forlæns & Baglæns er et perfekt sted at tilbringe en hyggelig sommeraften i solnedgangen, så prøv at få et bord ud mod Jægergårdsgade.

Spisesalon med smuk keramik
Kähler Spisesalon, M.P. Bruuns Gade 33, 8000 Aarhus C

Hos Kähler Spisesalon er maden lige så lækker som indretningen. Ejer Frantz Longi står nemlig også bag keramikbrandet Kähler, og derfor er du omgivet af keramik, hvis du vil indtage et måltid på spisestedet på Frederiksbjerg. Og tro os, det vil du! Inspirationen til indretningen kommer angiveligt fra tidligere tiders parisersaloner, der var samlingsstedet for kunstinteresserede, og på keramiktallerknerne kan du opleve pariserstemningen på egen krop i form af både morgenmad, brunch, frokost, eftermiddagskaffe og aftensmad. Folkene i det åbne køkken er lige skarpe, uanset om de tilbereder delikate smørrebrødsanretninger, elegante kager til kaffen eller den velsmagende aftensmenu, der varierer efter sæsonens råvarer. Tre retter fås for rørende 279 kroner, så du har også råd til også at nappe en vinmenu med tre glas for 195 kroner. Enkel, veltillavet mad for gode penge.

Stemningsfyldt torv sprudler af lækkerier
Ingerslev Torv, Ingerslev Boulevard, 8000 Aarhus C (onsdag og søndag)

Har du endnu ikke besøgte Ingerslev Torv, når det hver onsdag og lørdag fyldes med boder, er det på tide! Markedet på det lange torv sprudler af lækkerier, uanset om du er til lækker fisk, frisk frugt, sprøde grøntsager, velsmagende ost, forfriskende is, velhængt kød eller friskbagt brød. Blandt markedets must-eats er kanelsneglene fra bagervognen, de varme fiskedeller med remo fra en af de to fiskevogne, lammekødet fra lammeboden, grøntsagerne fra Samsø-boden og den hjemmepressede æblejuice fra Ryderne, der også laver nogle vanvittigt lækre oksepølser. Der er næsten altid et endnu et velsmagende tilbud i den næste bod, så husk at hæve godt med kontanter hjemmefra. Er du klar til at nyde et par timer fyldt med fristelser og guf for sanserne?

Fransk brasserie med finesse
Juliette, Jægergårdsgade 54, 8000 Aarhus C

Midt på Jægergårdsgade finder du det lille brasserie Juliette, som efter eget udsagn serverer fransk comfort food blandet med internationale og etniske inspirationer. Stemningen er afslappet og hyggelig på det hjemligt indrettede spisested, der udover en fortrinlig brunch byder på bistroklassikere som croque monsieur, confit de canard-salat, steak frites og crème brulée samt ugens såkaldte tavleretter, der med blot 200 kroner for to retter 280 kroner for tre retter også vækker glæde hos bankrådgiveren. Mere internationalt orienteret er den fantastiske Teriyaki-burger, som med saftig bøf, smagfuld manchegoost, lækre svampe, syltede rødløg og sprød serrano er en favorit hos mange aarhusianere. Juliette ejes i øvrigt af den halvt fransk-tahitiske, halvt danske Juliette Itchner, der er vokset op i Svendborg, no less. Bon appetit!

Feel good-stemning på bistroen
Klassisk 65, Jægergårdsgade 65, 8000 Aarhus C

På bistroen Klassisk 65 er hyggen og den gode mad i centrum. Med ejer Søren Andreasen ved roret får du god stemning, delikat mad og personlig service på stedet, der tiltrækker alt fra studerende på date til kendisser fra Aarhus Teater. Menukortet består primært af klassiske franske retter, der fås a la carte til SU-venlige priser, og masser af lækre vine, som er placeret på reoler rundt om i restauranten. Snup for eksempel escargots i form af snegle med hvidløg og persille eller en terrine af foie gras til forret, bistroens berømte flamberede peberbøf eller tatar med salat og fritter til hovedret og en creme bruleé eller crêpes suzette til dessert. Voila! Som en fancy detalje flamberes både peberbøf og crepe suzette ved bordet, hvilket altid sætter liv i stemningen. Klassisk 65 vandt i foråret prisen for årets feel good-oplevelse i spiseguiden White Guide.

Nytænkende gourmetrestaurant
Nordisk Spisehus, M.P. Bruuns Gade 31

”Idérig, velsmagende og godt sammensat med en servering, der var nærværende, kompetent og begavet”, skrev Jyllands-Posten i en nylig anmeldelse af Frederiksbjergs gastronomiske spydspids Nordisk Spisehus, og avisen står ikke alene. De gode anmeldelser har stået i kø, siden restauranten åbnede for år tilbage, og stedet er et must, hvis du vil spise dig igennem bydelen. Trods ”nordisk” i navnet har restauranten de seneste år kørt et aftenkoncept, hvor retter fra Michelin-restauranter verden over fortolkes – eller kopieres, om man vil – af køkkenchef Jacob Freitag og hans crew, og de enkelte serveringer sidder lige i skabet med høj præcision. Dertil kommer, at indretningen er lige så behagelig, som servicen er professionel. Alt afhængig af sult og økonomisk formåen kan du investere i en 3, 5 eller 8 retters menu, som fås til henholdsvis 499, 699 eller 899 kroner. Temaet er lige nu et Nice-Paris-tema med inspiration fra Michelinrestauranten La Chévre d’Or ved Rivieraen.

Spis japansk til du revner
Saichi, Jægergårdsgade 81, 8000 Aarhus C

Er du tosset med sushi, er den japanske restaurant Saichi på Jægergårdsgade ikke til at komme udenom. Restauranten ligger i den hedengangne gourmetrestaurant Malling & Schmidts gamle lokaler, hvis enkle, nordiske indretning skaber en perfekt ramme om de delikate serveringer. Fisken er friskhentet fra havnen, betjeningen er venlig, og makirullerne er helt i top. Vi anbefaler at prøve Saichis all you can eat-tilbud, hvor du for 218 kroner mandag til torsdag eller 238 kroner fredag til søndag kan spise sushi, til du revner. Du krydser blot dine ønsker af på en liste, og så er du kørende, uanset om du er til California Rolls, Rainbow Rolls, friturestegte ebi-rejer, makiruller, nigiri eller sashimi. Stedet serverer også japansk-inspirerede fiske- og kødretter, hvor ikke mindst carpaccioen af dorade og Wafu Beef Steak med kinaradisser og soya er værd at sætte tænderne i. Saichi blev i 2013 nomineret til Byens Bedste Sushisted af webportalen AOA.

Knasende småkagehus
Småkagehuset, Frederiks Allé 102, Aarhus C

Har du en sød tand, er der ingen vej uden om Småkagehuset på den travle Frederiks Allé. I det lille småkagebageri byder ejerparret Hanne og Steen Jensen på kager i lange baner og utallige afskygninger, som trækker sig lige fra kardemommemums og kanelbrød til sprøde, håndlavede rutebiler, som oldemor lavede dem. Til dagligt finder du omkring 30 slags småkager i bageriet, men til tider er sortimentet oppe 45 forskellige slags. Hvis du går kold på småkagerne, finder du også velsmagende brød, boller, knækbrød og andre kager i bageriet. Du kan også finde forskellige gaveidéer, eksempelvis kagedåser, og du kan endda bestille en overdådig bryllupskage hos Småkagehuset, hvis den store dag er oppe over.

Lindrende apotekerrestaurant
St. Pauls Apothek, Jægergårdsgade 76, 8000 Aarhus C 

I den ældgamle apotekerbygning på Jægergårdsgade huserer cocktailrestauranten St. Pauls Apothek, som byder på en lindrende blanding af knivskarp gastronomi og velkomponerede cocktails i de renoverende lokaler. Køkkenchef René Hansen med en fortid på den hippe Restaurant Pluto i København svinger grydeskeen i køkkenet og sikrer kvalitet og velsvag på tallerkenerne, mens bartenderne med ejer Hasse Bank Johansen i spidsen tryller bag baren. Passionen for spiritus er stor på stedet, og kendskabet til cocktails og historierne om de forskellige typer drinks gør enhver til spiritusentusiast. Skal du være sikker på at få det hele med, anbefaler vi menuen Apothekeren, som består af en champagnecocktail og tre retter med tilhørende cocktails for 595 kroner. Hasse Bank Johansen, der tidligere har vundet eller været finalist i cocktailmesterskaber i Stockholm, Berlin, London, Singapore og Paris, har for nylig udgivet sin egen cocktailbog.

Karoline Drejer-Madsen
Kæmpe madnørd, der kan bruge timevis på at finde opskrifter til en simpel middag for to. Kan lave noget lækkert ud af næsten ingenting. Håber på mere streetfood og mere delemad i Aarhus. Studerer Marketing & Management Communication og arbejder på helsecafé on the side.