Foto: Louise Sejr Højmark

10 spisesteder, der åbnede i 2022, som du bør prøve

Året 2022 har budt på en masse nye spændende spisesteder på den aarhusianske madscene. Vi har samlet 10 af stederne i en guide herunder – og hvis du ikke allerede har besøgt dem, så har du noget at glæde dig til i det nye år.

Restaurant Nögen

Banegårdspladsen 4, st. th, 8000 Aarhus

Tilbage i marts åbnede Restaurant Nögen med en helt særlig agenda på dagsordenen. Her fokuserer de nemlig på at mindske madspild ved at bruge grøntsager og andre råvarer, der er for grimme til at blive solgt i butikkerne. Målet er, at 50% af alt det, der serveres, skal være råvarer, der på en eller anden vis er blevet frasorteret. Nögen har ingen faste rammer og intet fast menukort, da køkkenchefen kun ved fra uge til uge, hvad han kan få af frasorterede varer fra BC Catering, en foodservice-grossist, som restauranten samarbejder med. Det kræver, at medarbejderne i køkkenet hver dag skal genopfinde om ikke den dybe tallerken, så indholdet på tallerkenen. Derfor vil tjenerne for hvert måltid præsentere, hvad du får på tallerkenen og knytte en lille kommentar til råvarerne.
Du kan læse mere om Restaurant Nögen her.

BIKS

Jægergårdsgade 15, 8000 Aarhus

Tilbage i april åbnede BIKS i Jægergårdsgade. Et lille, intimt og hyggeligt sted, hvor der er kælet for detaljen, hvad angår indretningen. BIKS tilbyder et enkelt menukort og er derfor mere et sted, du lægger vejen forbi, hvis du skal have en dejlig frokost eller morgenmad. På menuen finder du et udvalg af forskellige salater og focacciasandwiches. Derudover kan du få skyr med sirup og granola, surdejsboller og andet lækkert bagværk. Biks brygger alle de klassiske kaffevarianter som filter, flat white, cappuccino og cortado, samt iskaffe, chai latte og varm kakao – men de har også øl, vin, saft og sodavand på køl. BIKS har et uformelt koncept, hvor de ønsker at skabe et sted, hvor folk kan komme forbi til en sludder, og hvor gæsterne kan genkende ansigterne bag disken.
Du kan læse mere om BIKS her.

Tacå Bar

Fredensgade 31, 8000 Aarhus

I maj åbnede Tacå Bar i Fredensgade. Her serverer ejeren Jordan Hove mexicansk mad, der tager udgangspunkt i hans sydcaliforniske rødder. Hos Tacå bar kan du blandt andet få tacos, burritos, quesadillas og bowls. Alt lavet fra bunden og med kærlighed. Jordan Hove vil gerne bringe smagen af Californien til Aarhus, og han gør det blandt andet ved at lave tacos på hvedemel i stedet for majs, som man oprindeligt gjorde det i hans hjemstavn. En anden specialitet, som han vil introducere for aarhusianerne, er den såkaldte fisketaco. Jordan har stort fokus på bæredygtighed og er opmærksom på hans ansvar som restauratør. Han gør derfor meget for at få mest muligt ud af alle råvarer og sørge for at nytænke det overskydende mad, der måtte komme. Derudover er menuen sæsonbetonet, da han udnytter naturens egne råvare året rundt.
Du kan læse mere om Tacå Bar her.

Chimi

Mejlgade 46B, 8000 Aarhus

Chimi er en argentinsk restaurant i Mejlgade, der åbnede i juli og er ejet af Florencia Roldan og Nahuel Bardelli, som begge selv er fra Argentina. Restauranten serverer argentinske specialiteter, herunder empanadas og alfajores, lavet med ingredienser fra Argentina. Efter parret på kort tid forelskede sig i Danmark besluttede de sig for at give noget tilbage ved at dele ud af kulturen og maden fra deres eget land ved at åbne en restaurant. I restauranten er der en hyggelig og autentisk atmosfære med dekorationer, der fremhæver den argentinske kultur, men samtidig hylder deres nye begejstring for Danmark. Blandt andet støder man hurtigt på en Gyldendals Dansk/Spansk ordbog og en guirlande af hæklede flag, der skiftevis viser Dannebrog og det stribede argentinske flag.
Du kan læse mere om Chimi her.

Cinco

Klostertorvet 9, 8000 Aarhus

I september åbnede Restaurant Cinco, der tilbyder sydamerikansk inspireret mad lavet med nordiske råvarer. Menuen indeholder retter fra lande som Brasilien, Peru, Argentina, Uruguay og Mexico, og menuen er baseret på konceptet social dining, hvor gæsterne deler en række forskellige retter – du kan enten vælge 10 eller 13 serveringer. Restauranten er en del af DiningSix-gruppen, der har flere andre spisesteder i byen, herunder naboen Keyser Social, der serverer asiatisk inspirerede deleretter. Når du træder ind på Cinco, er det som at træde ind i en jungle af blomster, planter og lianer, der hænger ned fra loftet. Den dæmpede belysning og neonlyset, der dominerer lokalerne skaber mystik og små huler, hvor du kan hygge dig med dit selskab, mens I kaster jer over de lækre deleretter.
Du kan læse mere om Cinco her.

Pastardo

Silkeborgvej 257, 8230 Aarhus

I september bød vi velkommen til endnu en restaurant. Nemlig Pastardo, der er en ny italiensk restaurant, som ligger på Silkeborgvej. Ejeren, Mihai Luca, kendt som Mike, bruger sin bedstemors originale italienske opskrifter til at skabe retter som Bolognese, Carbonara, Al Vitello og Risotto al Funghi, der er lavet med stor passion for det italienske køkken. Menuen består primært af pasta og risotto med et rustikt twist samt klassiske italienske desserter som tiramisu. Det er også muligt at få vegetariske og glutenfrie retter. Restauranten har 10 indendørs siddepladser, hvorfra kunderne kan se maden, der tilberedes over åben ild. Som barn hjalp Mike altid sin mor i køkkenet, men nu er rollerne altså byttet om. I Pastardo er det nemlig mor, der nu hjælper Mike med forberedelserne til madlavningen.
Du kan læse mere om Pastardo her.

Bistro Entré

Rosensgade 28, 8000 Aarhus

Bistro Entré slog dørene op i september i lokalerne, som tidligere husede Michelinrestauranten Gastromé. Det er dog stadig ejerne af Gastromé og Restaurant Atrium, der ejer det nye social bistro spisested, som er ejernes eget bud på en ny restaurantkategori. Konceptet for Entré er at skabe et “frirum” for gæsterne, hvor de kan hygge sig i uformelle omgivelser og nyde god mad og drikke til en fornuftig pris. Det daglige ansvar for Entré har Daniel Lundberg, der tidligere har ledet Balthazar på Hotel D’Angleterre i København. I køkkenet vil professionelle kokke lave mad, der tager inspiration fra Gastromé og Atrium og udnytter så mange lokale fødevarer som muligt. Det er også en del af konceptet, at Entré tilbyder late night dining, hvor de har åbent for mad efter klokken 21.00. En god mulighed for, at du kan tage vennerne med ud til en sen aftensmad i hyggelige omgivelser inden, I skifter over til drinkskortet.
Du kan læse mere om Bistro Entré her.

Mefisto Restaurant & Gårdhave

Volden 20, 8000 Aarhus

Mefisto er en populær fiske- og skaldyrsrestaurant i Aarhus, der åbnede sine døre tilbage i november 2003. Nu, næsten 20 år senere, har Mefisto udvidet med deres nye afdeling Mefisto Restaurant & Gårdhave, som åbnede på adressen Volden 20 i november. Stifterne, Lars Kyllesbech og Anders Dahlstrup, vil skabe et sted, hvor folk kan nyde livet og have det sjovt, med fokus på at skabe en livlig atmosfære. For de to herrer er det også vigtigt at skabe et rum, hvor folk kan slappe af, og derfor stræber de efter at tage det stive ud af restaurantoplevelsen. Den nye afdeling byder også på en bar, hvor du kan nyde en øl og samtidig få lidt simpelt at spise. Selvom det nye Mefisto er åbnet er den gamle restaurant stadig bevaret i samme form – dog er det nu under navnet Mefisto Bistro & Beværtning.
Du kan læse mere om Mefisto her.

OLIOLI

M.P. Bruuns Gade 52, 8000 Aarhus

I November kunne vi også byde velkommen til OLIOLI. Et poke bowl-sted, der åbnede sit første spisested i Aarhus, men allerede har 13 andre spisesteder i landet. Stedet tilbyder poke bowls med rødder i både Hawaii, Skandinavien, Thailand og Sydkorea. OLIOLI tilbyder et større udvalg af grøntsager og kød end de traditionelle poke bowls. Maden laves med lokale råvarer og med fokus på bæredygtighed. OLIOLI sætter en ære i at være et sted med glæde, og så stræber de efter at blive Danmarks fedeste arbejdsplads. Ejerne, Nicolai Suwinai Nielsen og Frederik Darger Johansen, sætter personen først og vil gerne skabe en så flad struktur som muligt, hvor de er i øjenhøjde med deres medarbejdere.
Du kan læse mere om OLIOLI her.

Ramen Takumi

Skolegade 27, 8000 Aarhus

Ramen Takumi er en helt ny restaurant, der havde åbningsdag den 12. december. Restauranten tilbyder traditionel japansk ramen, en varm langtidskogt nudelsuppe med grøntsager, kød og et kogt æg flydende på toppen. På menuen er der forskellige versioner af den langtidskogte suppe som for eksempel tonkotsu-, black garlic oil- eller spicy miso ramen – men er du ikke i humør til suppe, så kan du også få lækre hjemmelavede dumplings. Det er også muligt at få flere af retterne i en vegetarisk udgave. Ejeren, Bobo Zheng, vil skabe et sted, hvor folk kan slappe af og få et frirum fra den travle hverdag, mens de nyder deres måltid. Restauranten er derfor indrettet med et stort specialdesignet møbel med afskærmede kroge, hvor der er mulighed for at åbne op for både sidemakkeren og vedkommende, der sidder på den anden side, hvis du ønsker selskab. Alt, der serveres på restauranten, er håndlavet og lavet med ægte japanske råvarer.
Du kan læse mere om Ramen Takumi her.