Guide: 6 lækre hvidvinsspots i forårssolen

Guide: 6 lækre hvidvinsspots i forårssolen

af -
Foto: VinDanmark.

GUIDE: Foråret har ramt Aarhus, og så skal der kølig hvidvin på menuen. Her er seks gode steder i Aarhus, som er perfekte til et glas hvidvin i solen.

Den hyggelige
VinDanmark, Kystpromenaden 2, 8000 Aarhus C

Når det handler om kølig hvidvin i solen, er der ikke meget, der slår den kombinerede vinbar og vinbutik VinDanmark på Aarhus Ø. Det hyggelige sted ligger i en rød murstensbygning ved den gamle lystbådehavn og har en række udendørs siddepladser, hvor de lyse dråber kan nydes med udsigt til bølgen blå. Vinkortet rummer en stribe skiftende hvidvine, og ejerne importerer selv vinen fra blandt andet Frankrig, Italien og Sydafrika. Prøv eksempelvis den italienske Askos Verdeca med masser af frugt, den elegante Weissburgunder fra tyske Nett eller den sydafrikanske Riesling fra vinhuset Lothian med en duft af æbler, pærer og figen. Kræver de våde varer lidt godt til ganen, byder VinDanmark på tapasanretninger med skinke, pølse, ost og stenovnsbagt brød. En fin detalje: Man skænker selv sin vin og betaler for den på en iPad, der er fikst monteret på væggen – og det er tilladt at smage først.

Den populære
Salling Rooftop, Søndergade 27, 800 Aarhus C

Stormagasinet Sallings tagcafé under navnet Rooftop ligger lige til højrebenet, når foråret skal fejres med et glas vin under åben himmel. Udsigten er fænomenal hele vejen rundt, og trods masser af besøgende det meste af dagen er det som regel muligt at finde en siddeplads ved et af de mange borde. Tørsten kan stilles med seks slags hvidvin, der strækker sig lige fra en prisbillig spanier fra regionen Castilla y León til en klassisk Bourgogne fra vinhuset Dubreuil Fontaine. Er stemningen til fest og ballade, har Salling Rooftop også forskellige typer bobler og et veludstyret cocktailkort med alt fra margarita til mojito. Sulten kan stilles med en af de stedets små retter, eksempelvis laksetataren eller det fine bræt med charcuteri, ost og brød, som går perfekt til kølig hvidvin. Tagcaféen udvides i foråret med et overdækket område, som blandt andet giver mulighed for indendørs koncerter, events og foredrag.

Den spanske
Pica Pica, Vester Allé 15, 8000 Aarhus C

Skal der spanske dråber i glasset? Så skal turen gå forbi den spanske vinbar Pica Pica, der ligger ned til åen bag spillestedet Voxhall. Vinkortet indeholder en række hvidvine fra det sydeuropæiske land, og i godt vejr er de udendørs træbænke foran baren perfekte til et glas vin i solen. Er vejrguderne mindre samarbejdsvillige, har vinbaren masser af siddepladser indenfor. Pica Pica betyder angiveligt ”lidt at nippe til” på catalansk, og vinen kan suppleres af en af stedets små tapasanretninger med Serrano-skinke, sortfodspølse og hjemmebagt brød. Er der øldrikkere i selskabet, kan vinen erstattes med en af vinbarens specialøl, der også kommer fra Spanien. De fleste af vinene er importeret hjem af ejerne, som også driver vinbaren MasVino i Klostergade og restauranten Spiselauget på Godsbanen. Bonusinfo: Pica Pica arrangerer jævnligt jazzkoncerter, hvor kunstnere diverterer med musik til de våde varer.

Den klassiske
Café Casablanca, Rosensgade 12, 8000 Aarhus C

En af byens mest ikoniske caféer er Casablanca, der siden 1981 har haft til huse på den brostensbelagte Rosensgade. Caféen er en gammel kending hos generationen, der var unge i 1980’erne, og stedet holder stadig, når forårssolen skal kommes i møde med et køligt glas hvidvin. Vinkortet rummer en håndfuld muligheder i forskellige prisklasser, og vinen bør absolut nydes ved et af de udendørs fortovsborde, hvis vejrguderne er indforståede. Er appetitten til det, kan vinen suppleres med en af de klassiske caféretter, som ikke lader en parisisk fortovscafé noget tilbage. Sæt for eksempel tænderne i en omgang hvidvinsdampede muslinger, en salat med stegt unghanebryst eller tataren, der på traditionel manér serveres med æggeblomme, frisésalat og fritter. Er det for tidligt på dagen til vin, kan tørsten stilles med et glas friskpresset appelsinjuice akkompagneret af Casablancas brunch, der byder på alt fra færøsk laks til hjemmebagt brød fra ejernes bageri Mor Anna lige om hjørnet.

Den nørdede
S’vinbar, Klostergade 62, 8000 Aarhus C

Vinkortet er intet mindre end enormt på vinbaren S’vinbar, der for fem år siden slog dørene op i Klostergade med den sommelieruddannede Sabina Sunne ved roret. I alt byder stedet efter eget udsagn på 300 forskellige vine, hvoraf en betragtelig del er hvidvin fra hele verden. Vinen kan indtages ved en af de udendørs stole langs facaden eller alternativt ved et af bordene inden for vinduerne, og de kyndige folk bag baren nørder gerne om både druer, årgange og distrikter, hvis man har brug for en anbefaling. Til gengæld er pladsen begrænset, så man skal nogle gange vente for at få en stol. Kan man ikke beslutte sig for en vin, kan man snuppe den lille vinmenu Dagens Flight, som består af tre glas inden for et bestemt tema. Sulten kan stilles med saltmandler eller en tallerken med pølse, skinke og ost. Bonusinfo: S’vinbar har flere gange vundet læserafstemninger på Smag Aarhus som byens bedste vinbar.

Den rummelige
Hantwerk, Fiskerivej 2D, 8000 Aarhus C

Med flere hundrede siddepladser er det som regel til at finde en ledig stol hos vinbaren, restauranten og mikrobryggeriet Hantwerk, der forrige år slog dørene op i en gammel maskinhal på Aarhus Ø. En del af pladserne ligger udendørs foran bygningen, hvor det i godt vejr er et sikkert hit at indtage et glas hvidvin sammen med en af de vellavede bistroretter fra køkkenet. Et godt bud er at prøve et glas af den newzealandske Sauvignon Blanc, som går fortrinligt til stedets risotto med muslinger, selleri og porre. Hantwerk er startet af folkene bag Risskov-bryggeriet Humleland og den entreprenante vinentusiast René Vinding, der også har fingrene med i Aarhus Øs nyåbnede restaurant KP5 og vinbaren Vindanmark lige om hjørnet. Er humøret mere til øl end hvidvin, byder Hantwerk på en stribe hjemmebryggede øl med spøjse navne som Det Er Jo Helt Sort, En Humle i Timen og TØR eller Tør.

Mikkel T. Krogh
Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Journalist og cand.mag.