Foto: Kødstaden

GUIDE Er vegetarmad og meatless mondays ikke lige dig? Så foreslår vi at kigge forbi en af disse 6 knivskarpe slagtere i Aarhus-området.

Slagterne lukker på stribe i Danmark, men heldigvis har Aarhus og omegn stadig et udvalg af gode slagtere, som holder håndværket i live og tilbyder alt fra velhængt ribeye til hjemmelavede pølser. Vi har skåret os gennem tilbuddene i Aarhus og giver dig her vores bud på 6 knivskarpe slagtere lige nu. Velbekomme!

Krogmodnede fristelser
Slagter-Riget, M.P. Bruuns Gade 64, 8000 Aarhus C

Frederiksbjerg er med masser af restauranter, caféer og specialbutikker i førertrøjen, når det handler om gourmetmad. Så selvfølgelig har bydelen også noget at byde på for kødelskere. På Skt. Pauls Kirkeplads er den populære Slagter-Riget på tiende år leveringsdygtig i krogmodnede kødfristelser og god service fra de kække ekspedienter, der altid er klar med en frisk bemærkning bag disken. Det en oplevelse at besøge slagteren, hvor udstillingen i vinduet som regel er en fryd for øjet, og personalet deler gerne opskrifter og gode råd ud til både hverdagskoteletten og weekendens chateaubriand. Udover fersk kød har butikken et fint udvalg af charcuteri, oste og snacks, ligesom du kan få mad ud af huset i form af smørrebrød, grillmenuer og ugentlige kødpakker. Hver fredag byder Slagter-Riget tilmed på en ud af huset-menu for to personer. Så får du ikke en lettere start på weekenden, vel?

Fryd for foodies
Salling Super, Søndergade 27, Aarhus C

Vi siger det med det samme: Du skal tage den store indkøbspose med, når du skal besøge slagterafdelingen i supermarkedet Salling Super. Slagteren i kælderen under Salling på Strøget byder på en imponerende verden af gourmetvarer, og de mange lækkerier i kølediskene er en sand fryd for enhver foodie. Er du på jagt efter en færdigrullet udgave af den italienske rullesteg porchetta? Tjek. Dansk lammekrone? Yes. Krogmodnede ribeye-steaks i topkvalitet? Absolut. Udvalget af økologisk kød er et af de største i Aarhus, og der er også masser af charcuteri og færdigretter i de fristende montrer. Delikatessen har alt til din næste tapasaften, og i jagtsæsonen kan du få fersk vildtkød og friskskudt fuglevildt, som med garanti scorer point på middagsbordet. Hvis du mangler noget til forretten, har Salling Super en fortrinlig fiskeafdeling ved siden af slagteren, og vinen til hele menuen kan du passende købe i vinafdelingen på vej hen mod kassen.

Charme i kælderen
Kødstaden, Otte Ruds Gade 47, 8200 Aarhus N

Godt skjult i en sidegade til Trøjborgs hovedgade Tordenskjoldsgade finder du den charmerende slagterforretning Kødstaden, der trods sin diskrete placering i et lille kælderlokale er et besøg værd. Butikken er kun et par år gammel, men den har allerede opbygget en stor kundekreds, der sætter pris på det lille sted. Bag disken står indehaverne Jeppe Glatved og Steffen Distler, og med hjem i posen kan du få alt fra finsk oksekød til såkaldte velfærdskyllinger fra Hopballe Mølle ved Vejle. Makkerparret modner selv alt oksekød i fem uger, og alt pålæg på nær et par italienske specialiteter er hjemmelavet. Røgvarerne ryger de over frisk bøgetræssavsmuld i en gammeldags rygeovn, der er placeret omme i baggården. I bedste kaffebarstil har slagteren desuden en gammeldags grammofon i butikken, der spiller LP’er med alt fra Dire Straits til bandet Folkeklubben – så har man set det med.

Usædvanlige udskæringer
Guldrummet, Skt. Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

Det velbesøgte madmarked Aarhus Central Food Market i den øverste ende af Strøget byder ikke kun på et bredt udvalg af lækre småretter og takeaway. Midt på markedet ligger en lille slagter med det kryptiske navn Guldrummet, som kødkoncernen Danish Crown står bag. Ambitionen er med hjælp fra en række kokke at nytænke traditionelle kødprodukter, og du kan blandt andet købe usædvanlige udskæringer som kalvebrisler, kæber og krogmodnet t-bone af gris, der nok skal løfte et øjenbryn eller to ved aftensbordet. Ifølge Danish Crown modnes kødet på gammeldags manér, hvor de naturlige enzymer i kødet får lov til at arbejde med vævet, hvilket skulle gøre kødet ekstra mørt. Sikkert er det, at kvaliteten er i top, og at folkene bag disken er særdeles kompetente. Hvis du er småsulten efter dine indkøb, anbefaler vi at prøve slagterens fortrinlige flæskestegssandwich.

Kødpakker og egnsretter
Slagter Stjernholm, Gudrunsvej 7, 8220 Brabrand

”Kunden skal vejledes, ikke vildledes, og det er her, vi som specialbutik kan noget, supermarkederne ikke kan.” Sådan lyder den kontante melding fra Slagter Stjernholm i indkøbscentret City Vest, og der er ingen tvivl om, at butikken har noget at have det i. Personalet med Allan Stjernholm i spidsen er gode til at komme med forslag til aftensmaden, og sortimentet er enormt i de store kølediske, der fylder det meste af butikken. Hvis du ikke kan beslutte dig, kan du investere i en af butikkens kødpakker, hvor du for 995 kroner får et bredt udvalg af kød og opskrifter til at lave hele molevitten. Du kan også investere i en af de færdiglavede såkaldte egnsretter, hvor familien let og hurtigt kan få mad på bordet for 62 kroner per næse. Desserten kan passende stå på en af de mange oste fra ostemontren. En fin detalje er, at hjemmesiden har en række videoer, hvor du kan lære at lave forskellige saucer – det er da god service!

Landlig slagter
Fru Møllers Mølleri, Bjeragervej 35, 8300 Odder 

Vi indrømmer, at den ligger uden Aarhus, men ikke desto mindre er slagteren i gårdbutikken Fru Møllers Mølleri et besøg værd for kødelskere. Gårdbutikken ligger i landlige omgivelser i den lille by Bjerager syd for Odder, og slagteren sælger blandt andet kød fra svin og lam opdrættet på gården. Slagtningen foregår på Aidt Slagterhus vest for Aarhus, og kødet forarbejdes på gården af en trio bestående af slagtermester Michael Sørensen, pølsemager Mikkel Jensen og lærling Sune Pedersen. Udover svinekød og lammekød kan du købe krogmodnet oksekød fra frilandskvæg, pølser, charcuteri, hjemmelavede flæskesvær og kyllinger fra Hopballe Mølle ved Vejle. Og nu du er kørt turen til Odder, kan du passende stikke hovedet ind i selve gårdbutikken, hvor personalet med Bodil Møller ved roret lokker med lækkert brød og fantastiske kager. Gårdens restaurant er også et besøg værd. Den landlige slagter har åben torsdag, fredag og lørdag.

Karen Westberg
Journalist på Smag Aarhus. Mangeårig foodie og vild med (næsten!) alt mad. Går gerne mange kilometer, når de bedste råvarer skal indkøbes. Brænder for at spise og handle lokalt. Drømmer om at få Torvehallerne og flere foodtrucks til Aarhus. Speditør og madblogger på www.karen-westberg.blogspot.dk