Foto: Basso.

GUIDE: Aarhus bugner af nye, lækre restauranter, men hvad skal du prøve? Vi giver dig seks nye restauranter i Aarhus, som du kan tjekke ud. 

Fisk på Nordhavnen
Restaurant Anker, Fiskerivej 12, 8000 Aarhus C

Ved Nordhavnen i Aarhus slog Restaurant Anker i starten af marts dørene op for første gang. Her får du fisk lavet efter det franske køkkens principper – du kan eksempelvis nyde et skaldyrsfad med grillet jomfruhummer, råmarinerede østers, dildkogte krabbekløer, og hvad hjertet ellers begærer af skaldyr til 295 kroner eller en klassisk omgang moules frites til 100 kroner. Er du mere til et godt stykke kød, kan du også få en tallerken med en 220 grams entrecotebøf, fritter, grøn salat og bearnaisesauce til 225 kroner. Selvom restauranten dyrker det franske køkken, lader stedet dog de franske former og strittende lillefingre blive i Frankrig, og du bliver i stedet mødt med en afslappet stemning, hvor det er helt okay at udtale vinen forkert eller spilde sauce på slipset. Indretningen i den spritnye restaurant er moderne med et maritimt præg på væggene, der er dekoreret med både reb, ror og fiskegarn. Ohøj, og velbekomme!

Kvalitetskød på Klostertorvet
SlagterBørsen, Klostertorvet 9, 8000 Aarhus C

Den spanske tapasrestaurant CANblau udvidede for nylig med en ny restaurantafdeling, hvor tapasanretningerne er skiftet ud med et velskåret stykke kød fra Danish Crowns gourmet-slagterafdeling Guldrummet, der leverer kvalitetskød til flere gourmetrestauranter i landet. Konceptet hos SlagterBørsen går helt enkelt ud på, at du betaler 500 kroner for en tre-retters menu og to timers fri adgang til en vinbuffet. Når du tager plads i restauranten, der er indrettet stramt og enkelt, ligger der en seddel på bordet. Her er alle de retter, du kan vælge mellem, remset op, og så sætter du kryds ud for de tre retter, appetitten kalder på – og så er det ellers bare med at få taget hul på vinbuffeten. Det er da til at overskue! Restauranten lover ikke på forhånd, hvilke kødudskæringer du kan vælge mellem, da udvalget varierer fra uge til uge, men SlagterBørsen lover, at der bliver fuld smæk på både smag og kvalitet.

Rustikke pizzaer i hjertet af Aarhus
Oles Gård, Studsgade 20, 8000 Aarhus C

De pizzaglade aarhusianere har måttet væbne sig med tålmodighed, siden Oles Gård i sommeren 2017 meldte ud, at der skulle åbnes en restaurant i Aarhus. I januar skete det endelig, og det har bestemt været ventetiden værd. Lokalet på Studsgade er indrettet med rustikke træborde, dørene til toilettet er lavet af en gammel stalddør fra gården i Hammel, og i et gammelt pengeskab hænger skinker og salamier fra Oles Gårds eget pølsemageri til modning. Vigtigst af alt er naturligvis pizzaen, og det bliver markeret med en stor, hjemmebygget stenovn midt i lokalet. Her kan du sidde og holde øje med, at din pizza bliver lavet, uanset hvor du sidder i restauranten. Pizzaer herfra koster 125 kroner og er alle kartoffelpizzaer med rosmarin og olivenolie lavet på en koldhævet surdejsbund og toppet med mayonnaise, chilimarinade, Vesterhavsost, grønt og eksempelvis valgfrit kød fra Oles Gård i Hammel. Ja tak, siger vi bare!

Indisk mad i moderne omgivelser
The South Indian, Nørre Allé 51, 8000 Aarhus C

Tilbage i oktober 2017 blev Aarhus en indisk restaurant rigere, da restaurantkæden The South Indian slog dørene op i Nørre Allé. Her leges der med forventningerne til, hvad vi forventer af en indisk restaurant, når du træder ind i restauranten. Her er det kun menukortet og de spisende gæsters tallerkener, der afslører, at det er en indisk restaurant, du er på. Indretningen er der nemlig intet orientalsk over, tvært imod minder lokalet om en cool bistro i New York. Maden er lavet efter Sydindiske traditioner, hvor den originalt bliver serveret på et bananblad. Det må du dog undvære i den aarhusianske restaurant, men de aromatiske smage fra de mange krydderier i maden slipper du heldigvis ikke for. Menukortet rummer både en 3-retters menu til 179 kroner eller en 4-retters til 279 kroner og en masse a la carte specialiteter – prøv eksempelvis stedets ”dosa”, der er papirtynde pandekager bagt på linser med fyld til. Haps!

Tapas til du sprækker
Bar’Tapas, Guldsmedgade 36, 8000 Aarhus C

Når du skal bestille tapas, kan det være svært at gennemskue, hvad de enkelte retter består af, når du læser menukortet igennem. Og hvor mange retter er det nu, man skal bestille? Og skal de alle deles? Alle de bekymringer bliver du fri for, når du spiser hos Bar’Tapas i Guldsmedgade. Her består menukortet nemlig altid af ni kolde retter, otte varme retter og et par desserter, som alle ruller forbi dig på et bånd, som du kender det fra running sushi. Så er det bare at gribe ud efter de retter, maven kalder på – og du må spise alle de tapasretter, du kan. Menuen skifter ofte, så du kan prøve noget nyt, her gang du besøger stedet. Ved bordet har du hele tiden brød og forskellige tapenader, du kan spise til tapassen, og glasset kan du fylde med spansk øl eller vin, eller måske en af de seks cocktails, restauranten laver. Det koster 249 kroner at få lov til at spise løs af den forbirullende tapas. Yes, please!

Social dining på italiensk manér
Basso, Skolegade 21, 8000 Aarhus C

2017 var året, hvor delemad blev det nye sort. Det er en trend, den italienske restaurant Basso i Skolegade er hoppet med på. Her får du delemad i gourmetklassen, med eksempelvis hjemmelavet både pasta og mozzarella. På menukortet finder du retter som hummerravioli, carpaccio og Panna Cotta, og når du spiser hos Basso vælger hele bordet, om I vil have 10 eller 13 serveringer. Det koster henholdsvis 398 og 498 kroner per person, og hele bordet skal have det samme antal serveringer. Du kan også vælge retter a la carte, og her anbefaler restauranten, at du bestiller tre til fire retter, hvis sulten skal stilles. Basso er indrettet med rå murstensvægge og nøgne træborde med en varm belysning, og det skaber en skøn stemning, som du bare har lyst til at blive i, selvom du faktisk er færdig med at spise. God fornøjelse, siger vi bare!

Amalie Maindal Nielsen
Skribent på Smag Aarhus. Kan bedst lide at lave tøm køleskabet-mad og er lidt for god til at finde lejligheder til hverdagsvin. Hvis jeg kun måtte bruge mine penge på én ting, ville det være restaurantoplevelser. Kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.