6 skarpe caféer med sandwich i Aarhus

6 skarpe caféer med sandwich i Aarhus

af -
Foto: Pixabay.

Det behøver ikke være burgere det hele. Her er seks sandwichsteder i særklasse i Aarhus.

Den økologiske
Café Fika, Jægergårdsgade 47, 8000 Aarhus C

Er du fan af økologi? Så er Fika på Frederiksbjerg lige dig. Den lille café serverer fortrinlige sandwiches og var den første cafe i Østjylland med et økologisk guldmærke, hvilket indebærer, at 90-100 procent af råvarerne er økologiske. Du kan få Fikas sandwiches i hjemmebagt surdejsbrød eller glutenfrit brød efter eget valg, og vi foreslår at prøve varianten med humus, avocado, bagte rødbeder, artiskoktapenade og salat til 65 kroner i surdejsbrød. På menuen i det lille lokale er også en stribe madpandekager med alt fra røget lakse- og æblesalat til confiteret and, der ligeledes er værd at sætte tænderne i. Til maden er der ingen vej udenom en af de friskpressede juicer eller måske ligefrem en såkaldt matcha latte på vanilje-soyamælk, hvis du kører den helt sunde stil. Fikas sandwiches serveres på sympatisk vis i bionedbrydelig engangsemballage, så den sunde samvittighed holder hele vejen hjem.

Den sunde
Ffood, Vesterbro Torv 8, 8000 Aarhus C

Sandwich- og juicebaren Ffood på det travle Vesterbro Torv byder på en række sandwiches, der laves fra bunden af friske råvarer i velsmagende surdejsbrød direkte fra ovnen. Vores favorit på menukortet er nummer 7, der under navnet Bird er en suveræn sandwich med kalkun, avocado og frisk mozzarella. Varianten med tun, spicy chipotle, babyspinat og tomat er også en anbefaling værd og kan i lighed med de øvrige sandwiches fås både i groft brød, lyst brød og rugbrød. Priserne starter ved 50 kroner, og du kan både tage maden med hjem eller nyde den i det flot indrettede lokale med god udsigt til livet ude på torvet. I glasset kan du passende snuppe en af de friskpressede juices eller smoothies, der fås i en række varianter med alverdens flotte farver.

Den gourmetagtige
Bernth & Co, Borggade 12, 8000 Aarhus C

Søger du en sandwich i den skinbarlige gourmetklasse, er den lille café Bernth & Co i Borggade stedet for dig. Hvor finder du ellers en sandwich med Albacore-tun fra Spanien, en varm sandwich med braisseret frilandsgris og hjemmelavet sataysauce eller en sandwich med oksekød, tomatsauce og italiensk provolone-ost? Ingredienserne er af høj kvalitet, brødet er friskbagt fra egen ovn, og oven i købet er priserne på et niveau, hvor de fleste kan være med. Prisen for en sandwich starter ved rørende 55 kroner, og hvis du ikke er i sandwichhumør, er stedets smagetallerken til 125 kroner også et godt køb. I glasset kan du passende snuppe et glas saft eller en af de gode specialøl, som du selv tager fra køleskabet i hjørnet af det hyggelige lokale. Stedet drives af Sara Bernth og Bo Marcussen, der har en fortid på den hedengangne Restaurant Prins Ferdinand i Den Gamle By.

Den italienske
Il Mercatino, Mejlgade 18, 8000 Aarhus C

I Mejlgade finder du et lille stykke Italien i form af delikatessebutikken Il Mercatino, hvor du siden år 2000 har kunnet sætte tænderne i vellavede, italienske sandwiches. Du kan vælge mellem en lang række varianter, der naturligvis alle serveres i hjemmebagt focaccia- eller ciabattabrød. Det bliver ikke mere italiensk end en vitello tonnato-sandwich med kalvefilet, tuncreme og tomat, vel? Indehaver Paolo Marinaro har som navnet antyder rødder i det italienske, og prisen for de sydeuropæiske herligheder starter ved 48 kroner. Stedets autentiske pizzaer er også værd at smage sig igennem, og udvalget af italienske specialiteter er et af de største i Aarhus. Du kan passende snuppe en pose lækker pasta og et stykke af den italienske dessertkage Panforte med hjem til aftensmaden, når du alligevel er i butikken. Bemærk at stedet er ren takeaway og desværre ikke har siddepladser.

Den amerikansk-inspirerede
Dee Dee’s Sandwiches, Salads & Cookies, Banegårdspladsen 8, 8000 Aarhus C

Dee Dee’s Sandwiches, Salads & Cookies er et amerikansk-inspireret sted ved Banegårdspladsen med fokus på friske råvarer samt hjemmelavet brød og dressinger. Dee dee’s er en af Aarhus ældste og mest klassiske sandwichbarer, og det klassiske islæt går i flere tilfælde igen i menukortet. Det skal du dog ikke kimse af, for en kylling og bacon-sandwich går du altså sjældent galt i byen med! Er du mere til det kødfrie, anbefaler vi en sandwich med artiskokmousse, humus eller måske avocado, tomat og løg. Priserne starter ved 45 kroner, og er du ikke lige i humør til en sandwich, kan du også sætte tænderne i sprøde salater, pastaretter og hjemmebagte kager. Husk, at du kan få 10 procent i studierabat – og at der godt kan være lang kø foran disken.

Den klassiske
Mr. Mums, Jægergårdsgade 12, 8000 Aarhus C

Den lille takeaway Mr. Mums i den ydre ende af Jægergårdsgade udspringer af sandwichbaren af samme navn i Højbjerg og er blevet noget af et trækplaster på Frederiksbjerg. Bag butikken står de to kokke Mathias Bendix Christensen og René Pedersen, der har arbejdet på så prestigefyldte restauranter som Nordisk Spisehus og den nu lukkede Malling & Schmidt i Aarhus og Brøndums Hotel i Skagen. De flotte CV’er fornægter sig ikke i kvaliteten af de velsmagende sandwiches, der med varianter som tunsalat, koldrøget laks og kylling-bacon mest er af den klassiske type. Dog har menuen også et par mere utraditionelle udgaver med fyld af svinerillette, krebsehaler med hyldeblomst og trøffelsalami med gedeost. Alt fra dressing til brød laves fra bunden, og prismæssigt er det ikke afskrækkende – en klassisk sandwich fås fra blot 45 kroner. Mums, siger vi bare.

Karen Westberg
Mangeårig foodie og vild med (næsten!) alt mad. Går gerne mange kilometer, når de bedste råvarer skal indkøbes. Brænder for at spise og handle lokalt. Drømmer om at få Torvehallerne og flere foodtrucks til Aarhus. Speditør og madblogger på www.karen-westberg.blogspot.dk