Foto: Aarhus Central Food Market.

GUIDE: Endelig er blevet tid til at slubre varm gløgg i dig. Men hvor skal du gå hen, hvis du vil nyde et godt glas gløgg i Aarhus? Vi giver dig seks bud her. 

Den på taget
Salling Rooftop, Søndergade 27, 800 Aarhus C

Det er uden tvivl magisk at gå gennem midtbyen efter mørket har lagt sig her i juletiden – kun den hårdeste kyniker bliver ikke fortryllet af de mange julelys, gadebilledet er lyst op med. Men hvad med at opleve det hele fra oven? Forlad julelysene i gadeplan og besøg i stedet stormagasinet Sallings nye café Rooftop, hvor du på tagterrassen kan nyde både et godt glas gløgg og udsigten over den oplyste by. Du må helt selv vælge, om gløggen skal være rød eller hvid – begge er hjemmelavede og koster 55 kroner for et glas. Café Roof Top har desuden lavet en december-version af menukortet, så du kan ledsage din gløgg med eksempelvis et julebræt med blandt andet sild, anderilette og to slags oste med kvædekompot til 95 kroner. Ikke dårligt! Caféen på toppen af Salling har åbent fra klokken 10 til 20 i hverdagene og 10 til 18 i weekenden.

Den med æbler
Kvindemuseet, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus C

Har du smagt æblegløgg? Hvis ikke, så er det måske i år, du skal prøve det af hos Museumscaféen på Kvindemuseet på Domkirkepladsen. Her er gløggen lavet på æblemost fra danske æbler fra Karensminde æbleplantage i Odder, og den varme drik bliver serveret med friske stykker æble og en kanelstang. Du kan selv vælge, om du vil have gløggen med et skud rom eller ej – den alkoholfri version koster 42 kroner, mens du må smide 55 kroner for et glas gløgg med rom. Vi anbefaler, at du snupper en af caféens julekager til – for eksempel et stykke krydderkage eller konfekt. Da caféen har til huse på Kvindemuseet, ligger det lige til højrebenet at tage et kig på museets udstillinger – måske før du slår dig ned i caféen? Så er der også lidt at snakke om, når den varme juledrik skal nydes. Du kan besøge caféen tirsdag, torsdag, fredag og lørdag fra klokken 11 til 17, onsdag fra klokken 11 til 20 og søndag fra klokken 11 til 16.

Den på Trøjborg
Stuen th., Tordenskjoldsgade 19 B, 8200 Aarhus N

Når du træder ind på Stuen th. på Trøjborg, træder du ikke bare ind i på café. Du træder også ind i en tidslomme, der tager dig tilbage til 1970’erne. Her er de brune nuancer til stede i både keramik, vægtæpper og de mange loppefund, der skaber den perfekte oase for at få varmen i vinterkulden med en kop varm julegløgg. Versionen her koster 60 kroner per glas og er både hvid, hjemmelavet og krydret med blandt andet ingefær, kanel, cointreau og appelsin. Så er du helt sikker på at få julefornemmelser ud i fingerspidserne! Foruden at lave en lækker gløgg har caféen på Trøjborg også styr på det med mad, og vi anbefaler derfor, at du starter besøget ud med for eksempel en gulerodssuppe med ingefær, friske æblestykker, ristede kerner og sprødt grønt samt brød ad libitum. Så kan du slubre caféens hvide gløgg i dig til dessert, inden du igen begiver dig ud i vintervejret. Stuen th. har åbent alle dage undtaget søndag fra klokken 10 til 23.

Den på madmarkedet
Aarhus Central Food Market, Skt. Knuds Torv 7-9, 8000 Aarhus C

En passende pause til juleshoppingen er uden tvivl et gløgg-stop, og der er heldigvis glimrende muligheder for at indtage en velduftende- og smagende gløgg på Strøget. Vi foreslår, at du besøger madmarkedet Aarhus Central Food Market på Skt. Knuds Torv, hvor du kan nyde et glas rød gløgg, mens du gør det, man gør bedst, når man holder pause fra shopperiet: Betragter de mange andre juleshoppende aarhusianere. Gløggen får du hos madmarkedets Foodie-bar, som serverer en julesag med rosiner og mandler, der har ligget i blød i rom. Det skal nok give dig lidt farve i de blege vinterkinder! Er julekager og gløgg to ting, der hænger uløseligt sammen for dig, har Aarhus Central Food Market heldigvis et tilbud, der helt sikkert vil falde i din smag. For 70 kroner kan du nemlig få et glas gløgg og enten tre æbleskiver fra Supperiets bod eller en omgang vafler fra vaffelboden Liége. Hva’be’har! Så skulle både krop og sind gerne være ladet op til de sidste julegavekøb.

Den blandt bøger og vinflasker
Løves Bog- & Vincafé, Nørregade 32, 8000 Aarhus C

Som et helle midt på den travle og trafikerede Nørregade ligger Løves Bog- & Vincafé. Så snart du træder indenfor, glemmer du alt om juleræset og alle de gaver, du stadig mangler at købe. Ud af højtalerne lyder der nemlig blød jazz, væggene i forlokalet prydes af fyldte bogreoler, mens reolerne i det mere intime baglokale huser alverdens slags vine på flaske. Stolen, du sætter dig i, er forskellig alt efter, hvor du sætter dig i caféen, for ingen møbler er ens hos Løves Bog & Vincafé. Charmerende! Bestil et glas hjemmelavet gløgg, der er lavet på rødvin og smagt til med kanel og appelsin – og hvorfor ikke snuppe et stykke svampet brownie med enten flødeskum eller creme fraiche med, nu du er i gang? Det koster 50 kroner for et glas gløgg, mens du får brownien TIL 30 kroner. Kommer du forbi caféen den anden eller fjerde onsdag i måneden, kan du desuden lytte til digtoplæsning med både garvede og grønne digtere, når caféen huser arrangementet Åben Poetisk Scene. Caféen har åbent alle ugens dage.

Den ved Klostertorvet
S’vinbar, Klostergade 62, 8000 Aarhus C

Hovedingrediensen i gløgg er som bekendt vin – derfor skal vores guide naturligvis også sende dig på vinbar! Vi foreslår S’vinbar på Klostergade. Her er det den tidligere sommelier fra Restaurant ET ved Åboulevarden Sabina Drachmann Sunne, der står bag roret – og det gør hun godt! Det kommer også til udtryk, når årets julegløgg skal laves. Her får du en gløgg, der er udover rødvin er lavet på portvin, tranebærsaft, appelsin og naturligvis julekrydderierne som stjerneanis, kardemomme og nelliker. Et krus med den varme vindrik koster 60 kroner, og så får du også en lille brunkage eller to med i prisen. Så er det ellers bare om at tage plads ved et af langbordene, hvorpå der er stillet gamle vinflasker med et stearinlys i, der spreder en hyggelig og varm stemning. Så hyggelig, at ruderne ofte er dugget helt til, når klokken nærmer sig aften! Vinbaren har åbent fra klokken 15 til 23.30 tirsdag til torsdag, og om fredagen kan du blive der helt til klokken 01. Lørdag åbner dørene allerede klokken 13, og de holdes åbne til klokken 01, mens S’vinbar holder lukket søndag og mandag.

Hvordan ser det egentligt ud, når der laves en ordentlig portion gløgg? Se her, hvordan S’vinbar greb opgaven an sidste år. 

Amalie Maindal Nielsen
Skribent på Smag Aarhus. Kan bedst lide at lave tøm køleskabet-mad og er lidt for god til at finde lejligheder til hverdagsvin. Hvis jeg kun måtte bruge mine penge på én ting, ville det være restaurantoplevelser. Kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.