Foto: SchweizerBageriet

Gode bagere er en mangelvare i Aarhus. Men der er nogle, der går mod strømmen og satser på at levere tårnhøj kvalitet til dit morgenbord. Vi har fundet seks fortrinlige bagere. 

Kanelting i Latinerkvarteret
Nr. 24, Graven 24, 8000 Aarhus C

Ægteparret Karen Husted og Christian Funder står bag disken i bageriet Nr. 24, der er opkaldt efter adressen på Graven i Latinerkvarteret. Udvalget er ikke stort, men den lille butik er hyggelig, og smagen og konsistensen af brødet er fantastisk. Prøv for eksempel bollerne af spelt eller ølandshvede, brombærsnitterne eller ægteparrets version af klassiske snegle, de såkaldte kanelting. Nøglen til den høje kvalitet er ifølge indehaverne, at alt brød er lavet på surdej og hæver i 24 timer eller mere. Ejerparret er henholdsvis kemiingeniør og plantepatolog, men den manglende bageruddannelse mærker man ikke noget til. Udover brød og kager har butikken et lille udvalg af ost, marmelade og forskellige meltyper, hvis du vil gøre parret kunsten efter derhjemme. Den eneste ulempe ved det lille sted er, at de har lukket om søndagen – her ”puster vi ud”, som der står på døren.

Durumbrød på Åboulevarden
Briancon, Åboulevarden 53, 8000 Aarhus C

Det mørke specialbrød med navnet ”fransk ristet”, de bløde musliboller og de afhængighedsskabende kanelsnegle er sikre hits hos midtbybageren Briancon, der også tidligere havde en filial på Åbyhøj Torv. Bag den populære bager står søskendeparret Karina og Kenneth Trosborg, der i en del år har drevet butikken med ildhu og passion. Vi anbefaler at smage det italienske durumbrød, der både fås som baguettes og i stor familiestørrelse. Brødet er med garanti ikke set bedre uden for Italiens grænser og gør sig godt både til aftensmaden med olivenolie og til brunchen med blå ost. Du må heller ikke forlade butikken uden at prøve den smørbagte croissant, der sidste år røg direkte ind på førstepladsen i en afstemning på websitet Smag Aarhus om byens bedste croissant. Briancon har et stort udvalg af champagner og holder jævnligt arrangementer, hvor du kan få en indføring i boblernes verden og smage på de våde varer.

Citronmåne i Guldsmedgade
Emmerys, Guldsmedegade 24, 8000 Aarhus C

Den oprindeligt Aarhus-baserede bagerkæde Emmerys med kokken Per Brun i spidsen var i 1990’erne med til at revitalisere det gode brød som en reaktion mod den dalende kvalitet hos de såkaldte håndværksbagere. Det skete fra bagerbutikken på Guldsmedgade, hvor kvaliteten stadig er i top, selvom konkurrencen er øget på bagerfronten siden. Emmerys’ brød kan til tider være lidt tungt, især det klassiske hvedebrød, men deres rugbrød og kager er fortrinlige. Prøv for eksempel den moderniserede citronmåne, den hvide brownie eller kædens fortolkning af hindbærsnitten i form af en såkaldt genfersnitte med stribet glasur. Den hjemmeristede kaffe er også værd at cykle efter, og bagerens frisklavede rugbrødssandwich med laks sætter med lethed caféernes tørre kylling-baconsandwiches til vægs. Emmerys har også filialer i M.P. Bruunsgade, Magasin, City Vest og på Nordre Strandvej i Risskov.

Mor Anna i Mejlgade tager kampen op
Mor Anna – Bageri & Deli Mejlgade 5, 8000 Aarhus C

Den kombinerede bager og deli Mor Anna slog dørene op i Mejlgade i 2015 og har siden taget kampen op mod byens øvrige gourmetbagere. Arsenalet består af et velvalgt sortiment af fortrinligt brød og søde sager som tebirkes og hindbærsnitter, og butikken skyder også med skarpt med en stribe gode sandwiches, der er lige til at tage med. Prøv for eksempel varianten med sprængt oksebryst med tomat, røget comté-ost, forårsløg og chilimayo. Bageriet følger traditionen fra Emmerys med at bruge surdej af den såkaldte bigatype, hvilket ikke overrasker al den stund, at to af bagerne tidligere har arbejdet på netop Emmerys. Butikken har også oste, charcuteri og friskpresset appelsinjuice, og hvis du har brug for en god vin til aftensmaden, kan du vælge en fra bagerens store vinreol. Mor Anna er startet af folkene bag Café Casablanca og Sjette Frederiks Kro og leverer alt brød og kager til de to spisesteder.

Kagehimmel på Frederiks Allé
Småkagehuset, Frederiks Allé 102, 8000 Aarhus C

Hos Småkagehuset på Frederiks Allé er det selvfølgelig først og fremmest småkager, det handler om, og de er fortræffelige. Men den lille bager på Frederiksbjerg har mere end små, knasende kager at byde på. Vi nævner i flæng stenovnsbagte boller, brød, skærekager, scones, tærter, franske vafler, tunesiske kaffebrød, muffins og marengskager. For slet ikke at tale om kransekage, studenterbrød og kokossnitter. Kager og brød bages af ejerparret Hanne og Steen Jensen, der lærte hinanden at kende, da de var i lære hos det hedengangne Othello Bageriet i Aarhus. Vi anbefaler, at du som minimum prøver chokoladeskærekagen og butikkens scones med æble-kanel, ligesom gulerodskagen er værd at gå efter. På småkagefronten er der ingen vej uden om butikkens bland-selv-koncept med små minikager, som du blander nøjagtigt som bland-selv-slik på tanken. Så kan du jo altid løbe en tur bagefter.

Klassikeren på Bruuns Gade
SchweizerBageriet, M.P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus C

Adressen M. P. Bruuns Gade 56 rimer på brød og kager. Lokalerne i den hvide bygning har siden 1950’erne huset SchweizerBageriet, og de seneste 14 år har den læreruddannede Tine Lajer Petersen stået i spidsen for den lækkert indrettede butik. Den lange historie betyder dog ikke, at det traditionsrige bageri hænger fast i fortiden. Tine og Co. finder hele tiden på nye produkter og har i tidernes løb vundet priser for blandt andet årets bedste brød og Danmarks bedste rugbrød. Et af de seneste skud på stammen er butikkens såkaldte schweizerdeli, hvor du kan bestille frisklavede sandwiches med alt fra håndpillede rejer til spansk sortfodsskinke til en hurtig frokost. Lige nu skal du naturligvis købe et par fastelavnsboller, som du kan få i en stribe varianter med og uden flødeskum. Hvis du har problemer med gluten, kan du på sympatisk vis købe friskbagte, glutenfrie brød og boller hver onsdag i bageriet.

Mikkel T. Krogh
Chefredaktør på Smag Aarhus. Mangeårigt madøre og wannabe-kok. Bruger alt for meget tid på at researche restauranter før selv den mindste rejse. Glad for at streetfood-bølgen endelig har ramt Aarhus. Journalist og cand.mag.